Una vintena de persones acudeixen a la xerrada sobre la mentoria amb joves migrants

Última revisió 12-04-2019 08:01
11/04/2019

Qui vulgui afegir-se a aquest programa d’integració pot demanar-ne informació a l’Àrea de Participació Ciutadana.

Una vintena de persones van assistir aquest dimarts a la sessió informativa sobre el programa de mentoria i acompanyament a joves migrants sense referents familiars. La xerrada, que va tenir lloc a Ca n’Humet, va comptar amb la participació de representants de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament del Masnou, entre d'altres persones. L’objectiu és fomentar la convivència i la interacció entre aquests joves i els habitants de municipis que compten amb centres d’acollida, com l’alberg Batista i Roca del Masnou.

De la vintena de persones que van assistir-hi per informar-se’n, deu es van apuntar allà mateix per fer de mentores d’un jove migrant. El programa continua obert, de manera que qualsevol persona del Masnou de més de 25 anys pot demanar informació a través de l’adreça electrònica participaciociutadana@elmasnou.cat i decidir si vol ser part activa d’aquesta iniciativa.

El programa consisteix en la creació de tàndems de mentoria entre persones adultes i adolescents i joves. La relació de mentoria pot permetre a aquests joves la possibilitat de practicar el català o el castellà, conèixer la població i les seves tradicions, i establir un nou vincle, més enllà del professional. Així, els mentors els acompanyen, com a figura referent i amb un paper totalment diferent del professional. Les relacions de mentoria compten amb el suport i la supervisió d’un referent professional, que farà el seguiment del funcionament de la relació i procurarà resoldre dubtes i demandes, transmetent-les a la coordinació del programa.

Xerrada

La sessió informativa va comptar amb la participació de l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, que es va encarregar de donar la benvinguda a les persones assistents. També va intervenir-hi Sílvia Folch, primera tinenta d’alcaldia; Marta Montoya, tècnica del Departament de Nous Projectes d’EDUVIC, la cooperativa que gestiona el centre d’acollida masnoví; Agnès Rossinyol, directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció; i M’hamed Abdelouahed Allaoui, tècnic del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

La regidora Folch va explicar el procés d’acollida a l’alberg Batista i Roca del Masnou, que va començar com a centre d’emergència social, el passat setembre, fins a esdevenir centre de primera acollida, des de l’octubre. Una de les primeres accions que va fer l’Ajuntament va ser empadronar els joves, per tal que  fossin ciutadans del Masnou des del primer moment. Des d’aleshores, es treballa de forma coordinada amb la cooperativa que gestiona el centre, EDUVIC, per tal de formar-los i fomentar la inserció sociolaboral dels nois, a més d’organitzar activitats esportives i de lleure. A més, s’ha constituït la Taula de Treball dels Joves que Migren Sols, un espai de coordinació institucional. Ara es vol crear la Taula d’Acollida, per tal que entitats, col·lectius locals i ciutadania en general participin en el procés d’acollida i d’inclusió social d'aquests nois.

Marta Montoya, d’EDUVIC, va destacar la importància del programa de mentoria “perquè suposa un pas més, ja que permet la relació de tu a tu amb gent del poble d’acollida”. Va concretar que actualment tots els joves participen en alguna activitat, després d’un inici en què van trobar a faltar recursos perquè els cursos i la temporada esportiva ja havien començat.

Al seu torn, Agnès Rossinyol, directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, va detallar que, a banda del programa de mentoria, la Generalitat de Catalunya està desenvolupant opcions diverses per facilitar la implicació de la ciutadania, com acolliments en famílies o de caps de setmana, amb diferents formes de tutela (de la família o de la mateixa Generalitat).

Va desgranar, a més, algunes dades. Durant el 2018 van arribar a Catalunya 3.600 adolescents i joves migrants. La DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) preveu que durant el 2019 n’arribaran més de 5.000. Quant als que ja són aquí, un 95% són nois, si bé es preveu que cada cop vinguin més noies. El 80% dels joves provenen del Marroc. Més de la meitat del total tenen més de 16 anys. El 80%, entre 16 i 17. Això significa que la feina d’acollida i integració amb aquests nois s’ha de fer de manera intensa, especialment abans que siguin majors d’edat.

L’últim a intervenir va ser M’hamed Abdelouahed Allaoui, del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, que va aprofundir en el funcionament del programa de mentoria. Va subratllar que la inclusió social d’aquests joves és un tema de país, no sols d’institucions com la DGAIA. Va voler contraposar aquest programa en relació amb els incidents agressius envers aquests joves que s’han viscut en municipis com Canet de Mar o Castelldefels.

Sessió informativa sobre el programa de mentoria.
Sessió informativa sobre el programa de mentoria.