El conseller Roger Torrent advoca al Masnou per la reindustrialització del país

Última revisió 09-05-2022 09:01
06/05/2022

El titular d’Empresa i Treball ha assenyalat les oportunitats que genera la transformació del model productiu a les jornades Cafè i Empresa

El conseller del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha analitzat aquest matí les amenaces i les oportunitats del teixit productiu català davant l’actual conjuntura internacional, plena de “reptes globals que impacten en el dia a dia de tots els ciutadans i ciutadanes”. Malgrat les dificultats, s’ha mostrat optimista davant el canvi de paradigma que recorre Europa. Ha considerat que és antagònic respecte al dogma de l’anomenada austeritat que es va imposar arran de la crisi econòmica del 2008.

Ho ha fet durant la jornada d’avui del cicle Cafè i Empresa, una iniciativa de l’Ajuntament del Masnou que té l’objectiu de crear un espai de trobada, debat i reflexió per a les empreses del municipi i del seu entorn. Hi han assistit una quarantena de persones, entre les quals hi havia Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, i Maria Llarás, quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, entre d'altres. Oliveras i Llarás s’han encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents, presentar el ponent i agrair la seva participació en la jornada. També hi eren presents dues diputades del Parlament de Catalunya, Najat Driouech i Elena Díaz, així com altres regidors i regidores de l’Equip de Govern masnoví.

Oportunitats i debilitats

Per a Torrent, “la reindustralització del país és una de les claus per aprofitar les oportunitats actuals”, en referència a l’aposta de la Unió Europea per transformar el model productiu, a favor de les energies renovables, la innovació, la digitalització i la formació. En aquest sentit, ha afirmat que “Catalunya està molt ben posicionada” per atreure les inversions que s’estan mobilitzant amb aquest objectiu, com els fons Next Generation. El conseller ha recordat la tradició industrial del país, el seu múscul empresarial i la seva capacitat per atreure talent i inversions, entre altres fortaleses.

Ha citat també els programes i els ajuts que mobilitza la Generalitat de Catalunya per donar impuls a l’economia productiva, tot recomanant als empresaris que aprofitin el suport que presta ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa. Alhora, ha esmentat alguns dels projectes que estan en marxa, com el foment de la indústria del vehicle elèctric, la creació del xip europeu o l’aposta per produir hidrogen verd com a una nova font d’energia.

I és que el titular d’Empresa i Treball ha insistit en la urgència d’accelerar la transició cap a un nou model energètic basat en les renovables, per tal de fer front a l’emergència climàtica, però també per tal que Europa redueixi la dependència envers els països extractors de combustibles fòssils, com “la Rússia de Putin”. A més, ha posat sobre la taula la importància de l’aportació de fons públics per transformar el model productiu, així com el paper clau que han de tenir les administracions com a corretja transmissora entre la investigació acadèmica, com a generadora de coneixement, i el món empresarial.

El conseller, però, també ha apuntat algunes debilitats. En el cas català, ha subratllat que cal potenciar la formació professional, especialment en disciplines tècniques, com les enginyeries, i millorar la interrelació amb el món empresarial per poder preveure amb antelació “les professions on hi haurà més demanda de talent d’aquí a deu o quinze anys”. En relació amb això últim, ha assenyalat la manca de treballadors i treballadores qualificats per cobrir la demanda actual d’aquests perfils professionals. Al llarg de la xerrada, també ha sorgit la necessitat d’incorporar més dones als sectors tecnològics.

En acabar la ponència del conseller, algunes de les persones assistents han agafat el micròfon per plantejar preguntes i aportar reflexions al voltant de la situació econòmica actual i els reptes de futur. La inflació i, en especial, l’encariment de l’energia han estat alguns dels problemes més citats, si bé també se n’han posat sobre la taula d’altres de més específics de sectors tan variats com el farmacèutic, el turístic o el de la pedra i altres materials de construcció.

L’alcalde del Masnou i la regidora de Promoció Econòmica s’han encarregat de cloure la trobada. Maria Llarás ha aprofitat per recordar que els propers mesos s’organitzaran noves jornades del cicle Cafè i Empresa. Jaume Oliveras, al fil dels assumptes que s’hi han abordat, ha destacat que és molt rellevant que “els mandats dels governs siguin estables i complets per tal d’aportar certeses i desenvolupar els projectes polítics”. Finalment, ha considerat que l’etapa de Roger Torrent com a alcalde de Sarrià de Ter, abans d’exercir com a diputat i com a president del Parlament de Catalunya, “garanteix que tindrà en compte els ajuntaments, que estan en primera línia i han demostrat en les crisis dels darrers anys que han estat a l’alçada, en ser una de les institucions més ben valorades del país”.