Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

">

Begoña Román parla sobre la importància dels codis d'ètica

Última revisió 07-09-2018 14:17
31/03/2017

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

La tarda de dijous 30 de març, la professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Begoña Román, va visitar el Masnou per pronunciar la conferència Els codis d'ètica: serveixen?, a la sala de plens de l'Ajuntament. Román va iniciar la ponència felicitant a l'Ajuntament per ser “un dels primers consistoris que s'han posat les piles en matèria de codis d'ètica”.

Com va explicar l'alcalde, Jaume Oliveras, la xerrada va servir per presentar el Codi de bon govern i transparència elaborat per l'Equip de Govern i que es va aprovar inicialment al Ple del mes de gener, amb les abstencions del grup municipal de Ciutadans i del regidor del PP. Oliveras també va recordar que “s'ha fet un esforç important en aquest àmbit, doncs la política és ordenament jurídic, però també ètic”. En aquest sentit, es va referir al Pla d'Actuació Municipal d'aquest mandat que recull, en una de les seves línies d'actuació, la millora dels canals d'informació de comunicació amb la ciutadania així com la posada en marxa de mecanismes que augmentin la transparència en la gestió.

Román va parlar sobre la necessitat d'un codi d'ètica a l'administració local. En un context de descrèdit i desafecció política, segons la professora de filosofia, és necessària la contribució d'idees que ajudin a remoure aquestes creences perquè “cal regenerar morals i, és per això que necessitem els codis d'ètica”.

En referència a la utilitat d'aquest tipus d'iniciatives, Román va afirmar que “només en servirà si ens el creiem i ens serveix com a brúixola inspiradora per a orientar-nos com a organització.” Per aquest motiu, la professora va argumentar que és tant o més important la creació d'una comissió de seguiment que vetlli pel seu compliment així com una auditoria ètica del mateix. “Un codi ha de ser aspiracional, ha de commoure, i també, ha d'anar acompanyat d'un criteri critico-racional”, va explicar.

La ponència de Román va servir per a fer una reflexió crítica sobre tot allò que demana un codi ètic a més de la seva aprovació al plenari; una posada en comú que es va fer entre la ponent i l'alcalde, però també amb diverses aportacions del públic assistent.