Jordi Hereu anima el Masnou a esprémer les seves potencialitats en les jornades Cafè i Empresa

Última revisió 23-03-2022 11:34
22/03/2022

L’exalcalde de Barcelona advoca per construir un país en xarxa i aprofitar les oportunitats que generen els reptes globals

Una trentena d’empresaris i empresàries del Masnou han participat aquest matí en la jornada Cafè i Empresa, organitzada per l’Ajuntament del Masnou amb l’objectiu de crear un espai de trobada per fer xarxa i compartir reflexions sobre temes d’interès per al teixit productiu del municipi. La trobada, que ha tingut lloc al Club Nàutic, ha significat la represa d’aquests cicles de conferències. Es preveu organitzar-ne quatre cada any. La propera tindrà lloc el 6 de maig i comptarà amb la participació de Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, soci fundador de l’empresa IdenCity i actual president d’Hispasat, ha estat el conferenciant de la reunió d’avui. El seu discurs ha abordat de front les múltiples tensions que afronta la nostra societat, com la pandèmia de la COVID-19 i la guerra provocada per l’exèrcit rus a Ucraïna. Davant d’aquest panorama tan negatiu, Hereu ha lloat els fòrums de diàleg com la jornada Cafè i Empresa, perquè generen “una intel·ligència col·lectiva que permet gestionar les amenaces, però també aprofitar les grans oportunitats que es presenten”. Per exemple, “la pandèmia ha obligat a accelerar la necessitat de posar en pràctica les grans transformacions que ja estaven presents a l’agenda global de la darrera dècada”. Entre altres temes, Hereu es referia als objectius de desenvolupament sostenible, el canvi climàtic, la transició energètica, la connectivitat digital, la lluita contra les desigualtats i la transformació urbana.

En el pla més local, ha afirmat que la intel·ligència condueix “a construir un país en xarxa, amb molts nodes que permetin vertebrar-lo, cosa que és una gran oportunitat per al Masnou, el Maresme i la resta de comarques”. “El Masnou té una posició estratègica fonamental i ha de jugar-la bé”, ha assegurat. Entre les bones cartes que té el Masnou hi figuren “la proximitat amb Barcelona, la seva personalitat com a poble, la seva història i la qualitat de vida que ofereix”. I és que, segons Hereu, la vertebració en xarxa és el model que ha de seguir Catalunya, en contraposició a “l’error de la construcció del gran Madrid, un gigantisme que absorbeix recursos i és ineficient”.

Obrint el focus a escala continental, l’antic batlle de Barcelona veu una altra gran oportunitat en l’enfortiment que ha experimentat Europa després d’encarar les calamitats dels darrers anys: “La Unió Europea ha guanyat poder polític i s’ha accelerat la necessitat de reforçar la unió social, econòmica i política”. A més, Hereu ha assenyalat que s’ha evidenciat que cal repensar la globalització i adaptar-la a l’escala continental. Es referia a la necessitat de reindustrialitzar Europa, per no córrer el risc de tornar a patir desproveïment de productes de primera necessitat, i de guanyar independència energètica. “Per defensar el progrés econòmic cal que la Unió Europea sigui relativament autosuficient”.

L’alcalde, Jaume Oliveras, ha constatat com la pandèmia i la guerra han obligat les nostres societats a conviure amb el risc i les incerteses i, en última instància, a originar solucions davant realitats sobrevingudes que fa poc temps no semblaven probables. Força abans, en l’obertura de la trobada, Oliveras ha repassat breument la trajectòria política d’Hereu, algú a qui considera “un molt rigorós regidor  i bon alcalde de Barcelona”. Al seu torn, Maria Llarás, quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica ha agraït la predisposició d’Hereu per participar en la jornada. Llarás l’ha considerat “un referent, per demostrar que es pot fer política durant molts anys i, alhora, ser algú format i capacitat per sortir-ne, i crear la seva pròpia empresa en el sector privat”. El format de la jornada, un esmorzar, ha facilitat que després de la conferència pronunciada per Hereu es generés un interessant col·loqui entre les persones que hi han assistit.