Ja hem recollit més de 1.300 tones de matèria orgànica!

Última revisió 10-09-2018 13:39
03/04/2007

Fa poc que vius al Masnou i encara no tens el teu contenidor de matèria orgànica? Vine a recollir-lo a:
Oficina d'Atenció al Ciutadà
Passeig de Prat de la Riba, 1
Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14 h, i els dijous, de 17 a 20 h.

Des de l'inici de la recollida selectiva de la matèria orgànica al Masnou, ara fa un any i mig, ja s'han superat les 1.300 tones recollides, tal com us ho expliquem en aquestes

taules.

La valoració és positiva pel que fa a la qualitat de la matèria recollida, ja que la quantitat d'impropis és inferior al 10%, molt per sota de la mitjana de Catalunya. Des de la Regidoria de Medi Ambient, ens ho expliquen.

Per poder utilitzar la matèria orgànica per produir adob o compost, ha de ser de bona qualitat. La qualitat es valora a través de caracteritzacions, que consisteixen en l'anàlisi de mostres de la matèria orgànica escollides de manera aleatòria, en les quals es comprova la quantitat d'impropis, és a dir, els materials que no haurien d'estar barrejats amb la matèria orgànica.

En les caracteritzacions portades a terme a l'orgànica del Masnou es comprova que la quantitat d'impropis és inferior al 10%, molt per sota de la mitjana de Catalunya. Tot i així, cal tenir present que, per continuar millorant la qualitat, cal que llencem a la brossa orgànica només el que li correspon (restes vegetals i restes del menjar) i que utilitzem bosses compostables.

Segons Quim Fàbregas, tinent d'alcalde de Manteniment, Serveis Municipals, Paisatge i Medi Ambient, es tracta de resultats que cal valorar molt positivament, ja que l'orgànica recollida al Masnou és de molt bona qualitat, tot i que es podria millorar pel que fa a les quantitats recollides.

Cal tenir present que la quantitat de residus que aportava el Masnou a la incineradora de Mataró anava creixent any rere any i que el 2005 i el 2006, per primer cop, s'ha aconseguit reduir la quantitat aportada. És important reduir la quantitat de rebuig generada, ja que cremar els residus genera grans quantitat de gasos contaminants que contribueixen a l'efecte hivernacle i, per tant, al canvi climàtic. Percentualment, s'ha passat del 81% de rebuig el 2004 al 70% el 2006.Vegeu les gràfiques.

L'Agència de Residus de Catalunya ingressa diners als ajuntaments que fan la recollida selectiva de matèria orgànica en concepte de retorn del cànon. La quantitat que rep cada ajuntament depèn de la quantitat recollida i de la seva qualitat. El retorn del cànon, per a l'any 2006, per part de l'ARC a l'Ajuntament del Masnou, tenint en compte que es van recollir 879 tones i que la quantitat d'impropis va ser entre el 5 i el 10%, serà de 55.504 €, que servirà per assumir part del cost de la recollida selectiva.

La recollida de la matèria orgànica va començar l'octubre del 2005; abans, es va fer una campanya de comunicació, que constava de reunions informatives als comerciants i a la població, tallers a les escoles i actes de sensibilització a la ciutadania.

L'any passat, i coincidint amb el primer aniversari de la recollida, es va iniciar amb una campanya de reforç, en la qual es van visitar 9.000 llars i els més de 200 comerços productors d'orgànica, es van fer tallers a les escoles (en els quals van participar més de 400 infants) i es va organitzar, amb gran èxit de participació, la Festa de l'Orgànica, que ha tornat a tenir lloc el mes de març d'enguany.

Des de l'Oficina de Medi Ambient de l'Ajuntament del Masnou se segueix treballant perquè cada dia hi hagi més els masnovins i masnovines que facin la recollida selectiva de la matèria orgànica i que cada dia ho facin millor.