Vegeu l'àlbum de fotos de la presentació.

">

L'Ajuntament i l'Agència de Salut Pública presenten el projecte “Entorn sense fum”

Última revisió 24-07-2018 17:42
15/05/2018

Vegeu l'àlbum de fotos de la presentació.

L’Ajuntament del Masnou i l’Agència de Salut Pública de Catalunya han presentat avui el projecte "Entorn sense fum", una iniciativa que vol prevenir l’inici del consum de tabac en infants i joves. A l’acte, que ha tingut lloc a la sala de plens de la casa de la vila, hi han acudit representants dels centres educatius i d’entitats esportives del Masnou, així com personal tècnic municipal, regidors i regidores de l’Equip de Govern i la directora de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Masnou, Maria Viózquez.

La presentació ha estat a càrrec de Jaume Oliveras, alcalde del Masnou; Albert Alfaro, regidor de Salut Pública; i Cristina Pérez, subdirectora regional a Barcelona del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. “El primer pas és parlar amb tots els agents implicats per veure com l’implementem i l’abast que tindrà”, ha avançat l’alcalde, que ha afegit: “Cada cop hem de ser més nombrosos, els exfumadors. Ens hi posem?”.

En la mateixa línia s’ha expressat el regidor Alfaro, que ha insistit en el fet que “les mesures s’adoptaran entre tots els agents implicats” i ha recordat que el Masnou ja ha dut a terme accions en aquest sentit, com “acotar un espai on està prohibit fumar a la platja d’Ocata”. Tot plegat, recorda el regidor, complementa el Pla municipal de prevenció de drogodependències.

Cristina Pérez, al seu torn, ha estat l’encarregada d’exposar el projecte. El principal objectiu d’Entorn sense fum" és “prevenir el tabaquisme entre infants i joves”. El projecte proposa “la implicació d’agents comunitaris” com a mètode per aconseguir-ho, segons la representant de l’Agència de Salut Pública i del Departament de Salut. Amb aquesta intenció s’animarà els centres educatius i clubs esportius, entre altres actors, a signar un manifest que els adhereixi a "Entorn sense fum" i als compromisos que inclou.

De fet, una de les accions més visibles del projecte serà la instal·lació de rètols en espais descoberts per identificar-los com a “entorns sense fum”, si així es decideix entre els agents implicats. Amb aquests cartells, es vol prohibir o desaconsellar que es fumi tabac o cigarretes electròniques en espais freqüentats per infants i joves. Es col·locaran, doncs, en indrets com a l’exterior dels centres educatius, instal·lacions esportives, equipaments municipals, biblioteques, llocs de lleure...

Alhora, tal com detallava Pérez, "Entorn sense fum" proposa campanyes per informar i sensibilitzar, reforçant el paper de la població adulta com a model per a infants i joves. L’abordatge per reduir el tabaquisme inclou accions adreçades a la població adulta fumadora, amb mesures enfocades a col·lectius que són referents per a infants i joves, com el personal docent de les escoles o els monitors i monitores dels centres esportius.  

Setmana sense Fum
La presentació d’"Entorn sense fum" precedeix la celebració la Setmana sense Fum, iniciativa a la qual també s’ha adherit l’Ajuntament del Masnou. Amb el lema “Viu a sac, sense tabac!”, tindrà lloc entre el 25 i el 31 de maig en molts municipis catalans. Al Masnou es duran a terme accions de conscienciació i suport enfocades a les persones que volen deixar de fumar, com el repartiment de llibrets per ajudar a deixar el tabac o guies per a pares i mares que fumen.