El Masnou crea la Taula per la Llengua

Última revisió 28-03-2022 09:10
24/02/2022

Neix amb l’objectiu de diagnosticar la situació del català i proposar mesures per fomentar-ne el coneixement i l’ús

El Masnou ha creat la Taula per la Llengua, un grup de treball format per persones expertes en la matèria. El seu objectiu principal és proposar mesures per fomentar l’ús de la llengua catalana al municipi, un cop hagi elaborat una diagnosi de la situació en què es troba. Es va constituir ahir al vespre, quan va tenir lloc la primera reunió d’aquest òrgan. Van participar-hi  set dels seus deu membres, en una trobada a la qual també va assistir l’alcalde, Jaume Oliveras.

Anna Torrijos, sisena tinenta d’Alcaldia i regidora de Plans i Projectes Estratègics, és una de les persones que integren la Taula. Es va encarregar d’exposar un recull estadístic sobre els coneixements i usos lingüístics al Masnou i el Maresme, com a pas previ perquè la Taula fes una anàlisi preliminar sobre els àmbits en què es troben més mancances. Per completar aquest primer mapa de la situació, també es va fer un repàs de les accions que ja es duen a terme al municipi per part de diversos actors, com l’Ajuntament, els centres educatius o el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

La primera tasca que han decidit entomar els membres de la Taula per la Llengua és analitzar totes les dades disponibles i, especialment, l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, que es va presentar a Barcelona aquest dimarts, 22 de febrer, en la primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua. Aquest projecte, que la Generalitat de Catalunya va presentar el 12 de gener, busca establir un diagnòstic comú sobre l’estat de la llengua i facilitar el treball conjunt entre múltiples actors per incrementar-ne el coneixement i l’ús, sempre tenint en compte els nombrosos indicadors que mostren una tendència negativa, amb la voluntat de bastir nous consensos en la societat catalana per actualitzar les eines que s’han utilitzat per impulsar el català des de la recuperació de l’autogovern, fa quaranta anys.

El Pacte Nacional per la Llengua ha d’obrir un procés participatiu que s’estendrà del març al juny d’enguany. Durant el primer mes es faran presentacions territorials, jornades i conferències arreu de Catalunya. A partir de l’1 d’abril i fins al 30 de juny s'hi podran presentar propostes. I és precisament aquest un dels primers treballs que vol fer la Taula per la Llengua al Masnou: consensuar les propostes que durà al Pacte Nacional. De fet, en la reunió d’ahir, els membres de la Taula van acordar que cadascú presentaria idees a la propera reunió per debatre-les abans d’elevar-les al Pacte Nacional.

A fi de comptes, bé es pot afirmar que la Taula masnovina pot entomar en l'àmbit local els objectius i les tasques previstes al Pacte Nacional. Amb la constitució d'aquest òrgan es dona compliment a una part substancial de la moció que va presentar JxCAT-Units al Ple municipal del 16 de desembre del 2021 i que es va aprovar amb 14 vots a favor (ERC, Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP), 2 vots en contra (Cs) i 3 abstencions (PSC).

Taula per la Llengua

Aquest grup masnoví per fomentar l’ús de la llengua catalana està format pels membres següents:

Anna Torrijos
Tècnica d’indicadors i estudis sociolingüístics de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Jordi Bover
Director del centre de terminologia TERMCAT.

Pau Vidal
Filòleg, traductor i escriptor.

Núria Pera
Directora del Centre de Normalització Lingüística del Maresme (Consorci per a la Normalització Lingüística).

Fèlix Clemente
Filòleg i professor d’educació secundària.

Carmen Baños
Professora d’educació infantil a l’Escola Francesc Ferrer i Guàrdia.

Mireia Zaragoza
Directora de l’Escola Rosa Sensat.

Montse Real
Directora de l’Institut Escola Lluís Millet.

Gemma Montoya
Docent.

Anna Balaguer
Directora del Centre de Formació de Persones Adultes del Masnou (CFPAM).

Primera reunió de la Taula per la Llengua.
Primera reunió de la Taula per la Llengua.