El Fòrum Educatiu fixa la seva atenció en els adolescents i joves

Última revisió 05-12-2024 10:39
03/12/2024

El foment de la seva participació i l'ús de les pantalles s'erigeixen com a debats prioritaris a la jornada anual del Projecte educatiu del Masnou (PEM)

IV Fòrum Educatiu del Masnou

Fotos del IV Fòrum del PEM

Prop d’una cinquantena de persones van assistir al IV Fòrum del Projecte Educatiu del Masnou (PEM), celebrat dissabte passat, 30 de novembre, a Ca n’Humet. Bona part de les converses que es van generar es van centrar en els joves i els adolescents. En concret, en aspectes com la seva educació, l’ús que fan de les pantalles o la seva participació en la millora del seu entorn i la seva comunitat, entre d'altres. El Fòrum del PEM és una jornada participativa anual, oberta a tothom, que es convoca amb l’objectiu de compartir propostes per fer del Masnou una vila educadora per a tots els seus veïns i veïnes, de totes les edats i condicions. El PEM enfoca els seus debats i projectes tenint en compte la diversitat d’agents educadors que poden mobilitzar energies i recursos, ja siguin administracions públiques, entitats o ciutadania en general.

Fruit del debat que es va generar al fòrum, van sorgir sis projectes participatius, vinculats als reptes educatius identificats al PEM, amb l’objectiu de tirar-los endavant durant el 2025. Després de definir-los, es va fer una votació per prioritzar-los. Són els següents, ordenats segons els vots que van obtenir:

  • “Joves en acció”. Potenciar la participació d’adolescents i joves, a partir dels seus propis espais de relació i les seves formes d’organització (15 vots).
  • Fomentar l’ús responsable, regulat i equitatiu, de les pantalles. Impulsar un consens en l'àmbit del municipi sobre l’ús de les pantalles (8 vots).
  • Fomentar la lectura i la creació artística per a una educació emocional. Proposta vinculada al Pla local de foment de la lectura (6 vots).
  • “Juguem a conèixer el PEM”. Projecte per aconseguir una comunicació efectiva dels continguts del PEM (6 vots).
  • Prevenció de l’abandonament escolar, mitjançant el seguiment de l’alumnat de manera activa i reforçant l’acompanyament educatiu (5 vots).
  • “Al carrer aprenc”. Projecte per fomentar l’ús educatiu de l’espai públic i millorar el coneixement de l’entorn (5 vots).

A partir d’ara, el grup impulsor i els grups de treball del PEM s’encarregaran de plantejar i posar en marxa les accions que s’haurien d’implantar per avançar envers els objectius identificats als projectes. Tothom pot col·laborar-hi unint-se a aquests grups. Per afegir-s’hi, només cal enviar un correu a l’adreça electrònica educacio@elmasnou.cat. Les properes trobades del grup impulsor s’han programat el 21 de gener, el 7 de maig i el 21 d’octubre del 2025. Totes tres tindran lloc a les cinc de la tarda.

La votació de les propostes va ser l’última part d’una jornada que va començar amb uns breus parlaments de benvinguda, per part de l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora d’Educació, Yulay Martínez. A més, els membres de tres grups de treball ja establerts (Salut, Mobilitat i Història) van explicar les accions fetes fins ara, el punt en el qual es troben i els passos que volen fer. En aquest sentit, van aprofitar l’avinentesa per animar tothom a involucrar-se en el PEM i unir-se a un grup de treball. La trobada també va servir perquè una persona representant de la Biblioteca Joan Coromines presentés el Pla local de foment de la lectura. Al seu torn, el Col·lectiu Adolescència Lliure de Mòbil va explicar els objectius que persegueix i les accions que ha engegat. Com que el fòrum es va estendre al llarg del matí, es va oferir a totes les persones assistents un bon esmorzar preparat pel Col·lectiu Micaela, format per dones maresmenques migrades i treballadores en el sector de la llar i les cures. Alhora, els nens i les nenes que van assistir a la jornada amb les seves famílies van divertir-se una bona estona amb els jocs que es van col·locar al pati de Ca n’Humet.

La data escollida per celebrar el IV Fòrum del PEM va coincidir amb el Dia Internacional de les Ciutats Educadores. El Masnou forma part de l’associació que les agrupa. Per aquest motiu, la regidora d’Educació, Yulay Martínez, va assistir el 2 de desembre a l’acte institucional organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a la Biblioteca Gabriel García Márquez de la capital catalana. Allà es va anunciar la creació del Premi Internacional d’Educació de Catalunya Pilar Figueras. S’homenatja així la mestra catalana que va tenir un paper fonamental en la creació de la xarxa internacional de ciutats educadores durant els anys noranta del segle XX.

Foto del IV Fòrum Educatiu del Masnou.
Foto del IV Fòrum Educatiu del Masnou.
Autor: Ramon Boadella.