Bona acollida de la xerrada informativa per conèixer el projecte 'Cat Azubi'

Última revisió 14-10-2020 10:57
07/10/2020

Novetat:

La segona xerrada informativa sobre el projecte serà telemàtica i es durà a terme el dimarts, 20 d'octubre, a les 19 h.

Cal inscripció prèvia http://www.elmasnou.cat/projecte-singulars

_____________________________________________________________________________________________________

Azubi vol dir ‘aprenent’ en alemany. El projecte "Cat Azubi" busca catalans i catalanes que vulguin emigrar a Alemanya o Àustria per cursar els seus estudis d’FP Dual, una modalitat de formació professional que combina l'aprenentatge teòric (64%) en un centre educatiu alemany o austríac amb el pràctic (36%) en una empresa del sector. Aquest dimecres, 7 d’octubre, a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre, ha tingut lloc la xerrada informativa i una desena de joves del Masnou s’hi ha interessat. Si no hi heu pogut assistir, contacteu amb el Servei d’Ocupació Local (serveiocupacio@elmasnou.cat) per tal que us en facilitin més informació.

El perfil de joves que selecciona aquest projecte són estudiants d’entre 18 i 29 anys del Baix Maresme, que tinguin l’ESO i estiguin a l’atur. Es calcula que entre 10 i 15 dels seleccionats seran del Masnou. Així ho ha explicat durant la trobada David Anton, de l’empresa responsable del projecte, Bridge for Mobility, que també ha dit que “prop de 700 joves catalans ja han viscut aquesta mateixa experiència”.

Les professions ofertes són les de cuiner/a, expert/a en hostaleria, cuidador/a de gent gran i mecànic/a industrial. A aquesta iniciativa, a més de l’obtenció del títol d’FP, s’hi suma l’experiència laboral remunerada i internacional en el sector escollit durant tres anys. A més, també es preveu l’allotjament organitzat i un sou fix mensual, que permetrà a l’estudiant viure de manera independent durant tota la formació. Quant als sous, Anton ha explicat que, treballant el 64% de la jornada laboral, la retribució econòmica està al voltant dels 700-900 euros mensuals, distribuïts en 12 pagues. També, que l’empresa que contracta l’aprenent es compromet que li quedin un mínim de 450 euros nets mensuals un cop pagat l'habitatge i les despeses de subministraments d’aigua, llum i gas.

A la xerrada informativa per conèixer el projecte, a més d’explicar en què consisteix el programa, també s’hi ha explicat com funciona tot el procés de selecció i la posterior formació i treball. La programació és la següent: fins al mes de desembre, d’entre les persones candidates, l’empresa especialitzada Bridge for Mobility, que es dedica des de fa més de cinc anys a realitzar projectes de mobilitat laboral a Alemanya, i des de l'any passat també a Àustria, i que fa d’intermediària per a la contractació de les persones participants per part d’empreses alemanyes o austríaques, en farà una selecció. Abans d’emprendre el viatge, entre els mesos de desembre i maig de 2021, caldrà que els joves seleccionats superin una formació intensiva (450 hores) de l’idioma alemany que els permeti assolir el nivell B1. Al juny de l’any vinent és quan es preveu el viatge cap als dos països europeus, per iniciar les pràctiques (entre el juny i el juliol) i els estudis (a l’agost).

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Jaume Oliveras, que, acompanyat de les regidores de Promoció Econòmica, Sílvia Folch, i d’Educació, Cristina Ramos, ha animat les persones assistents a participar en l’experiència. El batlle ha recordat que, des de fa anys, l’Ajuntament ha apostat per la modalitat de formació d’FP Dual. De fet, aquest projecte respon a un dels compromisos recollits al Pla d’actuació municipal 2019-2023 d’apostar per la formació professional dual amb l’objectiu d’incrementar i millorar l'oferta de formació postobligatòria del municipi, amb especial atenció a l'orientada a la qualificació professional. Sobre aquesta modalitat d’estudis, l’alcalde ha dit que “així hauria de ser tota la formació professional, perquè és necessària tant per accedir al mercat de treball com perquè aquest mercat de treball marqui les necessitats que té”. També ha reconegut que, actualment, hi ha més demanda que oferta respecte a aquests estudis. De fet, des de fa quatre anys i a través d’un conveni de col·laboració, alumnes de l’FP Dual de l’Institut Maremar realitzen pràctiques remunerades dels seus estudis a l’Ajuntament del Masnou. El model d’FP Dual català s’inspira en l’alemany i, a la trobada, David Anton ha explicat com funciona: “a Alemanya, no entres a estudiar formació professional si, prèviament, l’empresa no t’ha contractat com a aprenent”.

Durant la xerrada informativa també s’hi han explicat altres particularitats d’aquest projecte de mobilitat, com el cost de vida a Alemanya i Àustria, la climatologia, la cobertura sanitària, l’oci, etc. Abans de cloure la presentació, el responsable del projecte ha volgut ser molt clar amb els joves interessats: “No té sentit anar-te’n a fer una cosa que no t’agrada; l’objectiu d’aquesta iniciativa és que acabeu els estudis”. També els ha demanat que intentin visualitzar el projecte a mitjà i llarg termini, “perquè, ja d’entrada, el curs d’alemany requereix molta exigència i, un cop allà, s’han de combinar els estudis amb la feina amb la finalitat d’acabar sent un treballador o treballadora qualificat; és llavors quan s’obre un ventall de possibilitats”.

El projecte Cat Azubi és 100% subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb els "Projectes Singulars" de Garantia Juvenil. A més de l’acompanyament previ, la subvenció inclou el primer mes d’estança i  manutenció.