L’Ajuntament publicarà l'obra durant l’any que ve, en ser el projecte que va guanyar la 9a beca de recerca local
Rosa Maria Andrés Blanch, professora i catedràtica d’Història d’Ensenyament Secundari, va presentar ahir al Consell de Patrimoni el resultat de la investigació que ha fet durant el darrer any sobre les mines d’aigua del Masnou. Aquest projecte va ser l’escollit en la darrera convocatòria de la beca de recerca local, que es va resoldre a favor de la proposta d’Andrés Blanc el novembre de l’any passat.
L’Ajuntament del Masnou s’encarregarà de publicar les descobertes i el nou coneixement que ha generat la investigadora sobre aquest element tan característic del patrimoni masnoví. Es vol publicar el llibre o opuscle resultant durant el 2024, probablement com a un nou número de la col·lecció “La Roca de Xeix”, de l’Arxiu Municipal. A més de presentar la investigació d’Andrés Blanch, a la sessió del Consell de Patrimoni d’ahir també es va anunciar que l’Ajuntament preveu convocar, el primer trimestre del 2024, una nova edició de la beca de recerca local, la desena. S’hi podran presentar projectes inèdits d’investigació sobre el Masnou en el camp de les ciències socials i naturals, i en especial, sobre la història i el patrimoni cultural, artístic, musical i natural del municipi.
A banda, el Consell de Patrimoni també va abordar la programació d’activitats que es duran a terme l’any que ve. Una de les novetat és la integració de la ruta guiada sobre la pedagoga Rosa Sensat i l’ensenyament al Masnou al cicle “Descobreix el Masnou”. Això després que s’hagi fet aquest itinerari durant el 2023, però de manera excepcional, dins l’Any Rosa Sensat. Aquesta efemèride ha servit per commemorar el 150è aniversari d’aquesta mestra masnovina que va renovar els principis pedagògics de l'ensenyament. Entre altres innovacions, Sensat va lluitar per posar l’infant i la seva integritat personal al centre de la docència i per estendre el dret a l’educació de les nenes i les dones.
Alhora, la reunió del Consell de Patrimoni també va servir per anunciar dues exposicions que es podran veure l’any que ve. L’una, sobre l’arribada de persones que es van refugiar al Masnou durant la guerra, especialment dones i infants que fugien de les zones d’Espanya amenaçades per l’avenç de l’exèrcit colpista. L’altra, sobre el falangisme al municipi durant la dictadura franquista. Abans d’acabar la reunió, el Consell de Patrimoni va nomenar dos dels seus membres com a nous representats d’aquest òrgan de participació sectorial al Consell de la Vila.