El passeig del Bellresguard estrena els rètols que l'identifiquen amb el nou nom

Última revisió 12-04-2022 09:45
11/04/2022

Es tracta del carrer on es troba la Casa del Marquès i que ha deixat de dir-se Joan Carles I

Una trentena de persones van assistir dissabte al migdia a la descoberta oficial del rètol que s’ha col·locat al costat de la Casa del Marquès per identificar el passeig del Bellresguard. Aquest acte institucional culmina el canvi de nom d’aquesta via, que durant dècades s’havia anomenat passeig de Joan Carles I. La majoria dels assistents eren veïns i veïnes de la zona, si bé també van participar-hi diversos regidors i regidores del consistori i l’exalcalde Eduard Gisbert.

L’encarregat de descobrir el nou rètol va ser l’alcalde, Jaume Oliveras, que va recordar que el canvi de nom havia sorgit “de la recollida de signatures impulsada per Jordi Torramilans i altres veïns de la zona”. A partir d’aquí, tal com va detallar l’alcalde, el tràmit va seguir el procés administratiu habitual. En primer lloc, la proposta va ser analitzada per la Comissió d’Honors i Distincions del Consell Municipal de Patrimoni Cultural, que va recomanar dur a terme aquest canvi i va elevar la petició al Ple municipal. Després de diversos tràmits, el Ple va aprovar la modificació definitiva el 17 de juny del 2021. Segons Oliveras, amb el canvi de nom es posa punt i final “a un acte de normalitat”, i recordava que “el topònim del Bellresguard no es trobava fins ara de forma oficial enlloc del municipi”.

Certament, i tal com es va explicar en l’acte de descoberta del rètol, el nou nom està connectat de manera directa amb la història de l’indret. Tot ell constituïa la finca del Bellresguard, que estava presidida pel palauet de la Casa del Marquès. També contenia l’actual parc del Llac, la casa dels masovers i bona part dels terrenys que ara ocupen els edificis residencials i altres equipaments de la zona. La finca va ser promoguda pel matrimoni format per Romà Fabra i Marcel·lina de Monteys. La Casa del Marquès, obra de l’arquitecte Salvador Vinyals i Sabaté, va ser construïda com a residència d’estiueig entre el 1902 i el 1904. Va ser confiscada i va patir un bombardeig durant la Guerra Civil. L’any 1989 va passar a ser propietat municipal. Actualment acull el Centre d’Empreses Casa del Marquès, de l’Ajuntament del Masnou.