Peces de Jordi Pericot a l'exposició de la Pedrera "Obres obertes. L'art en moviment, 1955-1975"

Última revisió 05-10-2018 18:05
01/10/2018

La mostra d’art cinètic es pot visitar fins al 27 de gener a l’emblemàtic edifici barceloní dissenyat per Antoni Gaudí

L’Espai d’Art Cinètic Jordi Pericot del Masnou ha cedit dues de les peces de la seva col·lecció permanent a l’exposició “Obres obertes. L’art en moviment, 1955-1975”, que es pot visitar a la Pedrera de Barcelona fins al 27 de gener.

El mateix artista masnoví va ser present a la inauguració de la mostra acompanyat de Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, i Neus Tallada, regidora de Cultura de l’Ajuntament del Masnou. Les dues peces de Pericot cedides a la Pedrera són Espai 75-289 T-Transparent i Rotació d’un punt sobre buit 361 T/i.

El Museu Municipal de Nàutica del Masnou organitza una visita guiada a la mostra el 17 de novembre, amb el mateix Jordi Pericot. A més de les obres de Pericot, l’exposició conté peces creades per artistes com Marina Apollonio, Carlos Cruz-Diez, Julio Le Parc, Heinz Mack, Jesús Rafael Soto, Victor Vasarely, Calder, Mona Hatoum, Ángel Duarte i molts altres.

En definitiva, la mostra, que és probablement la més rellevant que s’ha fet a Catalunya sobre el cinetisme internacional, reuneix una àmplia i acurada selecció d’obres de 37 artistes internacionals que busquen una transformació profunda del rol de l’espectador a través de la participació i la interacció amb l’obra d’art. El cinetisme o l’art del moviment és una de les últimes avantguardes artístiques del segle XX.

Tal com s’explica a la presentació de l’exposició, la mostra aplega una tria d’obres dels principals protagonistes d’una revolució artística i internacional que va eclosionar els anys cinquanta i seixanta a Europa. Les obres giren al voltant del concepte d’obertura, de moviment i d’espai, allunyant-se de les categories tradicionals de la pintura i l’escultura i de l’objecte convencional, a través de l’experimentació i la recerca de nous materials i suports, i l’obertura de l’espai artístic. Les noves idees transgredeixen les fronteres d’una estètica purista i s’apropien de materials i tecnologies pròpies de la ciència i la indústria que permeten explorar l’espai, la llum i el moviment.