Exposició per reviure l'octubre masnoví

Última revisió 03-10-2018 08:43
02/10/2018

La mostra, plena d’imatges aportades per la gent, es pot visitar fins al 20 d’octubre a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre

Desenes de persones van assistir ahir al vespre a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre per participar en la inauguració de l’exposició “01-10-17”. S’hi poden veure imatges aportades per la ciutadania i altres objectes que documenten i posen en valor la mobilització popular i els fets viscuts al Masnou entre els dies 1 i 3 d’octubre del 2017.

La mostra es pot visitar fins al 20 d’octubre en els horaris i dies següents:

  • Dijous i divendres: de 17 a 20 h.
  • Dissabtes: d’11 a 14 h.
  • Matins de dilluns a divendres: Visites concertades per a grups. Cal sol·licitar-les escrivint a l’adreça electrònica participaciociutadana@elmasnou.cat o trucant al número de telèfon 93 557 18 75.
     

Inauguració

La Sala Joan Comellas va quedar petita per acollir les desenes de persones que van voler assistir en aquesta inauguració. L’alcalde, Jaume Oliveras, va fer un breu repàs dels continguts de l’exposició. Va recordar i agrair el paper i l’actitud dels veïns i veïnes del municipi que van fer possible aquell dia.

“No fem un acte commemoratiu, sinó reivindicatiu, de present i de futur”, va destacar. “Ha passat un any, però estem en el punt de partida. Això no té marxa enrere, només podem anar endavant; compteu amb el compromís dels càrrecs electes, disposats a fer passos en ferm per construir la república”, va reblar Oliveras.
 

Imatges i urnes

La visita permet observar imatges preses aquells dies al Masnou, així com objectes significatius de la votació i de la mobilització popular. S’hi projecta també un audiovisual, que presenta més imatges aportades per la ciutadania, així com un breu vídeo de la manifestació popular del 3 d’octubre, quan es va ocupar l’N-II i s’hi va tallar el trànsit.

En entrar a la sala, els elements estan disposats cronològicament, de manera que es poden reviure els fets tal com van succeir, amb paral·lelismes sobre el que passava al Masnou i altres viles catalanes al mateix temps. Es comença per la matinada i el matí de l’1 d’octubre, quan tantes persones van custodiar i obrir els locals electorals perquè tothom pogués votar. Després, els i les visitants es traslladen cap a la indignació envers la violència policial que es patia i es resistia pacíficament en molts altres indrets de Catalunya. També cap al neguit, davant el temor que el càstig colpegés el Masnou.

A continuació, arriba l’eufòria i la satisfacció de la tarda i la nit, quan es va aconseguir culminar la votació i comptar els vots sense que cap força policial irrompés en cap col·legi electoral de la vila ni s’endugués cap vot masnoví. La mostra continua amb l’aturada de país i la mobilització popular del 3 d’octubre per protestar contra la violència policial del dia 1. Al final, s’hi pot trobar l’espai de Memòria i Votació, on totes les persones que ho desitgin poden escriure el seu missatge i tornar a fer, de forma simbòlica, el gest essencial en una democràcia: introduir un vot en una urna.

La mostra de la Sala Joan Comellas s’ha realitzat amb la col·laboració de la ciutadania així com de les seccions locals de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR). A mitjan abril, l’Ajuntament es va adherir a la campanya “Arxivem el moment”, impulsada des de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya amb l'objectiu de documentar i preservar evidències sobre l’1-O. Es va fer una crida i tant la ciutadania com membres d’aquestes entitats van aportar fotografies i altres documents gràfics.
 

Més actes sobre l’1-O

A més de la inauguració de la mostra, ahir es va fer un acte commemoratiu al parc de Can Malet, un dels locals electorals del Masnou aquell dia. Aquest dimecres, 3 d’octubre, es projectarà al cinema la Calàndria el documental 1-O (Mediapro), una crònica del referèndum sobre la independència de Catalunya.

El 7 d’octubre tindrà lloc una jornada en què diverses veus conversaran sobre l’impacte i les conseqüències de l’1-O un any després. Organitzada per Òmnium Alella-Masnou-Teià i l’Ajuntament, tindrà lloc a l’Espai Escènic i s’estructurarà en dues taules temàtiques: la primera, a l’entorn del paper dels mitjans de comunicació (10.30-11.45 h), i la segona, sobre les conseqüències de l’1-O sobre l’estat de dret a Espanya (12.15-13.45 h).

Entre les personalitats que hi participaran hi ha els periodistes Albert Sàez i David Miró –moderats per la periodista Mireia Llonch–, i juristes com l’advocat Jaume-Alonso Cuevillas, el professor Joan Queralt i l’advocada Beatriz Talegón –moderats per l’advocada i membre de la Junta Directiva d’Òmnium, Marina Gallés. L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i el president d’Òmnium Maresme, Carles Estapé, també hi participaran.

A banda, l’entitat Òmnium Alella-Masnou-Teià va inaugurar, el 29 de setembre, el "Mural per la llibertat", realitzat per l’artista Mus, a tocar de l'edifici municipal de Roger de Flor, 23.