Enllestides la remodelació d'un tram del carrer de Navarra i la zona de vianants dels carrers de l'Uruguai i del Brasil

Última revisió 27-06-2022 14:52
30/05/2022

Les obres d'ambdós projectes, que sumen una inversió de gairebé 450 mil euros, es van iniciar el mes de febrer passat

Aquest cap de setmana s’ha donat per finalitzat el gruix de les obres de dos projectes que han remodelat l’espai públic per fer-lo més amable, segur i accessible per a la ciutadania. Es tracta de la creació d’una zona de vianants als carrers del Brasil i de l’Uruguai, al barri d’Ocata, i de la reurbanització del tram del carrer de Navarra comprès entre el passeig de Romà Fabra i el carrer de Roger de Flor, al centre del Masnou.

La creació de la zona de vianants als carrers de l'Uruguai i del Brasil ha suposat una inversió de 260.150 euros (IVA inclòs). Cal precisar, però, que l'Ajuntament ha rebut una subvenció de 230.629,72 euros que en cobreix una bona part. La subvenció prové del fons Next Generation de la Unió Europea i ha estat atorgada pel ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. En paral·lel, la remodelació del tram esmentat del carrer de Navarra ha comptat amb un pressupost de licitació de 187.792 euros (IVA inclòs). Tots dos projectes es van licitar a l’empresa Obras y Servicios Egara, SL. Malgrat que ja han acabat els treballs de més envergadura, els operaris continuaran enllestint detalls al llarg dels propers dies o setmanes.

Navarra

El fet d’haver finalitzat els gruix de les obres, divendres passat, ha permès reobrir al trànsit el tram del carrer de Navarra que s’ha remodelat. Ha estat tallat uns quatre mesos, des que va començar la intervenció. L’objectiu principal de la reurbanització ha estat millorar l’accessibilitat i la seguretat dels vianants en aquest segment de la via, comprès entre el passeig de Romà Fabra i el carrer de Roger de Flor, al centre del Masnou.

El canvi més notori ve donat per l’ampliació de les dues voreres, que ara tenen una amplada aproximada de dos metres. L’estretor de les antigues perjudicava l’accessibilitat i la seguretat viària dels vianants. Per guanyar l’espai necessari, ha calgut eliminar les places d’aparcament que hi havia al cantó mar de la calçada. Per tant, ara només es pot aparcar a l’altre cantó.

A més a més, la reurbanització ha inclòs la renovació de l’asfalt, del clavegueram i de les xarxes d’aigua i d’electricitat. També s’han instal·lat nous fanals. S’encendran quan s’hi puguin connectar les llumeneres LED que han de dur i que s’han retardat pels problemes que estan patint les cadenes mundials de subministrament. Mentrestant, es mantenen en funcionament els antics. Finalment, ha calgut retirar l’arbrat preexistent a l’obra, però s’hi han plantat alguns exemplars dels coneguts com a arbres de l’amor o de Judea (Cercis siliquastrum). L’Ajuntament preveu reurbanitzar nous trams del carrer de Navarra, seguint el mateix patró, en fases futures.

Zona de vianants

En paral·lel a l’actuació del carrer de Navarra, s’ha dut a terme la transformació en zona de vianants del carrer del Brasil i del tram del carrer de l’Uruguai limitat pels del Brasil i de Veneçuela. L’àmbit, que té forma d’ela majúscula, és adjacent als jardins dels Països Catalans. Això fa que, a la pràctica, s’hagi ampliat la plaça, donant continuïtat a aquest espai públic reservat als vianants. Val a dir, però, que els vehicles del veïnat i dels comerços poden accedir de manera puntual a la nova zona de vianants dels carrers, només per carregar i descarregar. Tanmateix, l’encreuament entre els carrers de Puerto Rico i del Brasil es manté obert al trànsit, tot i que els vehicles han de respectar-hi la prioritat dels vianants. Finalment, aquesta intervenció ha obligat a fer un canvi de sentit de circulació en un altre tram del carrer de l’Uruguai, per tal de desviar el trànsit provinent del carrer de Veneçuela cap al del Torrent de Can Gaio.