El Masnou dona la benvinguda a les refugiades i refugiats de la guerra d'Ucraïna

Última revisió 11-04-2022 08:49
08/04/2022

Famílies, entitats, comerços i voluntaris i voluntàries de la vila es bolquen per acollir les persones que han escapat de l’horror de la guerra

Unes cinquanta persones han omplert aquest migdia la Sala de Plens per assistir a l’acte que ha organitzat l’Ajuntament del Masnou per donar la benvinguda a les persones refugiades de la guerra d’Ucraïna. La gran majoria eren dones i infants que han aconseguit escapar de la destrucció i l’horror generats per la invasió del país que perpetra l’exèrcit rus des del 24 de febrer d’enguany. A l’acte també hi han participat representants d’entitats que col·laboren en l’acollida, així com regidors i regidores del consistori.

L’alcalde, Jaume Oliveras, ha donat la benvinguda a tothom i ha dedicat unes paraules d’agraïment a les famílies que acullen refugiats i refugiades, així com a les entitats i persones que estan col·laborant en tot allò que poden. També ha demanat un aplaudiment per a Vitaliia Tolkachova, que s’ha encarregat de traduir simultàniament totes les intervencions. Tolkachova forma part de la comunitat ucraïnesa local, formada per una quarantena de persones que viuen al Masnou des de fa anys, tal com ha recordat l’alcalde. Al final de l’acte, Oliveras ha desitjat “que la guerra s’acabi d’una vegada” i que totes les persones refugiades al Masnou puguin retrobar-se aviat amb els seus familiars. Mentrestant, ha ofert tot el suport de l’Ajuntament per tal que tinguin la millor acollida possible al Masnou.

Una part de les persones que es refugien al Masnou van arribar-hi mitjançant el viatge solidari que van organitzar Vida Significativa i Productors Solidaris, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Masnou, Ramon Clemente, Autocars Font, Siegfried AG i moltes veïns i veïnes a títol individual. Van recollir prop d’una cinquantena de persones, a Polònia, i les van dur fins al Masnou. Algunes s’han quedat aquí; la resta ha continuat el seu camí fins a altres pobles i ciutats de la península Ibèrica. A l’acte d’avui han pres la paraula dues de les persones que van organitzar el viatge: Annie Montero, de Productors Solidaris, i Helena Ramon, de Vida Significativa, que no han amagat la “sensació agredolça d’una de les experiències més gratificants que la nostra petita ONG ha pogut experimentar”, tot assenyalant l’horror de la guerra. “Farem tot el possible per acompanyar-vos, amb tota la sensibilitat, el respecte i l’amor del món”, ha afegit adreçant-se directament a les persones refugiades.

Al seu torn, Montero, a més d’agrair la col·laboració de tantes persones, ha destacat el paper crucial d’Iryna Cheryapkina en un viatge solidari que va originar la creació “d’una gran família”, formada per totes les persones que el van viure. Cheryapkina forma part des de fa anys de la comunitat ucraïnesa del Masnou i es va encarregar de coordinar sobre el terreny, a Polònia, les persones que van pujar a l’autobús que les va portar fins al Masnou. Cheryapkina també ha agafat el micròfon per reiterar l’agraïment a tothom qui fa possible aquesta acollida i per admetre que aquesta experiència també ha estat positiva per a ella: “Necessitava ajudar, fer alguna cosa. Buscava, sense saber-ho, poder participar en un projecte com aquest”.  “Va ser relativament fàcil aconseguir els diners i organitzar el viatge, però sense la Iryina no hauríem trobat mai aquestes persones”, recordava Montero, que també ha destacat la gran onada de solidaritat de la ciutadania, les entitats, les empreses i els comerços del Masnou: “La magnitud de la mobilització ens ha sorprès; ha superat el que hauríem pogut imaginar.”

Acollida

A dia d’avui, al Masnou s’hi refugien 44 persones provinents d’Ucraïna. Una part va arribar amb el viatge solidari esmentat; la resta, pel seu compte. La gran majoria són dones i infants, que ja estan escolaritzats en diversos centres educatius del Masnou, a més a més d’un noi que estudia a Premià de Mar. Totes les persones refugiades s’allotgen en domicilis particulars, si bé l’Ajuntament ha proporcionat habitatges d’emergència provisionals fins que s’han traslladat a una llar. Una part conviuen amb amics i familiars d’origen ucraïnès que ja residien aquí. La resta, en cases de masnovins i masnovines que s’han ofert per acollir. Val a dir que l’Ajuntament està en contacte amb la Generalitat de Catalunya per tal que s’habiliti l’Alberg Batista i Roca com a centre d’acollida.

Quant a la resta de necessitats, l’Ajuntament, i de manera especial els Serveis Socials municipals, s’ha encarregat de la primera acollida i d’atendre les primeres necessitats, així com de fer les gestions imprescindibles perquè tinguin accés a serveis bàsics com l’atenció sanitària i l’escolarització, entre d'altres. També s’estan duent a terme classes de català i de castellà, i ja hi ha infants i altres persones refugiades que fan esport, ja sigui al Complex Esportiu Municipal com en diverses entitats del municipi. També n’hi ha que s’han apuntat a  activitats lúdiques i culturals de l’ampli teixit associatiu masnoví. Tot plegat està sent possible per la mobilització de moltes persones i entitats i per l’organització compartida per tots els actors. L’Ajuntament i Vida Significativa coordinen bona part de totes aquestes iniciatives, sempre comptant amb la col·laboració i la feina desinteressada de moltes altres entitats, empreses, comerços i persones a títol individual.

Com es pot ajudar?

Tothom qui vulgui col·laborar en l’acollida de les persones que ja són aquí i les que poden continuar arribant pot posar-se en contacte amb l’Ajuntament a través de l’adreça electrònica solidaritat.cooperacio@elmasnou.cat. L’entitat Vida Significativa també coordina diverses opcions de voluntariat que es poden consultar a la pàgina web www.vidasignificativa.org/ucrania.

En paral·lel, es poden fer aportacions econòmiques a través de dos comptes bancaris del Fons Català per a la Cooperació al Desenvolupament:

  • BBVA. Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  • CaixaBank. Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Els diners que s’hi ingressen es destinen a accions concretes que el Fons Català identifica a partir de les peticions que fan les entitats humanitàries que treballen sobre el terreny i els municipis de Polònia, d’altres nacions veïnes d’Ucraïna i d’aquest mateix país.

 

 

Acte de benvinguda a les persones refugiades de la guerra d'Ucraïna.
Acte de benvinguda a les persones refugiades de la guerra d'Ucraïna.
Autor: Domènec Cano Senties.