La història del Masnou, protagonista del setè volum dels "Quaderns d'Història Local"

Última revisió 09-02-2022 12:58
04/02/2022

Joan Muray va presentar a la Sala Joan Comellas ‘Cent dates de la història del Masnou que cal conèixer’ davant d’una cinquantena de persones

La Sala Joan Comellas va acollir, el dijous 3 de febrer, l'acte de presentació del llibre Cent dates de la història del Masnou que cal conèixer, corresponent a la setena edició dels “Quaderns d'Història Local”. El seu autor, Joan Muray Rubió, que ja havia participat en els “Quaderns d'Història Local” com a autor del número 3 de la col·lecció, República de marins. La vida dels capitans del vuit-cents, va ser l'encarregat d'explicar el contingut del llibre, on ha recollit les fites més rellevants de la història del Masnou.

Muray, historiador i personalitat destacada al Masnou, ha editat més d'una vintena de llibres, gairebé tots sobre la història del Masnou, i ha col·laborat en una desena més. Tal com va indicar l'autor durant l'acte de presentació, l'època daurada de la vila va ser durant el segle XIX, en què el comerç marítim i els viatges a les Amèriques van dotar la vila de gran riquesa. D'aquesta època recordem avui molts capitans que van portar el nom del Masnou arreu del món.

L'acte, al qual van assistir una cinquantena de persones, va començar amb una presentació a càrrec de l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras. Durant la seva intervenció, Oliveras va agrair la gran tasca de l'autor, del qual va recordar que "és una personalitat de la vila i ha contribuït d'una forma excepcional en la memòria històrica del Masnou", i hi va afegir que "d'una forma molt didàctica en Joan ha recollit tot un seguit de dades molt interessants en aquest llibre". Al mateix temps, Jaume Oliveras va recordar la importància de la col·lecció dels "Quaderns d'Història Local" per entendre com s'ha anat formant la vila a través de la seva història.

Seguidament, l'autor va introduir el llibre fent un breu repàs cronològic de les fites més rellevants del Masnou incloses en l'obra, alhora que en matisava alguns detalls. Entre les més destacades, Muray va assegurar que "una de les més importants sorgeix de la trobada, al segle VIII, del topònim Monistrol, que vol que hi havia un monestir, però que encara no s'ha trobat". “També s'han trobat, a través de diverses excavacions arqueològiques fetes durant anys, peces que demostren que Can Teixidor era una vil·la romana", o que "la primera menció gràfica del poble és del 1608, en un mapa francès on apareix escrit i situat el Masnou". L'autor també va afirmar que "l'any 1771 es datà el primer document de comerç de taronges del Masnou i que hi havia dos magatzems destinats al conreu d’aquest fruit a la vila. Va ser una activitat tan rellevant que, l'any 1863, al Masnou es van conrear 5 milions de taronges".

Per finalitzar l'acte, es va obrir un torn de preguntes, durant el qual els assistents van poder resoldre inquietuds i curiositats històriques de la vila, com l'any i la forma de la fundació del municipi, la història del barri d'Ocata i del barri d’Alella de Mar, el traçat del Meridià Verd, o les activitats marítimes i comercials dels capitans masnovins durant el segle XIX.

Cliqueu en aquest enllaç per saber més de la història del Masnou i de les publicacions que s’editen o coordinen des de l'Arxiu Municipal del Masnou. Podeu aconseguir els diferents exemplars de la col·lecció de "Quaderns d’Història Local" adreçant-vos a l’Ajuntament del Masnou o a l’Arxiu Municipal. A través d’aquest enllaç trobareu el llibre Cent dates de la història del Masnou que cal conèixer en format digital.