Dues exposicions recordaran els anys de la II República i de la Guerra Civil al Masnou

Última revisió 24-11-2022 08:57
22/11/2022

L’una se centrarà en el laboratori d’experimentació que es va instal·lar a la Casa del Marquès; l’altra, en l’escola republicana

L’Ajuntament del Masnou organitzarà l’any que ve dues exposicions que recordaran com la vila va viure els anys de la II República Espanyola i de la Guerra Civil. L’anunci d’aquestes dues mostres es va fer al Consell Municipal de Patrimoni Cultural que va tenir lloc ahir al vespre.

Així, els masnovins i les masnovines podran conèixer que un dels edificis històrics de la vila, la Casa del Marquès, va acollir un laboratori d’experimentació durant la Guerra Civil. Es preveu que aquesta mostra es pugui visitar l’estiu de l’any que ve. El llibre El Masnou, un oasi en temps de guerra per als refugiats repassa com i per què es va destinar aquest edifici senyorial a aquest ús. La publicació forma part de la col·lecció municipal "La Roca de Xeix" i és el fruit de la investigació feta per Glòria Campoy Collado (professora, filòloga, documentalista i estudiosa) en el marc de la 8a beca de recerca local. A banda, i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, s’organitzarà una exposició sobre les escoles durant els anys de la II República, que es fixa en com es van instaurar en l'àmbit local, al Masnou.

En aquest sentit, val la pena assenyalar que la sessió d’ahir del Consell de Patrimoni es va centrar força en els episodis que van determinar profundament el segle XX: la II República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. De fet, es va aprofitar la sessió per posar sobre la taula la recent aprovació de la Llei 20/2022, de memòria democràtica, que estableix la il·legalitat i la nul·litat de totes les condemnes motivades per raons polítiques i ideològiques perpetrades durant la guerra i la dictadura. Alhora, es declaren il·legítims els tribunals que les van dictar.

Dirigint la mirada al Masnou, la nova llei implica la nul·litat de les condemnes imposades als masnovins i les masnovines que apareixen al llibre La repressió al Masnou (1939-1952). L’obra, publicada el 2019 per l’Ajuntament del Masnou, és el resultat de la investigació duta a terme per la historiadora Rosa Toran. A la sessió d’ahir, també es va informar sobre la declaració del 8 de maig com a dia de record i homenatge a les víctimes de l’exili com a conseqüència de la Guerra Civil i la dictadura, que s’afegeix a la declaració del 31 d’octubre com a dia de record i homenatge a totes les víctimes del cop militar, la guerra i la dictadura.

El Consell de Patrimoni també va servir per explicar que la 9a beca de recerca local s’ha atorgat a Rosa Maria Andrés Blanch, professora i catedràtica d’Història d’Ensenyament Secundari, per tal que investigui les mines d’aigua del Masnou. Aquest treball de recerca culminarà, amb tota probabilitat, amb la publicació per part de l’Ajuntament d’un nou volum de la col·lecció "La Roca de Xeix". Alhora, es van tractar els canvis que es podrien introduir en el futur al nomenclàtor del municipi i es va fer un repàs de les activitats que s’organitzen per donar a conèixer el patrimoni masnoví i que cada cop generen més interès i participació entre la ciutadania. Es tracta, per exemple, de les visites guiades a les mines d’aigua, el Cementiri i altres llocs d’interès, així com els itineraris i jocs que es duen a terme.

El Consell Municipal de Patrimoni és un òrgan sectorial de participació ciutadana de caràcter informatiu, consultiu i assessor. Se centra en la protecció, la conservació, la investigació, la difusió i el foment del patrimoni cultural del Masnou. En formen part l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora de Cultura i de Turisme i Promoció del Municipi, Neus Tallada, i persones del municipi de capacitat reconeguda, amb notòria vinculació o interès legítim en relació amb el patrimoni cultural.