El president de la Generalitat visitarà el Masnou per inaugurar una escultura de Lluís Companys

Última revisió 14-10-2022 12:00
13/10/2022

La peça artística, obra d’Antoni Miró, es podrà veure el 15 d’octubre als jardins que duen el nom de l’expresident

Dissabte, 15 d’octubre, el president de la Generalitat, Pere Aragonés, visitarà el Masnou per inaugurar una escultura en homenatge al qui va ser president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Fins ara, a la part central dels jardins del municipi que duen el seu nom hi havia un monòlit que en commemorava l’afusellament i l’assassinat, perpetrat el 15 d’octubre del 1940. Aquest monòlit ha estat traslladat a la part baixa dels jardins i, en el seu lloc, el dia del 82è aniversari de la seva execució, s’hi farà la descoberta de la nova escultura que el substituirà, obra de l’artista alcoià Antoni Miró.  

L’acte serà a les 13 hores als jardins de Lluís Companys, al Masnou Alt, que tenen una superfície de més de 5.000 metres quadrats i van ser remodelats l’any 2019. La inauguració serà amenitzada pel quartet de la Jove Orquestra de Cambra del Masnou (JOCEM) i l'Escola d'Arts Escèniques Bibiana Morales hi participarà amb la descoberta de l’obra fent una intervenció artística. Montserrat Condeminas conduirà l’acte.

L’artista i l’obra

L’escultura és obra d’Antoni Miró, un artista d’Alcoi reconegut per la seva trajectòria com a escultor, pintor i cartellista, entre d’altres, i que compta amb una càtedra d’art contemporani a la Universitat d’Alacant. La seva obra, situada dins del realisme social, s'inicia en l'expressionisme figuratiu com una denúncia del sofriment humà.

L’escultura pertany a la sèrie “Lluís Companys 2010-2012”, que consta de diverses litografies, escultures i pintures. Té unes dimensions de 252 x 298 x 60 cm i està feta en acer Corten, un tipus d’acer amb una composició química que fa que la seva oxidació tingui unes característiques especials que protegeixen la peça contra la corrosió atmosfèrica.

Sobre l’obra, a la biblioteca virtual Miguel de Cervantes es diu: “És com un crit silenciós per la catalanitat. Un record que estableix el pintor Antoni Miró, via obra gràfica, del president Lluís Companys, víctima de la repressió que va suposar la Guerra Civil espanyola. La perspectiva geomètrica suavitza els contorns, i el continent, o territori compositiu, s'eleva per facilitar la lectura precisa del missatge subjacent. És un record, sí, un homenatge, també, però, sobretot, una voluntat de rescabalar-se de la injustícia que ens ha ofert la falta de llibertat. Els pinzells tricolors denoten i connoten la irreductible vocació de l'artista Antoni Miró.”