Juan Antonio Masoliver dona part del seu llegat bibliogràfic a l'Ajuntament

Última revisió 11-02-2020 10:50
10/02/2020

L'escriptor i crític masnoví també va presentar, al Masnou, el seu darrer llibre

L'acte de signatura de la donació del llegat bibliogràfic de Juan Antonio Masoliver va tenir lloc el divendres 7 de febrer a la sala de plens de l'Ajuntament del Masnou. Allà, l'escriptor i crític masnoví, acompanyat per l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i per l'escriptor Antoni G. Porta, també va presentar el seu últim llibre, Desde mi celda. Memorias (Ed. Acantilado, 2019).

Amb el nom Fons Masoliver, el llegat documental i personal generat comprèn un volum aproximat d'un miler d'obres, entre les quals destaca una important col·lecció de la producció d'autors amb un paper rellevant en la literatura de la postguerra, obres utilitzades per a l'estudi personal de l'autor amb anotacions i dedicatòries, articles, correspondència amb altres escriptors i un fons audiovisual.

Atesa la qualitat literària, informativa i cultural del conjunt de documents del fons reunit per l'autor, l'Ajuntament del Masnou en serà el responsable a través del seu ingrés i conservació a la Biblioteca Pública Joan Coromines i l'Arxiu Municipal del Masnou. La donació permetrà custodiar i tractar tècnicament la col·lecció, identificar-ne els documents i posar-los a disposició del públic. Es compleix així la voluntat de Masoliver Ródenas d'afavorir la funció social d'aquest fons, tot contribuint a preservar-lo i fer-ne difusió. L'adequació d'aquest fons està previst fer-se el 2020.

L'acte amb què es va fer públicament la cessió del fons també va comptar amb una conversa entre Masoliver i Porta que va servir per conèixer un nou capítol de l’univers artístic de l’autor: Desde mi celda. Memorias. Durant la conversa, es van donar algunes pinzellades d’una de les veus més irreverents dels segles xx i xxi al municipi, des de la seva faceta més personal fins a la de crític i autor d’obres que ubiquen el Masnou com a territori literari per a un conjunt ampli de lectors de tot el món. Així ho va reconèixer l’alcalde quan va dir a l’autor que “aquest llibre no deixa indiferent; és un recorregut vital des del Masnou fins al Masnou passant per molts llocs del món que han omplert la teva vida”.

En la seva bibliografia s’hi reflecteix una reinterpretació històrica del municipi a partir d’elements característics i clarament identificables de la vila, i crea així un entorn literari i un imaginari propis. Per aquest motiu, a l’abril del 2019 es va crear el recorregut els “Ulls de la memòria del Masnou”, una ruta literària pels indrets del poble que han esdevingut una referència geogràfica i espacial clau en l'obra narrativa i en la poesia de Juan Antonio Masoliver Ródenas. Una nova ruta d’aquest itinerari va tenir lloc dos dies més tard, el diumenge, 9 de febrer.