Balanç positiu de la celebració de la Setmana de la Salut

Última revisió 16-04-2021 11:20
15/04/2021

Els continguts en línia continuaran disponibles els propers dies. 

Del 7 al 14 d’abril el Masnou va celebrar la Setmana de la Salut amb activitats gratuïtes obertes a tota la població que van incloure tres conferències, una exposició i un curs, entre d’altres. Per complir les mesures de la COVID-19, moltes de les activitats es van realitzar per via telemàtica.

D’entre les conferències programades, la que ha interessat més al públic ha estat la que tractava sobre la fibra dietètica i els beneficis que té per a la salut i per a la prevenció del càncer, a càrrec de la bioquímica i nutricionista, Montserrat Sanahuja. Organitzada per l’associació masnovina Helping Cáncer, ja acumula prop de 700 visualitzacions al Youtube. També van tenir lloc dues xerrades més: “Cuida la teva salut més enllà de la COVID”, a càrrec de la Dra. Candela Calle, directora de l’Institut Català d’Oncologia; Mar Isnard, cap d’Infermeria de la Direcció d’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Nord de Barcelona de l’Institut Català de la Salut, i del Dr. Josep Maria Cuartero, director de la Fundació Sant Francesc d’Assís, en representació de la Taula de Salut Comunitària del Masnou, i “Trastorns afectius i salut mental”, a càrrec del Dr. Lluís González Barrios, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (organitzada per Aula d’Extensió Universitària).

A més de l’exposició “Mites i creences sobre nutrició i càncer”, una mostra elaborada entre l’Ajuntament del Masnou i l’associació Helping Cáncer que es va poder veure a l’Edifici Centre, dins del programa d’actes també es va oferir el curs d'autoprotecció i suport vital bàsic. Hi van participar vuit persones, que van adquirir coneixements sobre l'autoprotecció; les situacions d'emergència més freqüents; els passos més rellevants a l’hora d’afrontar una situació d’emergència, que són protegir, avisar i socórrer (PAS); la posició lateral de seguretat (PLS); el suport vital bàsic (SVB); la ressuscitació cardiopulmonar (RCP); l’obstrucció de la via aèria per cos estrany (OVACE), i la desfibril·lació externa automatitzada (demostració de DEA). Aquesta activitat forma part d’un conjunt d’accions que persegueixen, d'una banda, que el Masnou sigui un municipi cardioprotegit, i de l’altra, promoure la cultura de l'autoprotecció entre la ciutadania. En aquest sentit, durant aquestes dates també va veure la llum el Mapa de desfibril·ladors del Masnou al web municipal.

La iniciativa per commemorar el Dia Mundial de la Salut (7 d'abril) se celebra al municipi des de l’any 2018 amb l’objectiu de fomentar hàbits saludables entre la població i prevenir possibles malalties. Durant aquesta setmana, tots els masnovins i masnovines interessats a mirar-se la tensió i el colesterol van poder fer-ho gratuïtament a qualsevol farmàcia del Masnou gràcies a la col·laboració de totes les farmàcies del municipi. També emmarcat dins aquest cicle, 32 persones van donar sang a l’equipament Els Vienesos. A més, l’Associació Afibromare va obrir l’accés a les seves activitats per a tota la població per oferir sessions de psicomotricitat i gimnàstica suau, ioga kundalini, reeducació postural i estiraments i txikung.

La programació d’aquest cicle es va reforçar als centres educatius, a les escoles i instituts del Masnou, amb activitats relacionades amb la promoció d'hàbits de vida saludables (tallers de salut bucodental, alimentació i nutrició saludable, autoprotecció, suport vital bàsic, i trastorns de la conducta alimentària). L'Espai Escènic Ca n'Humet Iago Pericot va acollir una d'aquestes activitats per als escolars.