Un projecte al voltant del procés migratori enceta el reguitzell d'actes del passat cap de setmana

Última revisió 23-06-2022 07:57
20/06/2022

Entre els dies 17 i 19 de juny van tenir lloc diferents propostes de caràcter cultural, esportiu, gastronòmic i de preservació del medi ambient

La xerrada "Rutes migratòries"sobre el Marroc, va ser la culminació del projecte Parla'm de tu, una iniciativa intercultural, intergeneracional i feminista que s'ha dut a terme al llarg del curs escolar del Centre de Formació de Persones Adultes del Masnou (CFPAM) i que ha tingut molt bona acollida. Durant el curs, alumnes del curs de Graduat en Educació Secundària Obligatòria per a Persones Adultes i d'Alfabetització han participat en diferents sessions de treball en què han pogut parlar de diversos aspectes del seu país d'origen i han compartit el seu procés migratori. A la xerrada, que va tenir lloc divendres, a la Sala de les Lletres de la Biblioteca, hi van participar la regidora d'Educació, Cristina Ramos; el professorat del CFPAM i els alumnes Youness, Sanaa i Khalid; i la presidenta de l'associació UNESCO del Masnou, Gisa Mohr, entitat implicada en el projecte. Va cloure l’acte la mediadora intercultural i agent d’acollida, feminista, activista i youtuber catalanoamazic, Ouafaa Aouattah. Aquesta va ser la primera de les activitats d’un cap de setmana de juny ple de propostes.

A la xerrada "Rutes migratòries" hi van assistir unes 25 persones. Les intervencions dels alumnes Sannaa, Youness i Khalid van permetre al públic assistent conèixer alguns testimonis directes d'un procés migratori. Youness va presentar fotografies inèdites de persones que migren per l’anomenada ruta de la mort; Khalid va explicar el seu propi procés migratori i va completar el seu relat amb altres rutes migratòries, i, finalment, la Sannaa va emocionar el públic explicant el perquè del seu procés migratori. La conferenciant que hi havia prevista inicialment, Asmaa Aouattag, no hi va poder assistir per problemes familiars, i en el seu lloc va participar-hi la youtuber Ouafaa Aouattag, que compta amb milers de seguidors, entre ells, molts alumnes del CFPAM. Ouaffa va enamorar amb el seu discurs planer, vibrant i esperançador, que defensava l'estima per la cultura del país d'acollida sense oblidar les arrels. L'acte va ser llarg (va durar una hora i mitja), però es va fer curt perquè es van haver de deixar moltes preguntes del públic enlaire.

Quant a les propostes culturals, l’Espai Escènic Iago Pericot va ser ple durant pràcticament tot el cap de setmana. Divendres i dissabte, amb els espectacles de fi de curs de La Teatral, i, diumenge, el Centre Cultural Luz del Alba va esgotar totes les entrades. L’alumnat de La Teatral va tenir l’oportunitat d’ensenyar al poble el resultat del seu treball amb quatre espectacles de les diferents companyies de l’escola (Cia. Sinestèsia, Cia. Les Mínimes, Cia. Els Trapelles i Cia. Distòpica). La tarda de diumenge, l'Espai Escènic es va omplir de gom a gom per veure la fusió entre el flamenc i la música andalusina, amb un toc de poesia, sentiment i aires festius, de la mà del Centre Cultural Luz del Alba. El públic va poder descobrir un indret màgic a la ciutat de Granada amb la representació de Sacromonte, una mirada a l’Alhambra.

En l’àmbit gastronòmic, dissabte va tenir lloc una nova edició del Tasta el Masnou, que va permetre degustar productes elaborats al municipi maridats amb vi de la DO Alella a les 24 persones que van assistir-hi. En aquesta ocasió, el tast va consistir en un pa bao amb papada, pop i cruixent de llagostins i una petita hamburguesa amb foie i pera al vermut, del restaurant La Picaña, guanyador de la passada edició de l’Escuracassoles 2021. Es van maridar amb el vermut Aucata d’Esosatori i el vi blanc de cupatge d’agricultura ecològica Coriolis de la DO Alella.

L’esport també va tenir protagonisme amb la cloenda del Torneig de Futbol Salvador Eugeni, del Club Atlètic Masnou, celebrat durant els  dies 10, 11, 18 i 19 de juny. Enguany, l’equip adaptat amb discapacitat intel·lectual de club masnoví hi va jugar contra l’equip del Premià de Mar. Podeu veure les fotografies d’aquest partit tan especial clicant aquí. D’altra banda, el nou pavelló del Complex Esportiu va acollir la cloenda del curs del Club de Gimnàstica Rítmica del Masnou, amb les exhibicions coreogràfiques de tots els i les gimnastes de l’entitat.

Finalment, dissabte va tenir lloc una activitat artística i de cura del medi ambient. Les entitats Save the Project i Mural Jam, amb el suport del Port del Masnou, van fer una acció conjunta que va combinar la neteja de la platja i la pintada d’un mural a l'espigó del port. Es va fer a la platja del Masnou i el mur que hi ha a tocar de l’espigó es va pintar de tons blaus amb una frase gegant ("El mar cura") feta entre diversos artistes locals i l'artista convidat, Marc Arisa (Arisa Cartoons). Durant la jornada, una quarantena de persones van passar per col·laborar-hi de diferents maneres: netejant, pintant o acompanyant una estona els organitzadors.

 


 



 

 

Al llarg del curs escolar, l'alumnat del CFPAM ha pogut parlar de diversos aspectes del seu país d'origen i ha compartit el seu procés migratori.
Al llarg del curs escolar, l'alumnat del CFPAM ha pogut parlar de diversos aspectes del seu país d'origen i ha compartit el seu procés migratori.