Jordi Alumà rep la Medalla de la Vila per la seva trajectòria artística

Última revisió 08-01-2020 19:31
13/12/2019

El pintor ha merescut altres reconeixements, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o el Premi Ciutat de Barcelona

Jordi Alumà i Masvidal va rebre ahir, de mans de l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, la Medalla de la Vila, en reconeixement a la seva trajectòria artística. L’acte de lliurament es va celebrar al domicili del pintor i també hi van participar l’exalcalde Eduard Gisbert; Neus Tallada, regidora de Cultura; Antoni Coll, representant del Consell Municipal de Patrimoni; Jordi Rollán, vicepresident del Reial Cercle Artístic de Barcelona, així com familiars i amistats de l’artista.

Jordi Alumà, nascut a Barcelona l’any 1924, és masnoví  des del 1962, quan ell i la seva esposa van fixar el seu domicili al poble que havien escollit com a indret d’estiueig uns anys abans. Ha obtingut, entre altres reconeixements, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (any 2000), el Premi Ciutat de Barcelona (1978), la Biennal de l’Esport en les Belles Arts (1967) o el premi del Concurs Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot (1980).

Fill i net d’artistes, s’inicià en la pintura el 1937, en plena Guerra Civil, als tallers del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Les seves primeres obres van ser retaules i murals de caràcter predominantment religiós i d’estètica medievalitzant. A la dècada dels seixanta adoptà el figurativisme i s’endinsà en la temàtica esportiva, en la qual ha excel·lit, com a autor, per exemple, de diverses suites olímpiques i de la decoració pictòrica del saló presidencial del Comitè Olímpic Internacional, a Lausana.

Al Masnou es poden trobar un bon nombre de les seves creacions. Per exemple, és l’autor de l’escultura de La Nimfa, als jardins que duen el mateix nom. A més, ha cedit moltes obres seves a entitats del poble, com la Casa Benèfica, el Club Nàutic i el Club de Tennis. També se li ha encarregat el disseny del monument Mestres del Masnou, que es vol instal·lar davant de l’Escola Ocata.

Precisament, la seva vinculació amb el Masnou és un dels trets que va destacar l’alcalde Oliveras en entregar-li la Medalla. La distinció a Alumà es va aprovar per unanimitat al Consell de Patrimoni Cultural del Masnou el 29 d’abril d’enguany. El Ple municipal va ratificar aquesta decisió en la sessió ordinària del 30 d’octubre. La medalla ha estat creada per Xavi de Mariano, del taller de joies L’Estellera.

Jordi Alumà, assegut, en l'acte en què ha rebut la Medalla de la Vila del Masnou.
Jordi Alumà, assegut, en l'acte en què ha rebut la Medalla de la Vila del Masnou.