El Masnou és un dels pobles de Barcelona i del Maresme amb un major índex d'envelliment (124,29%). Gairebé 900 masnovins i masnovines de més de 70 anys viuen sols i hi ha més de 500 nuclis familiars on la persona més jove té més de 70 anys. Amb aquestes xifres a la mà, l’Ajuntament del Masnou ha decidit implementar un projecte per detectar i prevenir situacions de risc de les persones grans i pal·liar la soledat no volguda, ja que pot tenir un impacte negatiu en la salut i la qualitat de vida d’aquestes persones. El projecte, de nom Radars, cerca reduir el risc d'aïllament i d'exclusió social, així com incrementar els vincles d’aquest col·lectiu amb el poble.
Properament es preveu signar un conveni entre el consistori masnoví i l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona, creador i impulsor del projecte. Per mitjà d’aquest acord de col·laboració, l’Institut donarà suport tècnic i metodològic als professionals de l’Ajuntament del Masnou. També es preveu rebre una subvenció de la Diputació de Barcelona per valor 15.000 euros.
El projecte s’articula mitjançant la creació d’una xarxa de prevenció i acció comunitària que té com a objectiu reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social de les persones grans, amb la finalitat que les persones grans que viuen soles, o acompanyades d’altres persones grans, puguin continuar a la seva llar amb la complicitat del seu entorn.
Un dels elements centrals d’aquesta xarxa és la Taula Radars, principal òrgan decisori del projecte. És un espai dinàmic, d’intercanvi d’informació entre veïnat, comerços, entitats i serveis del municipi, on es dissenyen, planifiquen i avaluen les estratègies i accions que es porten a terme.
Aquest projecte, que és transversal, és una de les actuacions previstes al Pla d’actuació municipal (PAM) d’aquest mandat i que el Pla de reactivació social i econòmica “Al Masnou, vencem la COVID-19” ha posat encara més enrelleu, fins que ha esdevingut una prioritat. Comptarà amb la participació tant de la ciutadania com de l’Administració per, entre tots, aconseguir els millors dels resultats possibles.
En línies generals, aquest projecte s'adreça a persones de més de 70 anys que viuen soles i sense xarxa de suport social i/o autonomia limitada; o acompanyades d’una persona més gran de 70 anys; o acompanyades d’un cuidador o cuidadora amb autonomia limitada; o en domicilis amb barreres arquitectòniques. Es calcula que prop de 2.000 persones podrien ser possibles usuaris i usuàries del projecte Radars al municipi.
Els radars són els veïns i veïnes, comerços, serveis, farmàcies, voluntaris i voluntàries... que estiguin atents, amb una mirada sensible i respectuosa, en el dia a dia, a la dinàmica de les persones grans que coneixen.
Si detecten un canvi en la seva rutina diària, ja sigui per exemple en el seu comportament o en el seu aspecte, l’única cosa que s’ha de fer és posar-se en contacte amb el projecte Radars (radars@elmasnou.cat).
El projecte Radars va néixer l’any 2008 a Barcelona, al barri de Camp d’en Grassot, del districte de Gràcia, per donar resposta a les problemàtiques que es deriven de la situació d’aïllament i d’exclusió relacional i social que viuen algunes persones grans.
Després dels bons resultats obtinguts i les valoracions positives rebudes per part de les persones usuàries, els veïns i veïnes, els comerços i la xarxa del barri del Camp d’en Grassot, el maig de l’any 2012 el projecte Radars va esdevenir en una mesura de govern de l’Ajuntament de Barcelona, i així, Radars ha començat a desenvolupar-se en tots els barris de la ciutat de Barcelona sota la direcció de l’Institut Municipal de Serveis Socials i les principals entitats que van fer possible la implementació inicial del projecte Radars al Districte de Gràcia i la seva expansió posterior.
Després de l’experiència de Barcelona, s’ha anat implementant en altres municipis, com Mataró, Granollers, Arenys de Munt, Arenys de Mart i Premià de Mar, i ara, al Masnou.