Comença la reforma del pati de l'Escola Ocata

Última revisió 05-09-2023 15:08
10/08/2023

S’afegeixen grades als flancs de l’escalinata per generar noves zones de joc i facilitar el pas entre espais

Avui han començat els treballs d’una reforma significativa del pati de l’Escola Ocata que té l’objectiu de generar noves zones de joc i d’interrelació entre els infants. El resultat també millorarà la connexió entre les dues plataformes que formen el pati, entre elles i amb l’escalinata que les separa i que dona accés a l’edifici i a l’entrada principal del recinte, perquè s’ampliaran les zones de pas entre aquests espais, molt compartimentats.

En concret, amb aquesta actuació que ara s’endega es construiran unes grades als flancs de l’escalinata central. Seran irregulars, amb la superposició de diferents nivells, blocs i graons, cosa que generarà nous espais òptims per al joc lliure i per a la interrelació entre alumnes. Com que les grades s’adaptaran a les cotes de l’edifici, l’escalinata i les dues plataformes del pati permetran eliminar els murets i les baranes metàl·liques, elements que protegien del risc de caigudes, però que també eren obstacles a l’hora de moure’s d’un espai a l’altre.

La reforma s’ha adjudicat a l’empresa Edifica Serveis Externs SL, amb un pressupost de 47.323,57 euros (IVA inclòs). És previst que les obres acabin abans del 6 de setembre, dia en què ha de començar el curs escolar 2023-2024. La construcció de les grades es farà de manera relativament ràpida, ja que es muntaran amb blocs de formigó prefabricats, com si fossin peces gegants de Lego. Haurien d’haver arribat avui mateix, però el camió que transportava els blocs s’ha avariat. Ara s’espera que traslladin les peces al Masnou la setmana que ve; probablement dijous.

Aquell dia s’haurà de tornar a tallar el tram del passeig de Romà Fabra en què es troba l’escola, entre els carrers de Lluís Millet i de Frederic Bosch. Caldrà fer-ho perquè les peces de formigó s’han de descarregar i dipositar al pati de l’escola amb un camió grua. De fet, aquest matí ja s’ha tallat aquest tros de carrer, perquè la grua hi era, tal com s’havia programat. Tanmateix, l’operació no ha estat inútil, ja que, tot i faltar-hi els blocs de formigó, la grua sí que ha servit per dipositar al pati de l’escola la maquinària i els materials necessaris per a les obres.

La reforma del pati es fa en col·laboració amb l’Associació de Famílies d’Alumnes i la direcció del centre, d'acord amb les propostes que van sorgir als debats i trobades participatives que s'hi van organitzar amb l'objectiu de ransformar el recinte i l’entorn per tal d'aprofitar les seves potencialitats educatives i socials. La cooperativa Arquitectura de Contacte, que va coordinar el procés i les converses, és també qui ha dissenyat la intervenció que s'hi ha fet. Cal precisar que el projecte s’adapta a la singularitat de l’edifici. Construït l’any 1905 i dissenyat per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó, és part del patrimoni històric i artístic del Masnou.