L'Equip de Govern exposa l'estat d'execució del Pla d'actuació municipal davant unes trenta persones

Última revisió 11-10-2021 08:25
08/10/2021

La irrupció de la pandèmia ha obligat a adaptar les previsions de l’inici del mandat per fer front a la crisi social i econòmica que ha generat

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i quatre membres més de l’Equip de Govern van presentar ahir al vespre l’estat d’execució del Pla d’actuació municipal (PAM) 2019-2023, un cop superada la primera meitat del mandat. Ho van fer a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre, davant un auditori format per una trentena de persones que van poder intervenir al final de l’acte per preguntar sobre diverses qüestions.

Tal com va explicar Anna Torrijos, sisena tinenta d’Alcaldia i regidora de Plans i Projectes Estratègics, ha calgut adaptar i modificar el PAM que s’havia confeccionat a l’inici del mandat. En primer lloc, per la pandèmia, que ha obligat a canviar les prioritats previstes el 2019, i amb l’objectiu d’orientar l’acció de govern per complir el Pla de reactivació social i econòmica aprovat el gener d’enguany. Però també per ajustar el PAM al pacte assolit entre ERC i el PSC el novembre del 2020 per formar la coalició de govern actual.

Torrijos, a més d’introduir la presentació, va donar peu a les intervencions d’altres membres del Govern que tenen altres tinences d’alcaldia i coordinen les àrees en què s’agrupen les regidories: Sílvia Folch (Serveis Generals), Ricard Plana (Territori) i Maria Llaràs (Comunitat i Persones). Folch, Plana i Llarás van desgranar en quin estat es troba l’execució dels compromisos presos pel Govern en cadascuna d’aquestes àrees. Per mostrar-ho de forma gràfica, es va projectar el contingut de la presentació, en la qual s'assignava un color als objectius més destacats del PAM en funció de si l’estat d’execució compleix el calendari establert. El verd identifica les accions finalitzades. El taronja, les iniciades. El vermell, les no iniciades.

“L’actualització del PAM –concretava Torrijos en referència als canvis introduïts per la pandèmia– ha suposat la inclusió de més de cent noves actuacions respecte a les planificades inicialment.” Segons la regidora, algunes actuacions romanen sense iniciar perquè ha calgut prioritzar-ne d’altres, donant a entendre que és un document viu que s’adapta a les necessitats més rellevants de cada moment  i, en aquest cas i de manera molt especial, al Pla de reactivació social i econòmica. “El PAM és una eina que serveix per orientar l’obra del Govern, prioritzar mesures per decidir l’assignació de recursos, coordinar les regidories i retre comptes davant la ciutadania, que és el que fem avui”, sintetitzava.

L’alcalde va intervenir després que Folch, Plana i Llarás detallessin l’estat d’execució dels compromisos més rellevants. Va avançar que l’Equip de Govern preveu dur al Ple del novembre els pressuposts municipals per a l’any 2022: “Seran uns comptes complicats, en part per la contracció d’ingressos, però alhora hauran de ser molt dinàmics, perquè esperem que al llarg de l’any arribin nous ajuts i subvencions d’altres administracions.” L’alcalde es va comprometre a “continuar la transformació del municipi envers un model on els veïns i veïnes estiguin al centre de les prioritats i millorar la qualitat de vida”. Va detallar que es referia a la priorització de projectes com la pacificació del trànsit, guanyant espai per a vianants i bicicletes, la recuperació de sòl públic a través de modificacions del Pla general d’ordenació urbanística per crear més habitatges protegits, i a les polítiques educatives i de benestar social.

Abans de tancar l’acte, diverses persones del públic van adreçar preguntes a l’alcalde i l’Equip de Govern. Una d’elles va demanar per què no es preveuen més carrils bici a les zones on es vol pacificar el trànsit. Oliveras va respondre que se’n crearà un a l’N-II, tal com queda recollit a l’avantprojecte de reurbanització que s’ha presentat recentment, però que l’estretor de la majoria de carrers i l’orografia del municipi no permeten implantar-ne gaires més. Una altra veïna va interessar-se per la recuperació del servei d’urgències nocturn del CAP El Masnou. El batlle va respondre que l’Ajuntament està pendent de reunir-se de nou amb el Servei Català de la Salut i l’Institut Català de la Salut per continuar reclamant-ho. Va haver-hi una altra petició respecte al projecte guanyador dels pressupostos participatius: la il·luminació del tram més proper a Premià de Mar del passeig Marítim. L’alcalde va concretar que el projecte està enllestit, però que falta que la demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Ecològica comuniqui el seu permís per instal·lar-hi l’enllumenat.

Encara sobre el passeig Marítim, es va sol·licitar que s’hi instal·lin lavabos públics. Cristina Ramos, cinquena tinenta d’Alcaldia i regidora de Transició Ecològica, va concretar que, durant la temporada de platja, els lavabos de les guinguetes són totalment públics. Va lamentar que la resta de l’any no hi hagi guinguetes. El motiu és que la demarcació de Costes restringeix molt els permisos per fer actuacions al litoral. Finalment, es va demanar per què s’ha traspassat la gestió tributària municipal a la Diputació de Barcelona. Oliveras va respondre que comporta molts avantatges, també a l’hora de facilitar els tràmits a la ciutadania, però va admetre que la Diputació ha implantat mesures molt restrictives, derivades de la pandèmia, que han impedit que bona part del seu personal presti el servei presencialment:  “Esperem que aixequin aviat aquestes restriccions.”  

Enllaços