El Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua, una realitat

Última revisió 01-10-2019 08:07
30/09/2019

Dissabte, 28 de setembre, el Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua va obrir les portes. Aquest nou equipament turístic i patrimonial del municipi es troba a la plaça d’Ocata, al local on fa molts anys hi havia hagut una carnisseria i, després, una cafeteria. A partir d’ara, es podrà visitar el segon diumenge de cada mes, juntament amb la visita guiada a la Mina d’Aigua que s’organitza de forma habitual. Durant la jornada d’inauguració, hi van passar prop de 300 persones.

L’intens matí –que també va servir per commemorar el Dia Mundial del Turisme– va començar amb els parlaments de l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora de Turisme, Neus Tallada. El batlle va fer un repàs de les actuacions fetes a l’entorn de les mines d’aigua que hi ha al Masnou. Va explicar que al llarg de la història recent del poble s’havien fet diverses actuacions a l’equipament de la mina Cresta, però, “el 2013, vam acabar de rehabilitar i inaugurar aquest equipament gràcies a uns fons europeus, relligant la visita a la Mina amb tota una sèrie d’elements vinculats al nostre municipi”. La museïtzació de la Casa de Cultura, la rehabilitació del parc del Llac o l’itinerari “El Masnou, terra de mar” són alguns exemples de les intervencions que es van dur a terme.

A més d’agrair l’ajut de molta gent, entre ells, el de les associacions de veïns i veïnes que tenen una mina d’aigua a casa seva, l’alcalde va recordar que “les mines d’aigua són un dels elements patrimonials que singularitza el nostre municipi i cal continuar promocionant el patrimoni cultural vinculat a aquest bé”. Cert és que, des de l’obertura al públic de la Mina d’Aigua, s’ha anat incrementant el nombre de visites i l’interès per aquest element patrimonial i històric del Masnou. Així ho va confirmar la regidora de Turisme, Neus Tallada, informant que les places per visitar-la s'havien exhaurit fins a final d’any.

Tal com va dir la regidora, “aquest projecte neix de la necessitat de tenir un punt d’acollida per a tots els visitants que venen a veure les mines i per posar en valor aquest element patrimonial que tenim al poble”. Tallada va explicar als assistents el contingut d’aquest nou equipament així com les activitats que conformaven la celebració. Al Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua s’hi recrea un safareig (reconstruït amb peces originals), s’hi mostren objectes vinculats a la construcció d’aquesta xarxa subterrània per a l’abastament d’aigua i s’hi pot veure l’audiovisual Les mines del Masnou, un patrimoni de tots i totes. 

A més, per celebrar la inauguració d’aquest nou espai municipal, durant la jornada, es va poder visitar un tram de les mines i un refugi antiaeri. Alhora, els visitants van tenir l’oportunitat de descobrir diversos patis i eixides privats que van obrir al públic durant aquell matí. També es van organitzar dues activitats més vinculades a aquesta obertura: l’escape room “El misteri de les mines d’aigua” i una visita guiada a la Mina d’Aigua. Ambdues van exhaurir les places.

Un cap de setmana intens

A més de la inauguració d’aquest Centre, durant el cap de setmana també van tenir lloc d’altres activitats, com la cinquena edició del V Ple de Rauxa, una mostra de balls i d'elements de cultura popular a través d’una cercavila pel municipi; l’esmorzar solidari del carrer de Sant Rafael, durant el qual l’associació veïnal va oferir montaditos a benefici de DISMA; una nova ballada de Country Ocata, i la fira de productes de proximitat al supermercat Caprabo.

 

 

Aquest nou equipament turístic i patrimonial del municipi es troba a la plaça d'Ocata on fa molts anys hi va haver una carnisseria
Aquest nou equipament turístic i patrimonial del municipi es troba a la plaça d'Ocata on fa molts anys hi va haver una carnisseria