Es reuneix la TASAC per valorar la situació de la COVID-19 al Masnou

Última revisió 21-01-2021 09:03
20/01/2021

El grup promotor de la Taula de Salut Comunitària (TASAC), formada per professionals de diferents àmbits sanitaris, sociosanitaris i d’entitats socials vinculats molt directament a la gestió de la crisi sanitària de la COVID-19, es va reunir telemàticament ahir, 19 de gener, i va expressar a l’alcalde, Jaume Oliveras, i a la regidora de Salut Comunitària, Yulay Martínez, la seva preocupació per la situació actual al municipi.

Analitzar les dades és el primer que es va fer a la trobada. En el cas del Masnou, són especialment dolentes. Recordem que el 17 de gener va ser la població amb més índex de risc de rebrot de Catalunya. La situació és similar als municipis veïns de Teià i Alella. L’anàlisi de la TASAC no va concloure uns motius específics de per què el Masnou presenta unes xifres tan dolentes en relació amb la comarca i la regió sanitària més enllà de ser conseqüència del període nadalenc. Amb tot, les dades del 19 de gener indicaven l’inici de la davallada d’aquest pic en aquesta tercera onada de COVID-19 (1.446,92 punts de risc de rebrot i 1,97 de taxa de reproducció).

Pel que fa a la situació del municipi, hi ha grups confinats a les escoles, però, com en onades anteriors, no n’hi ha cap de tancada. Quant a les residències de gent gran, hi ha un brot en una i algun cas puntual dues més, mentre que la resta de centres residencials no presenten cap cas positiu. Analitzant les dades amb detall, el gruix de positius al Masnou és a la franja de 15 a 64 anys, de manera que es tractaria d’una transmissió social/comunitària del virus.

Tancament dels parcs infantils

Els professionals del grup promotor de la TASAC van avalar la mesura presa pel Govern municipal el 18 de gener de tancar els parcs infantils del municipi.

Aquesta mesura preventiva es va prendre perquè s’havia detectat que els parcs infantils eren un dels punts del municipi on hi ha més interacció social sense control, és a dir, no només dels infants, sinó de les famílies que s'hi troben, fora dels seus grups bombolla i sense control d’aforament ni de compliment de totes les mesures per fer front a la COVID-19. És una mesura per a la protecció de tothom, per minimitzar els riscos de contagi en aquesta tercera onada, que tindrà un vigència mínima d’una setmana, moment en què s’analitzaran les dades i es consultaran, de nou, les recomanacions de les autoritats sanitàries.

En paral·lel, per tal de reforçar la vigilància epidemiològica, la Policia Local ha incrementat la vigilància als espais públics, especialment allà on s’ha detectat una elevada interacció social (per exemple, a la plaça de Marcel·lina de Monteys, la plaça Nova de les Dones del Tèxtil i el parc de Vallmora). 

Reduir la interacció social i la mobilitat són clau per evitar la propagació del virus. Així ho explica aquest vídeo elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat on es demana corresponsabilitat per protegir els grups de risc i aplicar les mesures preventives de “Distància, higiene de mans i mascareta”.

Inoculades les primeres dosis de la vacuna

En la reunió també s’hi va comentar que les primeres dosis de la vacuna anti-COVID ja havien estat inoculades a totes les residències de la gent gran. Els equips mèdics destinats pel Departament de Salut van administrar, durant la primera quinzena de gener, la primera dosi de la vacuna de Pfizer-Biontech contra la COVID-19 a residents i personal de les sis residències geriàtriques del municipi: Bell Resguard, Casa Benèfica, Magnòlia, Mare Nostrum, Montseny i Sant Jordi. També es va injectar aquesta primera dosi a personal sanitari dels CAP d’Ocata i El Masnou.

La vacuna de Pfizer-Biontech, la primera que ha estat autoritzada per la Unió Europea per combatre la pandèmia de la COVID-19, necessita l’administració de dues dosis per provocar la immunitat davant la infecció del coronavirus SARS-CoV-2. Per tant, les persones vacunades han de rebre la segona injecció de la vacuna tres setmanes després de la primera.

La TASAC també va destacar la tasca dels professionals sanitaris de l’atenció primària i va valorar en positiu el reforç del Punt COVID-19 de suport als tràmits administratius amb l’atenció primària engegat des de l’Ajuntament, així com la sensibilització que es fa a la ciutadania a través dels canals d’informació municipals.

Dia Mundial contra el Càncer

En un altre ordre de coses, també es va començar a preparar el Dia Mundial contra el Càncer, el 4 de febrer. La COVID-19 conviu amb altres malalties que ja es patien, com és el cas del càncer i, enguany, es volen dur a terme accions per tal d’incidir en la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç d’aquestes malalties.