La plaça Nova de les Dones del Tèxtil s'il·lumina en suport a les víctimes de violència masclista

Última revisió 30-11-2020 10:09
26/11/2020

Sota el lema “Stop violències masclistes” i per commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, dimecres, 25 de novembre, va tenir lloc un acte a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil durant el qual es va llegir el manifest institucional i es va fer l’encesa d’espelmes en suport a les víctimes. A més de condemnar la violència masclista, l’alcalde, Jaume Oliveras, va voler denunciar públicament “aquesta situació, que afecta a tothom". "Dissortadament, la crisi sanitària que vivim ha augmentat, de retruc, aquesta violència contra les dones”, va dir el batlle. Acompanyat per la fins fa poc regidora d’Igualtat, Yulay Martínez, Oliveras va desitjar molta sort i encerts a la regidora entrant, Monika González, també present a l’acte.

L’amistat entre l’artista Lluís Ribas i la poetessa, narradora i crítica literària catalana, Marta Pessarrodona, va propiciar una col·laboració a l’acte. D’una banda, el pintor va inaugurar la instal·lació artística que havia creat per a l’ocasió amb l’objectiu de fer més visible la lluita contra aquesta xacra social. De l’altra, la mereixedora del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019 també va voler col·laborar amb la redacció d’un escrit al voltant de la valentia.

Yulay Martínez va ser l’encarregada de llegir el manifest. Un any més, el consistori masnoví es va adherir a l’escrit elaborat per l’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Delegació del govern a Catalunya i les quatre diputacions catalanes. El podeu llegir clicant aquí. Una altra de les adhesions que ha fet l’Ajuntament amb l’ICD per donar visibilitat al 25-N ha consistit a col·locar adhesius amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme” a totes les papereres del Masnou.

També com a accions part de la campanya, es van lliurar a les persones assistents mascaretes de color lila amb l’eslògan i el logotip de la campanya del Masnou. A més, s’ha elaborat un material per tal que els centres de secundària del municipi puguin treballar la prevenció de les violències masclistes a les aules i, alhora, s’han ideat materials per a entitats, comerços i empreses amb recomanacions per fer servir un llenguatge inclusiu i no sexista.

A primers de novembre, la Junta de Govern local va aprovar de manera provisional el Protocol integral contra les violències masclistes i l’lGBTI-fòbia del Masnou, que és una revisió i actualització de l’anterior.

Augment en la detecció de casos de violència envers les dones a l’atenció primària

Coincidint amb el 25 de novembre, la direcció de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) va aportar xifres sobre l’augment en la detecció de casos de violència envers les dones,  que aquest any s’ha multiplicat per 18. Concretament, el 2019 es van detectar 22 casos i, el 2020, la xifra ha augmentat fins a 399.

Els casos detectats en el que portem de 2020 a l’àrea sanitària en la qual es troba el Masnou (la del Barcelonès nord i Maresme) és de 161 casos. Tal com expliquen a la notícia, la formació i sensibilització dels professionals han estat claus per l’augment en la detecció de casos.

Assessorament i suport

Amb el confinament ha incrementat el risc en nombre i intensitat de les agressions d’aquesta xacra social. Si patiu algun tipus de violència masclista o sabeu d’algú que en sigui víctima, buqueu assessorament i suport especialitzat: CIRD del Masnou (tel. 93 557 18 70) o línia especialitzada (900 900 120).