El Ple aprova l'acord per construir prop de 80 habitatges protegits

Última revisió 27-12-2023 09:20
22/12/2023

Les promocions, exclusivament de lloguer, es faran als carrers de Pau Casals i d’Almeria

El Ple del 21 de desembre va aprovar, inicialment, el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament del Masnou, l’Institut Català del Sòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la promoció d’allotjaments dotacionals i d’habitatges amb protecció oficial al carrer de Pau Casals i d’Almeria. La proposta va comptar amb el vot favorable de totes les formacions polítiques a excepció de Junts, que es va abstenir.

Tal com va explicar el regidor d’Urbanisme, Ricard Plana, els darrers anys “l’Ajuntament del Masnou ha fet una aposta ferma i decidida per la promoció d’habitatge de protecció oficial al municipi amb la finalitat d’incrementar el nombre d’habitatge a preu assequible i facilitar-hi l’accés”. Aquestes dues promocions permetran sumar prop de 80 habitatges més a les que actualment s’estan construint. Ambdues promocions es preveu que siguin de lloguer assequible i, a més, tal com va explicar Plana, s’ha negociat una cessió dels terrenys amb l’Institut Català del Sòl per 75 anys. Un cop passin, els habitatges seran de titularitat de l’Ajuntament “amb la qual cosa, l’Ajuntament es dota d’aquesta eina ara, però també en el futur. “

Malgrat que tots els partits van mostrar-se a favor d’aquest punt, des de Junts, a través de la seva portaveu, Montse Real, van puntualitzar que, tot i estar d’acord en la creació d’habitatge protegit, “posem en dubte els espais escollits per a les edificacions”, i d’aquí l’ abstenció del seu partit. Des del PP, Pilar Marset, també satisfeta per l’aprovació d’aquest acord, va mostrar el seu neguit per quan es farien realitat aquests habitatges fent al·lusió a d’altres obres “que per motius diferents encara no han finalitzat”. També va mostrar el seu interès per tenir veu i vot en el tipus d’edificacions que es faran, “per preservar el model de poble que estem construint entre tots”.

L'equipament juvenil de Ca n'Humet es dota d’un nou reglament

L’últim Ple de l’any va tenir punts de caràcter molt divers. D’entre tots ells, on es va allargar més el debat polític va ser en el relatiu a l’aprovació inicial del Reglament de l'equipament juvenil de Ca n'Humet per convertir-lo en el punt físic de referència de la política municipal de joventut. Durant la presentació del punt, el regidor de Joventut, Sergio González, va explicar que el document era fruit de “la voluntat d’enfortir les polítiques de joventut del municipi i fer un pas més cap a la consolidació de l’espai com un punt de trobada i reunió de moltes de les persones joves del Masnou”.

El document incorporava algunes esmenes presentades pel grup de Fem Masnou. D’entre les que no s’havien acceptat, el seu portaveu, Sergi Amat, va destacar la relativa al règim de sancions, en què el seu grup demanava que en comptes de multes s'hi incloguessin treballs a benefici de la comunitat. La segona tenia a veure amb la manca de concreció de les condicions d’un lloc de treball.

Durant el discurs de presentació del reglament, González va remarcar la importància de la transversalitat de la Regidoria de Joventut amb la resta de regidories del consistori i Amat va ser crític tant amb aquesta afirmació com amb el mateix reglament. “El que generem amb aquest document és un espai segregat per a joves i, per tant, les polítiques de joventut no aposten per la transversalitat, perquè, si hi apostessin, en comptes d’un espai segregat per a joves es farien activitats intergeneracionals”, va afirmar. “Per a nosaltres —va continuar Amat— Ca n’Humet ha de ser un espai cívic, comunitari i intergeneracional on es treballi transversalment en tots els cicles de vida”. I va afegir: “No volem un espai trencat, segregat, un hotel de serveis i un calaix de sastre”. González va defensar-se de les crítiques remarcant que “la transversalitat i la intergeneracionalitat són dues coses diferents”. La transversalitat a la qual ell havia fet referència era entesa com el conjunt d’accions per promoure el desenvolupament de programes transversals. Va citar com a exemples les visites als instituts amb la Regidoria d’Educació o el servei d’ocupació jove, amb la Regidoria de Promoció Econòmica. Malgrat el desacord entre ambdós edils, els seus discursos anaven enfocats a prioritzar el mateix: escoltar els i les joves del Masnou.

També sobre aquest reglament, la formació de Junts va ser crítica amb la no acceptació de l’entrada d’animals a l’equipament.

Resolució d’al·legacions i aprovació definitiva del Pressupost 2024

Com a punt d’urgència d’aquesta sessió es va votar i es va aprovar la resolució d’al·legacions que van permetre l’aprovació definitiva del Pressupost 2024. Les al·legacions havien estat presentades per la formació Junts  i, tal com va explicar la seva portaveu, Montse Real, incidien en les subvencions “i la manca de discrecionalitat en els procediments que les regulen”; la participació ciutadana en l’elaboració dels pressupostos i les múltiples modificacions de crèdit del Pressupost. Per exemple, Real va afirmar que “el fet que les partides pressupostades per a les licitacions de nous contractes incloguin ajustar-se a modificacions de crèdit i a les obligacions de contenció pressupostària, ens indica una manca de previsió inacceptable o d’haver d’acceptar que aquest any no hi haurà noves licitacions”.

Totes les al·legacions de la formació van ser desestimades, perquè “cap no es fonamenta en alguna de les causes de presentació de reclamacions previstes a l’article 170.2 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals”. Així ho va afirmar el regidor d’Hisenda, Artur Gual, que va ser molt contundent en respondre Real. Va dir que “vostès no han presentat al·legacions, són esmenes o propostes, però van quatre mesos tard, perquè el ROM estableix que és al mes de setembre quan poden fer-les, i no ara, a l’últim punt de l’aprovació del pressupost”. Respecte a les subvencions, va aclarir-li que “totes es donen en compliment a les convocatòries que hi ha i complint tots els preceptes”. Quant als pressupostos participatius, va explicar-li que no es recull cap partida al pressupost “perquè no podem posar una partida que no tingui cap concepte”, atès que les inversions es pressupostaran per al 2025, després de tot el procés de selecció i elecció dels projectes. Finalment, sobre la possibilitat de realització de modificacions pressupostàries, va desgranar els motius que les ocasionen, com el de la preassignació orientativa de la subvenció que concedeix la  Diputació de Barcelona. A més, Gual va voler afegir que “de modificacions pressupostàries per ampliar els ingressos d’aquest Ajuntament, que en vinguin les que vulguin!”.

Audiència pública

Durant l’audiència pública, una ciutadana va queixar-se sobre les molèsties de sorolls i fums que li ha ocasionat un els darrers canvis de mobilitat que ha inclòs el canvi de sentit dels carrers de Fontanills i Joan Miró, i que ha provocat, al seu parer, l’augment del trànsit rodat al darrer tram del carrer dels Capitans Comellas. 

Punts aprovats al Ple

Nomenament de les persones expertes al Consell de la Vila. Aprovat per unanimitat.

Aprovació del Pla estratègic de subvencions 2024. S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), el vot en contra de Fem Masnou ( 4 vots) i el PP (2 vots) i les abstencions de Junts (4 vots).

Autorització de compatibilitat a l'empleat 467. Aprovat per unanimitat.

 Autorització de compatibilitat a l'empleada 810. S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, PSC, Junts, PP i En Comú Podem) i les abstencions de Fem Masnou (4 vots).

Aprovació de la massa salarial del personal laboral 2023. Aprovat per unanimitat.

 Aprovació del calendari de sessions ordinàries del Ple i de les comissions informatives per l’any 2024. Aprovat per unanimitat.

Aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per expedició de documents administratius. S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), el vot en contra de Junts ( 4 vots) i el PP (2 vots) i les abstencions de Fem Masnou (4 vots).

Aprovació inicial de les bases específiques que han de regir la concessió de subvencions a famílies amb infants escolaritzats al tercer curs del primer cicle d'educació infantil (I2) a les llars d'infants privades del Masnou autoritzades per la Generalitat de Catalunya. Aprovat per unanimitat.

Aprovació inicial del Reglament de l'equipament juvenil de Ca n'Humet. S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, PSC, Junts i En Comú Podem) i les abstencions de Fem Masnou (4 vots) i el PP (2 vots).

Primera pròrroga del contracte del lot 1 corresponent al servei de manteniment, neteja i tractaments fitosanitaris dels parcs, jardins municipals, parterres, talussos, jardineres, correcans i arbrat (LIC 6/2020). S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), el vot en contra de Fem Masnou (4 vots), i  les abstencions de Junts(4 vots) i el PP (2 vots).

Aprovació estructura de costos LIC 23/2023. Recollida de residus, neteja viària, passeig Marítim i platges del terme municipal del Masnou. S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), i les abstencions de Fem Masnou ( 4 vots) , Junts(4 vots) i el PP (2 vots).

Conveni entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament de Territori, l’Autoritat del Transport Metropolità, l’Ajuntament del Masnou i l’Empresa Casas, SA per a la millora de les comunicacions mitjançant els serveis regulars de transport públic de viatgers urbà i interurbà al Masnou, exercici 2024. S’aprova, amb 14 vots a favor (ERC, PSC, Junts i En Comú Podem, en absència d’una regidora del PSC) i les abstencions de Fem Masnou (4 vots) i el PP (2 vots).

Aprovació provisional de la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana del Masnou en relació amb els usos compatibles en la zona industrial, clau 14a, a l’entorn de la plaça Nova de les Dones del Tèxtil. S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, PSC, Junts, PP i En Comú Podem), i el vot en contra de Fem Masnou (4 vots).

Aprovació inicial del conveni de col·laboració entre l’ajuntament del Masnou, l’Institut Català del Sòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la promoció d’allotjaments dotacionals i d’habitatges amb protecció oficial, de lloguer assequible, al carrer de Pau Casals i d’Almeria. S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, PSC, Fem Masnou, PP i En Comú Podem), i l’abstenció de Junts Masnou (4 vots).

Punt d’urgència: Resolució al·legacions i aprovació definitiva Pressupost general exercici 2024. S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), el vot en contra de Junts ( 4 vots) , i les abstencions de Fem Masnou (4 vots) i el PP (2 vots).

Punt d’urgència: Proposta de resolució del recurs de reposició presentat per l’empresa FCC MEDIO AMBIENTE, SA en relació a la segona pròrroga del contracte de serveis de recollida de residus, neteja viària, passeig marítim i platges del terme municipal del Masnou, LIC 8/2014. S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), el vot en contra de Junts ( 4 vots) , i les abstencions de Fem Masnou (4 vots) i el PP (2 vots).

Declaracions institucionals:

Declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC, PSC, MECP i Junts pel Masnou sobre el finançament dels ens locals. Aprovada per unanimitat a la Junta de Portaveus.

Declaració institucional presentada pel Grup Municipal de Junts pel Masnou en defensa de les infermeres de Catalunya. Aprovada per unanimitat a la Junta de Portaveus.