Carles Navarro: "Les empreses que només valorin els beneficis no tenen futur"

Última revisió 20-12-2023 09:04
19/12/2023

El director de BASF a Espanya i Portugal disserta a les jornades Cafè i Empresa sobre el lideratge i la necessitat de canviar el sistema econòmic per fer front a l’emergència climàtica i l’esgotament dels recursos

Carles Navarro, director general a Espanya i Portugal de la multinacional BASF, ha pronunciat avui la conferència “El lideratge i la importància del factor humà per al creixement dels negocis”, dins les jornades Cafè i Empresa, organitzades per l’Ajuntament del Masnou. Presentat per l’alcalde, Jaume Oliveras, i per Maria Llarás, primera tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Navarro ha parlat sense embuts davant d’una vintena d’assistents, centrant-se en la “revolució” en què està immers el model productiu global.

Aquest directiu considera que el sistema econòmic imperant ha d’abandonar el paradigma del creixement infinit. Alhora, que el benefici econòmic ha de deixar de ser l’únic factor per determinar si una empresa és rendible. “Hem de canviar la manera de valorar les empreses; calen elements nous, una comptabilitat complementària que, a més a més dels beneficis, tingui en compte l’aportació que fan a la prosperitat compartida”, afirmava Navarro referint-se a aspectes socials i mediambientals. “Les empreses que només tinguin en compte el benefici econòmic no tenen futur, perquè, si no tenen propòsits que vagin més enllà, no hi haurà clients que acceptin el seu producte”, ha reblat.

Fi del neoliberalisme

El director de BASF ha fet algunes de les seves afirmacions més contundents en situar l’emergència climàtica, la pèrdua de la biodiversitat i l’esgotament dels recursos com els problemes més greus de la “policrisi” que viu la humanitat: “Tenim només 10 o 15 anys per fer els grans deures. Si no, ens aboquem al desastre; arribarem a un punt de no retorn que tindrà conseqüències molt greus”. “Ens trobem al final de l’època neoliberal, que fa 50 anys que dura”, afegia, tot referint-se a “l’esgotament dels recursos” i a la impossibilitat de basar l’economia en el creixement infinit. “El planeta no pot regenerar els recursos que consumim, que estem robant a les generacions futures”, ha sentenciat Navarro, tot advertint que un creixement anual del 2 % implica, amb el model actual, que es consumeixin el doble de recursos en 25 anys.

El directiu no ha amagat el fet que aquest discurs pugui sonar sorprenent venint d’un alt directiu d’una multinacional química: “És un sector que s’ha guanyat la mala reputació que té perquè durant dècades ha estat part del problema, generant emissions, residus i contaminació, però també és i ha de ser part de la solució, perquè intervé en la fabricació del 95% dels productes”. En aquest sentit, ha assegurat que fa 30 anys que BASF segueix una estratègia d’investigació i desenvolupament per aconseguir “la química del bé comú”; és a dir, que la seva activitat sigui sostenible i, de retruc, la del nombre ingent d’empreses de tot el món que fan servir els seus productes per fabricar-ne d’altres.

Juntament amb la necessitat de tenir cura del planeta i de la biodiversitat, Navarro ha apuntat que cal reduir “la gran desigualtat social”, un factor de “risc per a les democràcies” que alhora no deixa de ser una altra de les conseqüències del model neoliberal. El director general ha admès que tots aquests problemes són molt complexos, que estan farcits de contradiccions i que no existeixen solucions fàcils com les que plantegen els moviments polítics populistes i reaccionaris. Ans al contrari, ha al·ludit a la seva formació científica, com a enginyer químic, per subratllar que “les dificultats sovint són difícils d’explicar i de comprendre” i que “les solucions acostumen a ser impopulars i cares”. Al fil d’això, ha apuntat un altre dels grans problemes del nostre temps: “Cal protegir i preservar la democràcia, que està molt amenaçada a molts països del món”.

El líder, un servidor

En relació amb tot plegat, Navarro ha reflexionat al voltant de la importància del lideratge. Més concretament, sobre la nova idea de lideratge, radicalment contrària a l’autoritarisme: “El líder ha de ser un servidor: ha d’estar al servei de la seva empresa, però també de la societat i del planeta”. A més, els líders han de ser “optimistes i humils” per ser capaços d’escoltar, aprendre i analitzar: “Han de tenir l’actitud del principiant”. També cal que tinguin un propòsit personal bàsic, que “aprofundeixin constantment en el seu autoconeixement” i que sàpiguen col·laborar i aliar-se amb els altres. Les capacitats comunicatives són una altra qualitat rellevant: “Has de saber explicar amb efectivitat què fas, com i per què”.

Alhora, el directiu ha esmentat una responsabilitat cada cop més significativa a l’hora de liderar un equip, que és tenir cura de les persones que el formen. Ha assenyalat els problemes de salut mental, cada cop més habituals i sovint generats per l’excessiva exigència que s’ha carregat tradicionalment sobre els treballadors i treballadores, i que ha provocat mals com la síndrome del burnout. Ha precisat que les generacions joves estan imposant aquest canvi a les empreses perquè “tenen una gran expectativa per treballar en un ambient agradable i en una feina inspiradora i interessant” i perquè ja no es tolera l’autoritarisme. “El lideratge imperant fa unes dècades era molt tòxic, injust, poc igualitari i discriminador, i això ha canviat”. També ha recordat que les empreses necessiten retenir talent, perquè ja ha començat la jubilació massiva de la generació del baby boom: “Caldrà substituir molta gent”.

Al final de la ponència de Navarro, s’ha obert un torn de paraula per als assistents, durant el qual s’ha generat una interessant conversa que ha servit per aprofundir en els temes plantejats prèviament. Es pot llegir una entrevista a Carles Navarro, per conèixer la seva biografia i descobrir més reflexions seves, al darrer número de la revista El Masnou Viu (desembre 2023)