Nova modificació urbanística a Can Bernades que manté els guanys en zona verda i habitatges protegits

Última revisió 28-09-2021 08:57
24/09/2021

El Ple dona llum verda a un nou planejament que recull al·legacions i propostes del veïnat d’aquest terreny que ocupa el Càmping Masnou

El Ple municipal celebrat de forma telemàtica ahir al vespre, 23 de setembre, va aprovar de manera inicial una nova proposta de l’Equip de Govern per fer una modificació puntual del Pla general d’ordenació urbanística del Masnou (PGOUM) a l’àmbit de Can Bernades, que són els terrenys que ocupa el Càmping Masnou. La proposta va tirar endavant amb els 12 vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC). Va obtenir 9 vots en contra, de tots els grups de l’oposició (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

En termes generals, la modificació redueix significativament la superfície que la propietat del terreny podia dedicar a la construcció d’habitatges privats (segons el planejament vigent) per destinar més metres quadrats a zona verda i habitatge protegit. La modificació redueix de 12.734 a 6.422 metres quadrats el sòl que es pot dedicar a habitatge privat. La proporció és la contrària respecte al sòl que es destina a zones verdes, equipament i vials. En el planejament vigent es reservaven 6.369 metres quadrats (1.910 per a zona verda). Amb la modificació, passen a ser 12.011 (7.797 de zona verda).

Un altre canvi notable és que al planejament vigent no es reservava terreny per a habitatge protegit. Amb la modificació, s’hi han de destinar 1.210 metres quadrats de sòl, on es poden construir 39 habitatges de protecció oficial. En paral·lel, i tot i trobar-se en un altre indret del municipi, la modificació inclou la requalificació de la Fabriqueta, que ja no es podrà dedicar a cap aprofitament privat i passarà a ser íntegrament de titularitat municipal. És un edifici amb valor històric i patrimonial que es troba al nucli antic, al carrer de Joan Roig, i que l’Ajuntament vol recuperar per donar-li un ús públic. La propietat actual és la mateixa que posseeix els terrenys de Can Bernades.

La llum verda a aquesta proposta presentada al Ple d’ahir implica l’anul·lació de la que va tirar endavant, també de forma inicial, al Ple municipal del 18 de febrer, amb els vots favorables de l’Equip de Govern i l’oposició de la resta de grups. En síntesi, la modificació del febrer i la que es va aprovar ahir són gairebé idèntiques pel que fa als usos del sòl, la construcció d’habitatges protegits i el canvi de titularitat de la Fabriqueta. Els canvis substancials afecten el traçat dels vials que s’obriran al sector de Can Bernades i la volumetria dels edificis que s’hi podran construir.

A partir d’ara, la nova modificació inicia el mateix camí que l’anterior. Un cop es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) –previsiblement, la setmana vinent–, passarà a exposició pública per tal que, durant un mes, s'hi puguin presentar al·legacions. De fet, l’Equip de Govern ha plantejat al Ple una nova proposta que introdueix canvis substancials respecte al document del febrer, perquè s’han acceptat algunes de les al·legacions que es van presentar aleshores i per donar resposta a les demandes expressades pels veïns i veïnes dels barris que envolten el terreny.

“Estic molt content per com han anat les converses amb els veïns; crec que hem millorat el document, cosa que és d’agrair”, va manifestar Ricard Plana, tercer tinent d’Alcaldia i regidor d’Urbanisme, durant el debat mantingut ahir al Ple. Un dels canvis més notables és el traçat dels futurs vials. La modificació del febrer preveia connectar el passatge de la Constitució amb el carrer de Josep Pla. Ara això es descarta. L’accés a l’indret es farà exclusivament pel passatge de la Constitució, que s’obrirà a l’N-II. Es considera que d’aquesta manera es millorarà la mobilitat, eliminant la possibilitat que augmenti el trànsit al carrer de Josep Pla, perquè continuarà sent un cul-de-sac. Altres variacions respecte al document del febrer han estat els canvis en la volumetria dels futurs edificis, incloent-hi l’equipament educatiu, i el fet d’eliminar la previsió d’usos comercials en aquest sector. “Els veïns consideren que ja hi ha problemes de dinamització comercial a la zona i que, per tant, n’hi ha prou amb els comerços existents als voltants”, relatava Plana.

Debat

Els grups de l’oposició es van mostrar molt crítics amb la modificació, fins al punt de qualificar-la com a “pelotazo”, segons Amadeu Quintana, regidor de Fem Masnou, i Romà López, portaveu de JxCAT-Units. De fet, López va sol·licitar que es retirés el punt de l’ordre del dia abans que el regidor d’Urbanisme l’exposés. El portaveu de JxCAT-Units al·legava que l’expedient era incomplet, perquè no s’hi havia inclòs un informe elaborat per l’Arxiu Municipal sobre l’interès patrimonial i històric d’algunes construccions que es troben a l’indret, com la masia de Can Bernades, i que “serien enderrocades”, segons López. El regidor d’Urbanisme va negar-ho: “L’expedient és complet, perquè no hi ha cap edifici catalogat.” El secretari del consistori va apuntalar el posicionament de Plana: “És complet, perquè el que és fonamental és l’informe de l’arquitecte municipal. Si la masia tingués algun instrument jurídic que la protegís, ho hauria reflectit.”

Ja en les intervencions posteriors a l’exposició del regidor d’Urbanisme, Romà López, a més d’insistir en l’eventual pèrdua de construccions antigues, va esgrimir altres arguments per oposar-se a la modificació. Va qualificar com a “inacceptable” que la proposta augmenti l’edificabilitat a la zona i va al·legar que "el desenvolupament del pla actual és inviable econòmicament”. També va denunciar que la proposta “fixa una indemnització de 900.000 euros per cessament de l’activitat al càmping”. “Quina activitat? Si és la mateixa propietat la que no vol continuar l’activitat i vol obtenir rendibilitat amb la construcció de pisos!”, exclamava López, que va titllar la situació de “surrealista”, a més de denunciar que la modificació “només respon a l’interès particular del propietari”. “Hi votarem en contra i hi tornarem a presentar al·legacions”, va avançar.

Amadeu Quintana, regidor de Fem Masnou, va alinear-se amb els plantejaments de López i va qualificar de “bunyol” la modificació inicial del febrer: “Ara presenten un projecte que, en essència, és el mateix, però resol alguns errors greus de l’anterior.” Després de recordar que “les modificacions del planejament també serveixen per fer que un espai edificable pugui deixar de ser-ho”, va obrir el front mediambiental: “Són ecologistes el cap de setmana, quan reivindiquen la pacificació de l’N-II, però el dijous següent aproven un pelotazo urbanístic que hipoteca mediambientalment el nostre municipi i un dels pocs espais verds que hi queden. [...] Els és igual l’emergència climàtica –continuava Quintana–, que l’òrgan de la Generalitat que l’estudia hagi advertit que cal deixar de construir a primera línia de la costa i que el Masnou sigui un dels pobles més densament poblats de Catalunya”.

Frans Avilés, portaveu de Cs, es va adherir a la petició de JxCAT-Units de retirar el punt de l’ordre del dia: “Tot aquest procediment ha estat sempre sota sospita, i aquesta és ara més gran. El fet que hi hagi un informe que s’amagui implica una forma de fer política que, com a mínim, és poc ètica.” Seguint amb aquest tema, Avilés va preguntar si l’arquitecte municipal ha tingut accés a l’informe de l’Arxiu Municipal sobre la història de les construccions antigues que hi ha dins l’àmbit: “Potser amb aquest contingut, la valoració de l’arquitecte hauria variat, més enllà de si les construccions estan o no catalogades o precatalogades”.

Mireia Noy, portaveu de la CUP, també va oposar-s’hi frontalment, de forma força concisa: “No volem que es construeixi més al Masnou i volem recuperar el càmping. Preferim un càmping de gestió municipal que uns blocs de pisos molt bonics.” Noy també va qüestionar un dels pilars sobre els quals l’Equip de Govern ha sustentat l’interès públic del canvi en el planejament, que són els habitatges protegits que inclou: “És una modificació urbanística supeditada a una promoció privada i, malauradament, tenim la seguretat que no es prioritzaran ni l’adequació dels espais públics ni els habitatges de protecció oficial”. En referència a això últim, ja en el torn de rèplica, la regidora va assegurar que “hi ha alternatives a la construcció, com els pisos buits, els dels bancs...” “Si els nostres fills han de dependre de la construcció de nous pisos, ens podem quedar sense poble”, va reblar.

I és que, en la rèplica a les crítiques, el regidor d’Urbanisme va semblar perplex davant el menysteniment d’alguns grups respecte al fet que la nova planificació inclogui la construcció d’habitatges protegits: “Ara resulta que els habitatges protegits ja no són interessants i no val la pena fer-ne. Està molt bé dir que no es vol construir, però després diem que volem habitatges i citarem els quatre que té el banc”. “Si volem donar resposta a les persones que necessiten habitatge protegit, no hi ha més remei que fer-ne”, va sentenciar.

A banda, va rebatre les crítiques referents a l’augment en la xifra d’habitatges que es podran construir: “El que fem és recuperar espai públic a punta pala.” Va admetre que es passa de poder construir 57 habitatges privats en règim lliure a 78, “però és que els 57 podien ocupar 12.000 metres quadrats de sòl”, precisava Plana. “Ara –contrastava–, només els deixem 6.000 metres quadrats i escaig i els altres 5.000 passen a espai públic”. El regidor es va mostrar convençut del benefici que suposa per al municipi el fet que “a canvi de permetre’ls construir 21 habitatges més, aconseguim 6.000 metres quadrats de zona verda, 39 habitatges protegits i que la Fabriqueta passi a ser un equipament públic”. “Que voldríem això sense haver de compensar els propietaris de l’àmbit?”, preguntava Plana retòricament abans de respondre: “Sí, però no és possible, perquè la llei diu que se’ls ha de compensar.”  

Altres punts del Ple

Tot i haver-se convocat prèviament, finalment es va cancel·lar l’audiència pública prèvia al Ple, perquè ningú no hi havia presentat cap assumpte mitjançant el tràmit específic. El límit per fer-ho, com en tots els plens des que se celebren telemàticament, són les 14 h del mateix dia en què es convoca la sessió.

Pel que fa a la resta dels punts de l’ordre del dia, el resultat de les votacions va ser el que es detalla tot seguit.

- Aprovació, si escau, de l'esborrany de l'acta del Ple ordinari del 22 de juliol de 2021.
S’aprova.

- Informacions i comunicacions de l'Alcaldia.

- Donar compte dels decrets d'Alcaldia.

- Donar compte de l'informe sobre el compliment dels terminis previstos de pagament de les obligacions de l’Ajuntament del Masnou corresponent al segon trimestre de 2021 i càlcul del període mitjà de pagament.

- Donar compte de l'informe d'avaluació de compliment d'objectius de l'LO 2/2012, respecte al seguiment del segon trimestre del pressupost 2021 amb motiu de la seva remissió al Ministeri d'Hisenda.

- Aprovació del Compte General de l'Ajuntament del Masnou de l'exercici 2020.
S’aprova, amb els 12 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC i PSC) i 8 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP). Només es van emetre 20 vots, perquè en aquell moment es trobava absent Romà López, portaveu de JxCAT-Units.

- Aprovació inicial de l'encàrrec de gestió a mitjà propi SUMAR del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, PSC, Cs i CUP), 3 en contra (Fem Masnou) i 3 abstencions (JxCAT-Units).

- Aprovació inicial de l'encàrrec de gestió a SUMAR del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD).
S’aprova, amb els 12 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC i PSC), 4 en contra (Fem Masnou i CUP) i 5 abstencions (JxCAT-Units i Cs).

- Aprovació del conveni de col·laboració institucional entre l’Ajuntament del Masnou i l’IMPSOL per a la redacció dels projectes d’adequació dels locals destinats a equipaments públics a les plantes baixes dels edificis d’habitatges amb protecció oficial que l’IMPSOL construirà a les finques cedides per l’Ajuntament al PAU Illa Centre i en el PAU Caserna - c. de Mèxic del Masnou.
S’aprova, amb 14 vots a favor (ERC, PSC i Cs) i 7 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP).

- Proposta d'acord presentada pel Grup Municipal de JxCAT-UNITS per iniciar el procés per atorgar una distinció honorífica a títol pòstum a Carles de la Torre i Campo.
S’aprova, amb 20 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).

- Contesta de l'Equip de Govern als precs i les preguntes de la sessió anterior.

- Precs i preguntes adreçats a l'Equip de Govern.

- Moció presentada pel Grup Municipal de la CUP per encarregar a l'empresa municipal SUMEM SL que assumeixi el servei elèctric municipal i promogui la producció energètica local.
S’aprova, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i CUP) i 2 abstencions (Cs).

- Moció presentada pel Grup Municipal de JxCAT-UNITS per un consens en el projecte de vila i agenda estratègica 2021-30.
Es rebutja, amb els 12 vots contraris de l’Equip de Govern (ERC i PSC) i 9 vots a favor (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

- Moció presentada pel Grup Municipal de JxCAT-UNITS sobre la integració urbana de l'N-II.
Es rebutja, amb els 12 vots contraris de l’Equip de Govern (ERC i PSC) i 9 vots a favor (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

- Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PSC per garantir la reducció de la contaminació sonora als barris del Masnou a tocar de l'autopista.
S’aprova per unanimitat.

- Declaració institucional presentada pel Grup Municipal d'ERC contra l’increment de preus de l’electricitat i crida a la mobilització.
S’aprova per unanimitat.

- Declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC i PSC per a la defensa dels drets humans i de les dones de l'Afganistan.
S’aprova amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 1 vot en contra (CUP). Només es van emetre 20 vots perquè en aquell moment es trobava absent Isa Redaño, regidora de Fem Masnou.