Pere Navarro visita el Masnou per donar a conèixer el Consorci de la Zona Franca i la relació d'aquest ens amb la indústria 4.0

Última revisió 18-11-2022 10:04
16/11/2022

El darrer Cafè i Empresa de l’any va tenir com a convidat Pere Navarro, president del Comitè Executiu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), que va visitar el Masnou per donar conèixer aquest organisme, però, sobretot, les noves oportunitats sorgides de la indústria 4.0.

El 15 de novembre, el Club Nàutic del Masnou va acollir aquesta trobada que s’organitza trimestralment per fer xarxa i compartir reflexions sobre temes d’interès per al teixit productiu del municipi. A més de les persones empresàries i emprenedores assistents, Navarro va ser acompanyat per l’alcalde, Jaume Oliveras, i per la quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Maria Llarás, i tots tres van coincidir a afirmar que el CZFB era un dels ens més desconeguts per part de la població en general i que, alhora, representava un important epicentre econòmic.

Navarro va iniciar la ponència fent un repàs històric d’aquesta empresa pública centenària de l’Estat, que, amb els anys, ha esdevingut un dels centres de producció industrial i logística més importants d’Europa. Sorgida de la necessitat de tenir un port franc perquè la ciutat de Barcelona fos més competitiva a l’hora d’establir el comerç internacional, “l’origen del nom és purament històric, perquè el que som és un polígon industrial de titularitat pública”, va explicar Navarro. També va parlar de la governança de l’ens, “que és curiosa, perquè és una institució pública que té una de les governances més plurals que existeixen”. Al CZFB hi ha representants de les dues administracions que hi participen –el Govern espanyol i l’Ajuntament–, a més de membres de sindicats i de patronals.

Segons va explicar el convidat, els darrers anys d’aquest organisme han estat centrats a recuperar l’impuls de la indústria a través de l’àmbit 4.0. “En cada revolució industrial hi ha hagut preocupació pels llocs de treball, pel paper de les persones en aquestes noves indústries que van apareixent i, en la 4.0, es repeteix”, va afirmar.  “És evident que es destruiran molts llocs de treball, però també se’n crearan molts de nous; per tant, hem d’adaptar-nos-hi i donar a la gent la formació adequada per ocupar aquests nous de llocs de treball que apareixen”, va afegir. Precisament, per potenciar aquest interès per la indústria 4.0 i crear sinergies entre empreses, Navarro va presentar un nou edifici del polígon industrial que té per objectiu fomentar i desenvolupar aquest sector. Rep el nom de DFactory i allotja les empreses i tecnologies més destacades de les principals tendències de la indústria 4.0. A més, el ponent va avançar que “la idea que tenim és no tancar-nos allà” i, en aquest sentit, va referir-se al Masnou com a exemple d’un àmbit industrial que probablement podrà establir una relació amb aquesta nova economia. En aquest sentit, l’ens que encapçala Navarro té per objectiu “crear una galàxia que pugui ser el focus d’atracció a nivell europeu perquè sigui el gran centre de la indústria 4.0 del sud d’Europa”.

D’entre aquestes noves vies de la indústria, el membre del CZFB va centrar-se en la impressió 3D. Va explicar que al polígon es troba una destacada quantitat d’empreses que fan diversos productes a través d’aquest mètode de fabricació: des de saxos fins a carregadors elèctrics, pròtesis d’odontologia, i fins i tot, durant la pandèmia, es van construir respiradors.

Entre d’altres activitats engegades des del CZFB es troben la Barcelona New Economy Week –unes trobades per parlar de la nova economia–, i el Saló Internacional de Logística que l’any vinent assolirà els 25 anys.