La Taula de Salut Comunitària alerta: no al relaxament

Última revisió 13-05-2020 08:54
11/05/2020

El grup promotor de la Taula de Salut Comunitària (TASAC), professionals de diferents àmbits sanitaris, sociosanitaris i d’entitats socials vinculats molt directament a la gestió de la crisi sanitària de la COVID-19, es va reunir telemàticament divendres passat, 8 de maig, i va expressar la seva valoració de la situació actual. Tots els i les professionals de la trobada van estar d’acord a transmetre un mateix missatge a la ciutadania: no relaxar-se a mesura que avanci el desconfinament, seguir-se cuidant i continuar adoptant mesures preventives.

En un primer terme, els i les professionals van compartir les seves vivències, cadascú dins del seu àmbit laboral, i van debatre a l'entorn de com s'ha gestionat la urgència del dia a dia d'una crisi inèdita. Des de les dificultats per al subministrament d'equips de protecció individual i testos PCR, passant per les mesures preventives per aturar el contagi, la gestió del dol i l'atenció als familiars i en especial a la gent gran i als sectors més vulnerables, o la rapidesa de l'adaptació dels recursos humans de tots els serveis implicats per fer front a la situació i evitar el col·lapse. 

Fetes aquestes reflexions, la taula es va centrar en com fer front a la nova etapa, superat el primer impacte de la pandèmia. En aquesta part de la trobada virtual, els missatges van anar en la línia que cal seguir conscienciant la població sobre el bon ús dels recursos sanitaris i continuar fomentant les consultes de primera atenció per canals telemàtics o de teleassistència, de la importància de la vigilància epidemiològica i, per tant, de poder realitzar testos massius a la població, del bon resultat de la vinculació de les residències a l'àmbit de la salut, de les mesures preventives per evitar nous contagis o de la gestió de les seqüeles psicològiques ocasionades per la crisi. Així, i davant dels resultats d'estudis diversos i del seu contacte personal i directe amb la crisi sanitària, que els fa estar en alerta constant de possibles rebrots del virus, el debat va concloure amb una crida a prendre consciència i adoptar mesures preventives, cuidar-se i, sobretot, no relaxar-se a mesura que avanci el desconfinament.

Finalment, els assistents a la reunió, a la qual també van ser presents l'alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora de Salut Comunitària, Yulay Martínez, van mostrar el seu agraïment a l'Ajuntament del Masnou pel seu suport i col·laboració al llarg de la crisi, així com a la ciutadania en general per les seves mostres contínues de solidaritat.

La Taula de Salut Comunitària es va presentar a finals de febrer, just abans de l'inici de la crisi, i des d'aleshores les persones que en formen part hi han tingut un paper rellevant, orientant el consistori en les mesures que cal prendre per aturar la pandèmia. També, fa prop d'un mes, van emetre un videomissatge adreçat a la ciutadania. La previsió és que la TASAC mantingui la freqüència de trobades i la implicació, que se centrarà a preparar accions encaminades a la conscienciació de masnovins i masnovines en el procés de desconfinament. 

La taula de salut comunitària (TASAC) és formada per professionals de diferents àmbits sanitaris, sociosanitaris i d'entitats  socials vinculats molt directament a la gestió de la crisi sanitària de la Covid-19
La taula de salut comunitària (TASAC) és formada per professionals de diferents àmbits sanitaris, sociosanitaris i d'entitats socials vinculats molt directament a la gestió de la crisi sanitària de la Covid-19