El Consell d'Infants proposa que se celebri una festa de la diversitat

Última revisió 05-05-2022 09:41
05/05/2022

La segona proposta més votada a la sessió plenària d'aquest òrgan de participació ha estat l’organització d’una jornada esportiva

L’Ajuntament del Masnou va acollir ahir al matí la sessió plenària del Consell d’Infants del curs 2021-2022. Van formar-ne part 20 alumnes, com a representants de tots els grups de 6è de primària de les escoles del Masnou. Es va retransmetre en directe a través del canal Youtube de l’Ajuntament, per tal que tots els seus companys i companyes la seguissin des de les escoles.

Culmina així el Consell d’Infants d’aquest curs, que va començar a la tardor, quan els més de 200 alumnes de 6è de primària del municipi van decidir que enguany es dedicaria a la defensa de la diversitat i a combatre la discriminació. Durant el mes de gener tots aquests estudiants van visitar l’Ajuntament per conèixer la institució i el funcionament del sistema democràtic. A banda, al llarg del curs, cada classe ha treballat, debatut i consensuat propostes, per tal que els seus representants les traslladessin a la sessió plenària.

Finalment, ahir va arribar el moment de votar-les i escollir les dues accions que el Consell d'Infants encarrega de forma prioritària a l’Ajuntament per tal de defensar la diversitat i combatre la discriminació. La guanyadora va ser la celebració d’una festa de la diversitat, que aplegarà tot un seguit d’iniciatives que l’alumnat de 6è ha ideat durant aquests mesos, com una fira, tallers i altres activitats. La segona proposta més votada va ser l’organització d’una jornada esportiva.

L’Ajuntament, per tant, ha de procurar fer realitat aquestes dues, però “és molt possible que també s’acabin tirant endavant altres propostes que no han estat les més votades en la sessió d’avui”, tal com va concretar l’alcalde, Jaume Oliveras. De fet, n’hi van presentar una desena. Per exemple, a banda de les guanyadores, l’alumnat de 6è ha plantejat que es pinti un mural de la diversitat i la no-discriminació o que es millori l’accessibilitat, entre altres accions.

Abans de la votació, Cristina Ramos, cinquena tinenta d’Alcaldia i regidora d’Educació, va exposar l’estat d’execució de les accions que es van decidir a la sessió plenària del Consell d’Infants del curs passat. La temàtica que van treballar aleshores va ser la reducció dels residus. Les propostes més votades van ser la promoció de les bosses de tela en detriment de les de plàstic, les compres a granel, un mercat d’intercanvi i que s’instal·lessin màquines per bescanviar ampolles de plàstic per diners o bitllets de transport.

S’han dut a terme gairebé totes aquestes accions. Bona part s’han vehiculat a través de la campanya Mou-te pel Zero!, que ha fomentat el consum responsable i de proximitat, les compres a granel i l’ús de recipients reutilitzables. Respecte a això últim, la regidora ha recordat, a més, que l’Ajuntament ha repartit ampolles de vidre a tot el seu personal i als centres educatius. A banda, sobre l’eliminació de les bosses de plàstic, Ramos va explicar el marc normatiu català sobre aquest tema, que estableix restriccions i en desincentiva l’ús. També va assenyalar que el 26 de març es va organitzar el primer mercat d’intercanvi El Masnou Vintage Market, a Ca n’Humet. Finalment, va explicar els motius pels quals no s’ha pogut fer realitat la proposta d’instal·lar màquines per bescanviar ampolles de plàstic. En analitzar l’experiència d’altres municipis, s’ha constat que no han obtingut gaires bon resultats, per les avaries recurrents, el mal ús d’una part de la ciutadania —a causa de la manca de costum—, i els costos massa elevats que generaria a l’Ajuntament.