programa d'actes
">
Consulteu el programa d'actes Es programen prop de quaranta activitats entre el març i el desembre
El 28 d’octubre d’enguany el Masnou complirà dos-cents anys com a municipi independent. El mateix dia de l’any 1825 s’independitzà de Teià, amb Marià Rossell com a alcalde. No va ser fàcil, ja que la constitució definitiva del nou municipi es va aconseguir després de dos intents, els anys 1812 i 1820, que es van revocar pels canvis de règim a Espanya. No va ser, però, fins l’any 1846 quan es va conformar el terme actual, amb la incorporació del veïnat d’Alella de Mar (o Cases de Mar) al flamant Masnou, un poble que havia començat a viure el seu segle d’or com a república de marins.
Tornant al 2025, tots els masnovins i masnovines i les persones que se senten vinculades al Masnou estan convidades a unir-se a la celebració del bicentenari i participar en les prop de quaranta iniciatives que organitza l’Ajuntament i diverses entitats del municipi. Es poden consultar totes les activitats al programa que s’ha començat a repartir avui, 20 de març, a tots els domicilis de la vila i que també està disponible clicant aquí. Juntament amb el llibret, cada llar rep un mocador commemoratiu. N’hi ha de tres colors, un per a cadascuna de les tres zones en què s’ha segmentat el municipi per tal que representin els elements essencials del Masnou: la terra, el mar i el foc. El programa i el mocador es lliuren amb una carta de l’alcalde, Jaume Oliveras, en la qual demana que tothom porti el seu mocador a les cercaviles de la Festa Major, que se celebrarà del 26 al 30 de juny. Oliveras aprofita l’escrit per convidar tothom a unir-se a la celebració i agrair la col·laboració d’entitats, empreses i comerços del poble en l’organització de les activitats.
Sens dubte, serà una Festa Major antològica, però els moments àlgids del bicentenari arribaran a l’octubre. L’apoteosi esclatarà els dies 24 i 25 d’octubre, quan la plaça Nova de les Dones del Tèxtil acollirà projeccions immersives que recorreran els dos-cents anys d’història del Masnou. Els espectacles, les actuacions i la pirotècnia que es combinaran amb aquest màping prometen una experiència vibrant i memorable a totes les persones que s’hi apleguin, i els proporcionaran moments màgics i, per tant, efímers.
En contrast, el bicentenari també tindrà reclams cridats a perdurar. Per exemple, el 24 de maig es descobriran, al parc de Vallmora, unes lletres monumentals que conformaran el nom del municipi. Prèviament, aquests signes alfabètics tindran un paper destacat a l’itinerari teatralitzat “Un passeig pel Masnou”, que tindrà quatre edicions, entre el 26 d’abril i el 17 de maig. Un altre llegat material de la commemoració serà el llibre Bicentenari del Masnou 1825-2025, una vila amb arrels al passat i mirada al futur, que es presentarà el 30 de juny. En el primer mes de l’estiu també s’obriran les portes de la mostra col·lectiva Visions artístiques, dos-cents anys de la vila, que es podrà veure a l’Espai Casinet i la Casa de Cultura fins a principis de novembre. A més, es publicarà un catàleg de l’exposició que es presentarà el 13 de juny a Blanc de Guix.
El bicentenari també mira al futur, perquè vol establir un lligam amb els masnovins i les masnovines que encara no han nascut. L’activitat més explícita d’aquesta pretensió serà la que clourà els actes de la programació, el 30 de desembre. Aquell dia es tancaran en una càpsula les cartes que els nens i les nenes actuals hauran escrit per als infants del futur. Aquestes missives s’hauran d’haver lliurat a la Biblioteca municipal entre els mesos de maig i juny. En paral·lel, es demana a la gent gran que aporti les seves vivències participant en les sessions d’enregistrament del vídeo El meu Masnou en 5 minuts, que es faran al Museu Municipal de Nàutica el 31 de març i els dies 7, 8 i 15 d’abril.
Si bé el bicentenari es tancarà al desembre, amb l’encapsulament dels missatges per als infants del futur, val la pena incidir en el fet que el bicentenari ja està en marxa, des d’aquest mateix mes de març. De fet, ja s’han iniciat els tallers històrics que està fent l’alumnat de les escoles a l’Arxiu Municipal. A banda, d’aquí a pocs dies, es farà el primer acte del bicentenari obert al públic. Es tracta de la presentació del llibre En el jardín del poema, de Juan Antonio Masoliver Ródenas, l’escriptor que ha fet del Masnou una referència geogràfica i espacial clau en la seva obra, tant en la narrativa com en la poètica. Serà el 26 de març, a les 18.30 h a la Sala de les Lletres de la Biblioteca Joan Coromines.