Els joves del projecte Sostre 360º visiten l'Ajuntament

Última revisió 16-08-2024 09:30
26/07/2024

Es consolida el projecte iniciat el 2021, que ofereix suport social i habitacional a joves sense llar

 

 

Ara fa tres anys que al Masnou es va engegar el projecte Sostre 360º, que ofereix acompanyament personalitzat a joves sense llar, majors d’edat i en situació vulnerable. Alguns havien estat menors tutelats per l’Administració. Actualment en formen part una quinzena de joves, set dels quals resideixen al Masnou, i el 25 de juliol van ser a l’Ajuntament per explicar com d’avançats es troben els seus projectes d’emancipació acompanyats dels educadors i la cap de Serveis Socials de l’Ajuntament. Els van rebre l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora de d’Acció Social, Yulay Martínez, a la sala de plens.  

Sostre 360º és un programa de la Generalitat de Catalunya que gestiona la Fundació Resilis en col·laboració amb diversos ajuntaments, com el del Masnou, i altres entitats i institucions. A més d’habitatge, el programa ofereix suport integral perquè aquestes persones puguin construir un projecte de vida autònom i autosuficient. Entre altres recursos, els proporcionen orientació formativa i laboral, acompanyament socioeducatiu, educació sanitària o orientació jurídica perquè puguin exercir els seus drets i deures i gestionar i regularitzar la seva documentació identificativa, de residència i de treball, sempre que sigui possible. Per temporalitat, ja hi ha un grup de joves que van entrar al principi de l’existència del servei que han pogut fer la sortida amb els seus projectes d’emancipació avançats. Són joves que han fet el pas cap a un habitatge fora del servei, amb feina i amb processos formatius actius.

 

Accions comunitàries al municipi

Gairebé un 40% de les places residencials en habitatges del projecte estan ubicades al Masnou i, per això, durant els primers mesos d’aquest any 2024 es va iniciar una etapa de treball de desenvolupament comunitari amb diferents agents públics i entitats socials amb l’objectiu de poder ajudar les persones ateses al servei a ser part activa de la ciutadania del Masnou. D’entre les darreres accions comunitàries realitzades o en marxa, hi ha les accions de voluntariat amb el Casal de la Gent Gran de Can Malet. En concret, un grup de quatre joves hi han fet tasques de muntatge i desmuntatge dels actes festius de Sant Joan i Festa Major, perquè la gent gran pogués gaudir d’aquestes festes. També han ajudat a fer tasques administratives al casal, de gestió interna. Passat l’estiu, la voluntat és la de seguir planificant maneres de col·laboració de cara al nou curs. Accions intergeneracionals com aquesta forgen un vincle entre aquests dos col·lectius, en què els avis i àvies tenen l’oportunitat de conèixer els joves del projecte i la seva cultura i, d’altra banda, els joves gaudeixen d’un espai amb la gent de poble, que els motiva a seguir aprenent la llengua castellana i catalana, i a formar part de forma activa i implicada del poble del Masnou.

Durant aquests anys de vida del projecte també s’han reforçat o bé establert de nou relacions amb altres entitats i agents que treballen per reduir les desigualtats socials. En aquesta línia, la Taula de Sensellarisme, un espai promogut per l’Ajuntament del Masnou, vol simbolitzar el començament d’una nova etapa de treball de la cohesió comunitària on es poden aportar solucions de manera conjunta per potenciar els efectes de l’acció social.

 

Perfil de les persones usuàries del servei

El perfil dels joves que formen part d’aquest projecte és el de persones sense llar i en risc d’exclusió habitacional, i es prioritzen els joves migrants i sobretot els joves extutelats. Per tant, el gruix dels usuaris continua sent el de persones joves que es troben immerses en processos migratoris i que no tenen llar o ocupen espais públics o privats al municipi del Masnou. Com a dada, al llarg del 2023 es van atendre dinou casos.

Pel que fa a les edats, oscil·len entre els 20 i els 36 anys. La distribució es concentra sobretot en homes, disset casos del total, per contraposició amb les dues dones ateses.

Pel que fa a la situació legal, sis han obtingut el NIE durant la seva estada al projecte o han fet les renovacions corresponents. D’altra banda, quatre estan en procés de sol·licitud del permís de residència, bé sigui per l’arrelament per formació o per parella de fet. La resta, a excepció dels que són nacionals, segueixen en situació irregular en espera d’aconseguir complir els requisits.

Quinze de les persones ateses en el projecte són de nacionalitat marroquina, una de nacionalitat algeriana i tres de nacionalitat espanyola.