El Consell de Patrimoni proposa designar Rosa Toran filla adoptiva del Masnou

Última revisió 05-09-2023 13:40
05/09/2023

L'òrgan participatiu advoca alhora per fer intervencions i estudis arqueològics a Cal Ros de les Cabres

El Consell Municipal de Patrimoni Cultural proposa que la prestigiosa historiadora Rosa Toran Belver sigui designada filla adoptiva del Masnou, en reconeixement a la seva trajectòria professional i com a lluitadora antifeixista. Aquesta petició s’elevarà al Ple Municipal per tal que atorgui aquesta distinció a títol pòstum.

Toran va morir el 30 de juny. Doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, feia més de 30 anys que era veïna del Masnou. En els darrers anys  havia publicat diversos llibres importants per a la història del municipi entre els que hi destacava Història contemporània del Masnou (2017), el gran llibre sobre la història local.  L’Atles electoral sobre els consistoris del Masnou entre els anys 1812-1979 (2013) i La repressió al Masnou entre els anys 1939-1952 (2019), són dos exemples més de la profusa recerca històrica de Toran al municipi, una dona d’esquerres que va posar en valor personatges destacats de la història de Catalunya i del Masnou.

A més d’haver estat professora de batxillerat a l’Institut Mediterrània, era membre del Consell Municipal de Patrimoni Cultural des de l’any 2013. També era una habitual assessora en matèria d’història local a les diverses exposicions que s’han dut a terme al Masnou i investigadora de l’arxiu municipal. Formava part imprescindible del jurat de la Beca de Recerca Local del Masnou i era presidenta de l’Amical de Mauthausen.

Arqueologia i altres temes

En aquesta reunió del Consell de Patrimoni també s’hi va abordar les noves troballes arqueològiques descobertes recentment a Cal Ros de les Cabres. En aquest sentit, es vol demanar una subvenció per dur-hi a terme intervencions arqueològiques i paleontològiques preventives i encarregar un estudi d’aquest indret, on ja s’hi havien descobert vestigis rellevants d’una important vil·la d’època romana (entre els segles II aC i V dC).

La sessió d’ahir va ser la primera del mandat 2023-2027 d’aquest òrgan de participació sectorial. Així, els primers punts de l’ordre del dia van ser la seva pròpia constitució, incloent-hi la presa de possessió de les persones que l’integren i que havien estat designades prèviament pel Ple Municipal. Just després, es va constituir el nou Grup de Treball d’Honors i Distincions. Per últim, es va fer un repàs de les activitats programades fins al desembre d’enguany per donar a conèixer el patrimoni cultural, històric, arquitectònic i turístic del municipi.

Rosa Toran, doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Rosa Toran, doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.