El Masnou ret homenatge pòstum a Iago Pericot i Canaleta

Última revisió 29-11-2018 08:36
19/11/2018

L’Espai Escènic de Ca n’Humet, ple de gom a gom, va acollir l'homenatge pòstum al mestre, pintor, escenògraf i director d'escena del Masnou Iago Pericot i Canaleta, el divendres 16 de novembre a la tarda. Va ser un acte emotiu, que va incloure el lliurament de la distinció de Fill Predilecte del Masnou, que va recollir el seu marit, Josep Escrig, de mans de l’alcalde, Jaume Oliveras.

L'homenatge va servir per fer un repàs de la trajectòria personal i professional de Pericot, i va comptar amb intervencions de persones molt properes a ell: Jordi Pericot, Sergi Mateu, Climent Sensada i Hermann Bonnin. També es va projectar el documental Iago Pericot. La conquesta de la innocència, dirigit per  Albert Folk (present a l’acte), coproduït per Batabat i TVE amb la col·laboració de l'Institut del Teatre i l'Ajuntament del Masnou.

“Ja sé que te’n fots dels reconeixements i sé que mai no els has buscat, però no deixa de ser una mena de retorn a la teva generositat com a artista i com a persona, de tot el que ens has donat als que hem tingut la sort de conèixer-te i compartir coses amb tu”. Sergi Mateu, a través d’una carta, va parlar dels valors que Pericot li havia ensenyat, entre ells, el de l’amistat, “i ser conscient d’aquest regal em manté despert en tot moment i la vida es converteix en una aventura apassionant, exactament tal com tu l’has viscuda”. 

El llegat de Pericot com a mestre es va sentir a tots els parlaments. Climent Sensada va referir-se a l’homenatjat com “una persona amb qui podies parlar de tot, perquè prevalia una estimació que ens ha portat a un respecte mutu, i això per a mi és un gran mestratge”. Hermann Bonnin el va anomenar un “mestre d’art i de vida, perquè sabies conjugar l’art i la vida en perfecta sintonia, i de tu ho vam aprendre”.

“És molt més que un germà, sobretot, és un amic molt gran”. Jordi Pericot va parlar del seu difunt germà com un home de valors "com el de la solidaritat, l’amistat i la llibertat i, també de valors ètics basats en la bellesa, on arribava a través de camins com la irreverència, el grotesc o la lletjor”, i va afegir que “això feia que ell veiés el seu entorn d’una manera bastant particular”. Tot i reconèixer que “teníem punts de vista diferents, precisament aquestes diferències eren el que donava consistència al diàleg i consolidaven l’amistat”.

Quant a la seva obra, el seu germà en va destacar l’ambigüitat com a eina bàsica per a la comunicació i la participació. “L’ambigüitat permet poder tenir un marge d’interpretació perquè  l’espectador hi aporti el seu background”, va explicar, “i ell roman amb nosaltres perquè nosaltres també som coautors del que ha fet”, va dir.

El darrer punt de l’acte va ser l’entrega, per part de l’alcalde, Jaume Oliveras, del títol de Fill Predilecte del Masnou a Iago Pericot i Canaleta, que va recollir el seu vidu, Josep Escrig, fent palesa la il·lusió que va tenir Pericot quan va saber que li seria atorgat aquest nomenament. L’alcalde, Jaume Oliveras, va referir-se a l’entrega com “un acte merescut, ja que tots tenim present la seva petjada aquí, al Masnou”. Va explicar que aquest atorgament havia estat decidit per acord plenari el 19 de juliol de 2018, que també va aprovar l’atorgament del títol de Fill Adoptiu a Jacint Ros i Hombravella, present a l’acte. Pericot va morir un mes després.

Les anècdotes en record de Iago Pericot van omplir d’encara més emotivitat la trobada. El descrivien com un esperit lliure i, precisament, l’alcalde va cloure l’acte dient: “fer un homenatge al Iago és fer un homenatge a la llibertat”. Oliveras també va anunciar la proposta que la sala de l'Espai Escènic on l'artista havia presentant algunes de les seves obres rebés el seu nom.

L'homenatge va servir per fer un repàs de la trajectòria personal i professional de Pericot.
L'homenatge va servir per fer un repàs de la trajectòria personal i professional de Pericot.