Un ple extraordinari i urgent demana que s'aturi la suspensió de l'autonomia de Catalunya

Última revisió 07-09-2018 14:18
27/10/2017

La primera de les dues sessions plenàries extraordinàries del 26 d'octubre va tenir, a més, caràcter d'urgència, per aprovar la declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC-AM-MES i PDeCAT-UNIÓ, amb la qual es va demanar que s'aturés la suspensió de l'autonomia de Catalunya i l'aplicació de l'article 155. El Ple del Masnou no ha estat l'únic que ha aprovat una declaració d'aquestes característiques, ja que des del dilluns 23 ha tingut lloc un degoteig de plens extraordinaris d'ajuntaments catalans per aprovar mocions i declaracions institucionals contra l'aplicació de l'article 155, a proposta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Els acords de la declaració reflecteixen el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular de l'1 d'octubre passat en els termes que estableix la Llei del referèndum d'autodeterminació i la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, aprovades pel Parlament de Catalunya; condemnen la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes; i insten el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola.

La declaració institucional va ser aprovada per punts. El punt primer va ser aprovat amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Unió, 10 vots en absència d'una regidora) i CUP-PA (2 vots), i el vot contrari de Ciutadans (3 vots), ICV-EUiA-E (2 vots), PSC (2 vots) i PP (1). El segon, tercer i quart punt van ser aprovats amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Unió, 10), CUP-PA (2 vots) i ICV-EUiA-E (2 vots), i el vot contrari de Ciutadans (3 vots), PSC (2 vots) i PP (1). Abans, les formacions del PSC i ICV-EUiA-E hi havien presentat esmenes. Tot i que no van prosperar, la votació esmena per esmena de les fins a vint del Partit Socialista va acaparar gran part de la sessió plenària i va fer endarrerir el següent Ple extraordinari, en què estava previst debatre les ordenances fiscals i el Pressupost municipal.

El torn de la justificació de vot el va encetar Federico de las Heras (PP), que va parlar del procés com un “crim social que no pot quedar impune”, perquè “ningú havia fet tant de mal a la convivència”. També va defensar l'aplicació de l'article 155 com “la salvaguarda dins de la llei i la legalitat enmig d'aquest panorama desolador”. També va fer referència a la manifestació del 8 d'octubre, com un acte de “convivència, fraternitat i futur”.

Tot seguit, Ernest Suñé (PSC) va dir a l'Equip de Govern que “si algú ha suspès l'autonomia de Catalunya són els seus partits els dies 6 i 7 de setembre” i es va manifestar “al costat de l'Estat de dret i del govern que ha d'aplicar-lo”. També va parlar de diversos “errors greus del passat per part de tots els partits polítics representants a la Cambra” i va seguir demanant diàleg pel que fa a la situació actual.

D'altra banda, Màxim Fàbregas (ICV-EUiA-E) va manifestar el rebuig de la seva formació política a “l'actitud bel·ligerant i d'humiliació cap a Catalunya per part de l'Estat espanyol”, però també va dir que “no compartim el full de ruta de l'actual Govern”. Alhora, va manifestar el suport a les institucions i va demanar “diàleg i democràcia” per arribar a celebrar un referèndum reconegut i amb garanties. Finalment, va recordar que “si perilla l'autonomia de Catalunya, també està en joc l'autonomia local”.

La formació de la CUP-PA va justificar el vot a través del seu regidor Dídac Miró, que va rebatre una anterior afirmació feta al Ple pel regidor socialista per dir que “mai és un error intentar fer cas a la voluntat popular”. Miró també va ser molt dràstic en afirmar que “qui digui que en nom de la democràcia defensa aplicar l'article 155 és que té un concepte de democràcia propi del feixisme”.

L'últim partit de l'oposició a justificar el vot va ser el de Ciutadans. El seu portaveu, Frans Avilés, va parlar d'un “Govern embogit que ens vol dur a la ruïna” i va dir que “l'article 155 ja era fruit del diàleg”. Avilés va exposar el seu desig que no s'hagués d'aplicar, però, “lamentablement, s'haurà d'aplicar”, va afirmar.

L'alcalde, Jaume Oliveras, en nom de l'Equip de Govern, va explicar que “des del món local no podem fer altra cosa que donar suport a les institucions democràtiques i als nostres representants”. Oliveras també va dir que, al seu parer, no s'estava aplicant l'article 155, sinó “el 116, que és l'estat d'excepció”. També va fer referència als esdeveniments futurs: “Esperem que el president sigui conseqüent amb el seu compromís de tirar endavant la República catalana.” També va recordar que aquesta declaració s'afegia “a les declaracions institucionals presentades al darrer Ple en condemna de la repressió policial de l'Estat a Catalunya”.