Clou el camí escolar amb una xerrada d'Ole Thorson

Última revisió 10-09-2018 13:39
16/05/2007

Aquest dimarts, 15 de maig, s'ha fet una xerrada col·loqui a càrrec d'Ole Thorson, que, conjuntament amb alumnes, pares i mares, professorat i representants del consistori, ha valorat com s'ha dut a terme aquest primer camí escolar, pioner al municipi del Masnou. Aquest esdeveniment clou l'experiència duta a terme aquest curs, però continuarà al setembre, amb el nou curs escolar. Recordem que el projecte es va inciar l'any 2004 a proposta d'un pare de l'escola Bergantí, també present a l'acte.


La xerrada ha conclòs amb la reivindicació, per part de l'alumnat, de més participació a la propera etapa del camí, durant el proper curs escolar. Pel que fa a la congestió a les escoles durant les hores d'entrada i sortida, s'han proposat millores per tal d'augmentar la seguretat dels i les alumnes, com ara una zona d'aparcament propera a l'escola (per tal d'apropar els infants a l'escola, sense arribar al davant mateix de la porta).

També han mostrat la seva satisfacció en veure que els projectes que els nois i les noies havien aprovat s'acomplien.

D'altra banda, el regidor de Mobilitat, Enric Folch, ha demanat més suport veïnal, ja que creu que és fonalmental garantir la seguretat dels escolars. També s'ha esmentat la proposta de la futura remodelació del carrer del davant de l'escola Bergantí, que es treballarà més profundament durant la propera Setmana de la Mobilitat, per al setembre de 2007, i que comptarà amb la participació de les persones assistents a les reunions del camí escolar.

Com a especialista en mobilitat, Ole Thorson ha estat convidat a l'acte. Thorson ha volgut destacar les dades de les enquestes de mobilitat, on es conclou que entre el 80 i el 90% dels desplaçaments als centres educatius es fan caminant. No obstant això, un cotxe, ha explicat Thorson, es veu deu vegades més que una persona que es mou a peu. Això vol dir que, tot i que hi hagi més vianants que cotxes, aquesta ocupació visual ens fa percebre que la situació és inversa.

A l'inici del projecte del camí escolar, es va dur a terme una enquesta feta a 2.500 masnovins i masnovines, on es va comprovar que aquesta realitat també corresponia a la del Masnou. Ole Thorson ha defensat la mobilitat sostenible com una manera de desplaçar-se amb respecte per a tots els usuaris i usuàires de la via. L'èxit del camí escolar rau en la planificació del trajecte perquè proporcioni prou comoditat i seguretat en els moviments dels i les vianants. "Cal mirar amb ulls de vianant per tal de veure'n les mancanes i prevenir-les", ens diu.

També cal saber que el 70-80% d'accidents de trànsit que es produeixen a Catalunya són als nuclis urbans. És per això que Thorson ha organitzat una associació sense ànim de lucre que ofereix assistència jurídica i psicològica a les víctimes d'accidents de trànsit. A més a més, també ha creat Barcelona Camina, una associació dels drets de vianants.

L'acte ha comptat amb la presència d'Ole Thorson; Enric Folch, regidor de Projectes, Obres i Mobilitat; Carme Giol, tinent d'alcalde de Cultura i Educació; Quim Fàbregas, regidor de Manteniment; Anna Aragay, tècnica de Mobilitat; Jesús Iglesias, inspector en cap de la Policia Local; Enric Olmo, sergent de la Policia Local, així com una representació de pares i mares, professorat i alumnes de les escoles.