Accions ambientals al Masnou: control de canyes a la riera d'Alella i renovació de l'arbrat municipal

Última revisió 19-12-2024 12:37
19/12/2024

El Masnou continua amb el seu compromís mediambiental amb dues iniciatives destacades per avançar cap a un municipi més verd i sostenible amb la millora de l’entorn natural i urbà. D’una banda, a la riera d’Alella, a l’altura del terme municipal del Masnou, s’hi han realitzat diverses desbrossades per controlar el creixement de canyes invasores i, també, s’hi ha plantat vegetació autòctona. De l’altra, s’ha iniciat una nova campanya de replantació d’arbrat municipal.

Riera d’Alella: cinc anys de desbrossament i nous projectes de vegetació

La riera d’Alella, a l’altura del terme municipal del Masnou, continua sent objecte d’un pla sistemàtic de manteniment i reforestació que, després de cinc anys, comença a donar fruits. Aquest 2024, s’hi han dut a terme cinc desbrossades per controlar el creixement de les canyes, una menys que l’any passat. La reducció del nombre d’intervencions s’atribueix a l’efectivitat del tractament, que debilita els rizomes i redueix la capacitat de rebrot d’aquesta planta invasora.

A més, durant el mes de novembre s’han plantat 350 unitats de vegetació autòctona, com ginestes, llentiscles i cirerers d’arboç, a les vores de la llera. Aquesta acció ha estat possible gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i té com a objectiu augmentar la competència de les plantes autòctones contra les canyes invasores durant la propera primavera.

La iniciativa s’ha vist reforçada per la col·laboració amb la fundació Lifeterra, que entre els mesos d’agost i novembre va organitzar dues campanyes de sensibilització ciutadana, que incloïen accions de neteja de la riera i una petita plantació amb la participació de voluntaris, per mostrar la importància de la implicació comunitària en la conservació del medi ambient.

Campanya de replantació d’arbrat municipal

Paral·lelament, aquest mes de desembre ha començat la nova campanya de replantació de l’arbrat municipal. S’han arrencat 43 soques i s’han talat 28 arbres morts, amb l’objectiu de substituir-los per 122 arbres nous abans de finalitzar l’any. Aquesta campanya marca un punt d’inflexió, ja que és la primera que es pot dur a terme sense les restriccions d’aigua derivades de la sequera dels últims anys.

Es preveu una segona fase de plantació el gener de 2025, que permetrà reduir significativament el nombre d’escocells buits (actualment n’hi ha 274). A més, gràcies als 50.000 euros concedits als pressupostos participatius, es duran a terme projectes específics per a la plantació de noves espècies i la substitució d’aquelles inadequades per la seva ubicació actual, i per solucionar problemes com afectacions als paviments o conflictes amb les façanes.