El Masnou trenca el silenci per condemnar les violències masclistes

Última revisió 29-11-2021 09:23
26/11/2021

Clam unitari contra la violència masclista amb més d’un centenar de persones a l’acte central en commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Sota el lema "Jo no callo. Trenquem el silenci", dijous, 25 de novembre, els jardins dels Països Catalans van acollir l'acte central en commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, en què van assistir més d'un centenar de persones. Enguany, l'escriptora i veïna del Masnou Elisenda Guiu va ser l'encarregada de conduir l'acte, durant el qual es va llegir el manifest institucional i diversos textos a càrrec de joves del municipi, acompanyats cadascun per representacions coreogràfiques de ballarins i ballarines de les escoles de dansa del Masnou.

La cerimònia, que es va iniciar amb una presentació i benvinguda per part d'Elisenda Guiu, va continuar amb la lectura del manifest institucional per part de la regidora d'Igualtat, Monika González, a través d'una declaració que, a més de condemnar la violència masclista, va servir per fer visibles les moltes formes d'exercir violència contra les dones i com, en l'actualitat, encara tenim mecanismes masclistes en la nostra manera d'actuar, dir o fer.

Finalitzada la lectura del manifest, Elisenda Guiu va anar donant pas a les diferents lectures, que van ser dividides per emocions, i que estaven escrites i llegides per diverses alumnes de centres educatius del Masnou. Cada text va ser acompanyat per una peça de ball, a càrrec de ballarines i ballarins de les diferents escoles del Masnou, que plasmaven sentiments i emocions que emmarcaven cada redactat.

La primera de les narracions va ser "Carta a una guerrera", de l'alumna del Centre de Formació de Persones Adultes del Masnou (CFPAM), Helena Duran. Com si es tractés d'una carta a una amiga, l'Helena va fer visible el patriarcat existent en la nostra vida quotidiana, així com la seva admiració envers aquelles dones que lluiten per sortir del maltractament i començar a viure una nova vida. A través de "Ball d'amor passió descontrolada", les ballarines de Pas Bàsic van mostrar les primeres de les emocions: l'amor i la passió.

Tot seguit, l'Ariadna Jardí, alumna de l'Institut Mediterrània, va llegir el seu text, "Reflexió", que va ser acompanyat pel ball "Cridarem ben alt per a les que ja no hi són", d'Estudi 15, i amb el qual van mostrar la segona emoció: l’agressió. L'Ariadna, a través de l'escrit, va compartir la seva reflexió sobre la gran problemàtica que suposa la violència masclista i les conseqüències que comporta.

L'acte va continuar amb la narració de "Laura", de Núria Ramí, alumna d'Escolàpies, que va ser acompanyada per la coreografia "Temps de papallones", a càrrec de "Masnou Ballet", i amb la qual van mostrar el dolor. Amb la seva lectura, la Núria va exemplificar la importància del suport i l'ajuda a totes aquelles dones que pateixen violències masclistes.

L'últim text, "Una vida no somiada", de Mar Díaz, alumna de l'Escola Sagrada Família, posa en relleu la importància d'una educació en valors, respecte i feminisme a través d'una història de superació d’una noia que decideix denunciar el maltractament familiar per ajudar la seva mare. La lectura es va acompanyar amb el ball "Respecte, vull que em respectis", a càrrec de Maribel's, amb el qual van expressar la darrera de les emocions: la reivindicació. Un cop va concloure la coreografia, totes les escoles de ball es van unir a l'escenari per fer unes últimes mostres de dansa i acabar amb un clam en contra de la violència masclista.

Finalitzades les lectures, l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, es va adreçar al públic. Durant el parlament, Oliveras va remarcar la necessitat d'impregnar de feminisme les polítiques públiques, a més de refermar el compromís del municipi i del consistori en la lluita contra la violència masclista, i va destacar la importància de la implementació de programes com "Coeduca". A més a més, l'alcalde va assegurar que "el primer pas per aconseguir una societat de dones i homes lliures és erradicar la violència masclista".

 

Acte 25N Jo no callo Trenquem el silenci

 

Assistència i suport

Durant la pandèmia, s’ha incrementat el nombre de violències masclistes, agreujades sobretot en l’etapa de confinament domiciliari i, a més a més, l’aïllament domiciliari no ha contribuït en la detecció d’aquestes. Si patiu violència masclista o sabeu d’alguna persona que en sigui víctima, contacteu amb el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), al 93 557 18 70 o a través del correu electrònic siad@elmasnou.cat. En cas d’urgència o si preciseu d’un suport especialitzat, us podeu adreçar a la línia d'atenció contra la violència masclista: 900 900 120.

Documents adjunts