El Ple de març aprova les accions a dur a terme aquest any dins del Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències

Última revisió 07-09-2018 14:17
17/03/2017

El dijous 16, la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de març va aprovar, per unanimitat, el Pla d'accions 2017 del Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències. El Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències, de periodicitat quadriennal, estableix una revisió anual amb la intenció de poder fer un seguiment més específic de les accions que s’hi desenvolupin. De fet, s’ha realitzat tenint en compte l’avaluació de l’any anterior i els resultats del treball realitzat juntament amb la comissió tècnica. En aquest sentit, el regidor de Salut Pública, Albert Alfaro, va destacar la prevenció com a principal acció per aquest any, “així com la incorporació per part de l’organització Projecte Home al Grup motor del Pla”. Aquest organisme es dedica a la prevenció, tractament i rehabilitació de les drogodependències. Alfaro va agrair especialment el treball fet pel grup municipal d’ICV-EUiA, que havia quedat recollit al document amb la incorporació de prop d’una vintena d’esmenes centrades en posar a l’abast més informació i vetllar per la regulació de la venda. Entre les accions contemplades també es preveu dotar d’especial atenció a les famílies de drogodependents. “Amb aquestes modificacions, els principals beneficiaris són les famílies, ja que els dotem de recursos per treballar per a la prevenció”, va dir Màxim Fàbregas. El portaveu de Ciutadans, Frans Avilés, va demanar indicadors d’efectivitat del Pla encaminats a reduir la problemàtica i, per part del PSC, Monika González, també va reflexionar sobre la importància d’aquest fet .

També es van aprovar inicialment pel conjunt del plenari les bases específiques reguladores de la concessió d'ajuts econòmics individuals de caràcter social, a atorgar pel procediment de concurrència competitiva. Aquests ajuts econòmics inclouen, tal i com va explicar la regidora d’Ensenyament, Meritxell Blanch, l’adquisició de llibres i de material escolar, l’escolarització a les escoles bressol municipals i els ajuts per a menjador de les escoles bressol municipals. Aquest punt va tenir una esmena de la CUP, que no va prosperar, i diverses d’ICV-EUiA, que van ser acceptades en la seva totalitat i eren referides a l’augment d’ingressos límit per a poder optar als ajuts, a la modificació dels criteris d’atorgació de punts i a l’augment dels imports dels ajuts de les famílies beneficiàries.

El darrer punt de l’ordre del dia, la presa de raó de la renúncia voluntària al càrrec de regidora de l’Ajuntament, formulada per Laia Noy i Oliveras, també va tenir especial transcendència al plenari. La renúncia de Noy és fruit d’un relleu pactat dins del partit i la candidata a qui, en principi, li correspon entrar, per ordre de substitució, és Rosa Subirats i Naval. Durant les seves paraules d’acomiadament, Noy va justificar la seva renúncia amb els ideals del partit “que defugen de la professionalització dels seus representants” i va recordar a la seva companya de partit, Sandra Miras, que ella també havia de presentar la renúncia. L’alcalde, Jaume Oliveras, va tenir paraules d’agraïment per la tasca de la regidora durant els darrers 22 mesos.

Tot seguit, l’altra regidora de la CUP, Sandra Miras, va prendre la paraula per justificar la seva negativa a deixar el càrrec. “La renuncia és voluntària i personal i jo la respecto”, va dir Miras, però “el relleu com a regidora s’hauria de fer dos anys després de la presa de possessió del càrrec, que correspon al juny de 2017, i fins llavors, el meu compromís de treballar estarà intacte”. Ja en el torn de paraula del públic assistent, va prendre la paraula un representant de l’assemblea local de la CUP El Masnou per dir que “el projecte de la CUP és un projecte col·lectiu i les funcions del regidor estan a disposició de l’assemblea local i han de ser respectades”. En aquest sentit, es va referir a la negativa de Miras com “una violació flagrant del codi ètic del partit i no la reconeixem com a representant de la CUP”. El portaveu va afegir que “en breu iniciarem els tràmits perquè sigui expulsada del partit a fi que passi a ser una regidora no adscrita”. Miras va tenir resposta per a les dures paraules d’aquesta intervenció dient que “hi ha hagut un intent de mediació i vull ser prudent i respectuosa amb tot el procés però ja hi haurà moment d’explicar al poble, amb transparència, aquesta situació”.

Altres punts aprovats:

  • Primera pròrroga del Conveni regulador de les relacions i normes d'actuació entre l'Ajuntament del Masnou i Sorea, Sociedad Regional de Abastecimiento de Aguas, SA, com a entitat subministradora d'aigua, per a la liquidació i cobrament de les quotes relatives a la taxa pel servei de clavegueram, amb efectes des del 30 de març de 2017 fins el 29 de març de 2018. Va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 10 vots en absència de la regidora de CiU Noemí Condeminas) i el PSC (2 vots), en contra d’ ICV-EUiA (2 vots) i una regidora de la CUP, i les abstencions de Ciutadans (3 vots), el PP (1 vots) i l’altra regidora de la CUP.
  • Expedient número 07/2017 modificació de crèdit, aprovació modificació pressupost de despeses per transferències de crèdit, entre aplicacions de diferent grup de programa. Es va aprovar, per unanimitat, conjuntament amb el punt següent, l’aprovació inicial de la modificació de l'apartat 29.5 de les Bases d'execució del pressupost de subvencions nominatives a atorgar pel procediment de concessió directa, exercici 2017, per tal d'adequar la relació de subvencions nominatives de Salut Pública.
  • Expedient número 08/2017 modificació de crèdit, aprovació de la modificació del pressupost de despeses 2017 per crèdit extraordinari. Va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 10 vots), Ciutadans ( 3 vots), el PSC (2 vots) i el PP ( 1 vot) i les abstencions d’ ICV-EUiA (2 vots) i la CUP ( 2 vots).
  • Modificació de l'acord de condicions laborals dels empleats i empleades públiques de l'Ajuntament del Masnou. Va ser aprovat amb els vots a favor de tot els partits polítics a excepció del vot en contra per part d’un regidora de la CUP.
  • Liquidació de les millores ofertades del contracte "servei de manteniment i neteja dels parcs, jardins municipals, parterres, talussos i jardineres, esporga i tractament fitosanitari de l'arbrat i la seva pròrroga". Tot i que el PSC va demanar la retirada d’aquest punt, va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 10 vots), Ciutadans ( 3 vots) i el PP ( 1 vot); en contra del PSC (2 vots) i d’ ICV-EUiA (2 vots) i les abstencions de la CUP ( 2 vots).

Mocions i declaracions institucionals

  • Moció presentada pel Grup Municipal del PP perquè l'Ajuntament del Masnou anul·li la seva adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència. No va ser aprovada en comptar amb els vots a favor del PP ( 1 vot), Ciutadans ( 3 vots) i el PSC ( 2 vots) i en contra de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 10 vots), ICV-EUiA (2 vots) i la CUP ( 2 vots).
  • Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PP per impulsar un acord urgent entre els grups parlamentaris al Congrés de Diputats per a la tramitació i aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2017. No va ser aprovada en comptar amb els vots a favor del PP (1 vot) i, en contra, de la resta de partits.
  • Declaració institucional presentada pel Grup Municipal d'ICV-EUiA amb esmenes incorporades del PSC sobre el 8 de març, Dia de les Dones. Per unes polítiques feministes, pressupostos per a la justícia de gènere! Aprovada per unanimitat.

Audiència pública

Tant en el torn de l'audiència pública prèvia al Ple com a la posterior, va comptar amb diverses intervencions. Les consultes ciutadanes van versar sobre diferents temes com la seguretat al municipi, el manteniment del barri de Santa Madrona, els preus de la vivenda i els pisos buits del municipi ( per part d’una representant de la Plataforma d’Afectats per la Crisi), la demanda d’avantatges per als jubilats en relació al transport públic, les condicions de la cessió del l’espai que hi ha al parc de Pau Casals, la demanda d’informació per part d’un funcionari de l’Ajuntament i la situació de l’ampliació del Complex esportiu i la d’uns terrenys propers al Torrent Humbert.