En marxa el cicle d'actes commemoratius del 150è aniversari del naixement del mestre Lluís Millet i Pagès

Última revisió 07-09-2018 14:17
20/03/2017

La conferència del coordinador de l'emissora Catalunya Música, Àlex Robles Fitó, el divendres 17 de març a la Sala Joan Comellas, va servir per inaugurar el programa d'actes que l'Ajuntament i un grup d'entitats han preparat per commemorar el 150è aniversari del naixement del músic masnoví Lluís Millet i Pagès. Presentat per l'alcalde, Jaume Oliveras, Àlex Robles Fitó va repassar la biografia del compositor d'origen masnoví, descendent d'una nissaga vinculada al mar.

Entre els esdeveniments biogràfics i familiars, el conferenciant també va recordar, amb el suport de material gràfic, alguns dels concerts que l'Orfeó Català va fer al Masnou. De fet, l'Orfeó, que va fundar amb Amadeu Vives, i la recuperació i la defensa de la música popular catalana van ser els eixos que van guiar la trajectòria professional del músic. L'alcalde també va voler remarcar la importància de la contribució de Lluís Millet i Pagès per al desenvolupament cultural de la Catalunya del seu temps.

A l'acte van ser presents, a més d'una nodrida representació dels regidors i regidores de l'Ajuntament, el nét del mestre Millet, Lluís Millet i Loras, i l'actual presidenta de l'Orfeó Català, Mariona Carulla.

Després de la conferència, la soprano Anaïs Oliveras i el baríton Àlex Sanmartí, acompanyats al piano per Pere-Mateu Xiberta, van interpretar algunes peces de Millet i Pagès i altres compositors de la seva època.

Actes fins a final d'any

Actuació d'Anaïs OliverasA la inauguració oficial seguirà un conjunt de propostes que s'allarguen fins a final d'any i que inclouen concerts, xerrades, exposicions i conferències, entre d'altres. El programa ha estat confeccionat per l'Ajuntament amb la col·laboració del Cor Scandicus, Gent del Masnou, l'Associació UNESCO, el Consell Municipal de Patrimoni Cultural, l'Escola Municipal de Música, la Jove Orquestra de Cambra del Masnou, l'escola Lluís Millet, la Comunitat Parroquial del Masnou i el suport de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.

Dues exposicions recrearan la vida i el context en què es va formar el mestre Millet. “Lluís Millet i Pagès, una vida i els seus anhels” reuneix, a la Casa de Cultura, documents procedents del Centre de Documentació de l'Orfeó Català, mentre que “El Masnou del mestre Millet”, a la seu de Gent del Masnou, mostrarà imatges i objectes del moviment coral i l'ambient en què va créixer el compositor. Totes dues s'inauguren el 31 de març.

Una altra cita destacada serà el concert de l'Orfeó Català el dia 22 d'abril, a l'església de Sant Pere. Sota la direcció de Pablo Larraz, s'interpretaran peces de Lluís Millet, Lluís M. Millet, Josep Vila i Casañas, Pau Casals, Mozart i Eduard Toldrà.

El III Festival de Música del Masnou, el 6 de maig, o la cantada infantil de les escoles del Masnou, el 27 de maig, també són alguns dels atractius de l'ampli programa. A l'octubre es presentarà el número monogràfic de la revista d'investigació La Roca de Xeix, que portarà per títol “Lluís Millet i Pagès, nascut al Masnou”, obra de Núria Vilà i Maria Villanueva.

L'Ajuntament ha editat una publicació amb l'explicació detallada de tota la programació que es pot trobar als equipaments municipals o bé en format digital.