El Masnou bull amb les celebracions de la castanyada i Halloween

Última revisió 03-11-2022 08:29
02/11/2022

El darrer dia d'octubre i el primer de novembre són dates molt assenyalades al calendari perquè arriben les festivitats de la castanyada i de Tots Sants. D’uns anys ençà, aquestes festes més tradicionals i esperades comparteixen protagonisme amb la cada cop més popular festivitat nord-americana de Halloween. Al Masnou, a més de torrar les castanyes i elaborar dolços panellets, també s’han buidat carabasses per convertir-les en terrorífiques cares i els masnovins i masnovines han sortit als carrers amb disfresses de personatges terrorífics. Tant si es prefereix continuar amb la tradició com si es vol apostar per la modernitat, festes com aquestes continuen sent un bon motiu per retrobar-se amb amics i familiars i passar una bona estona plegats.

Durant aquests dies, una desena de propostes han aconseguit fusionar la castanyada i Halloween al Masnou. Van començar el divendres 28 d’octubre, amb una partida de rol ambientada en l’univers de la sèrie Stranger Things, que va tenir molt bona acollida. De fet, els joves participants van expressar les ganes d’instaurar al municipi una setmana dedicada específicament als jocs de rol. També divendres a la tarda, el Masnou Alt va barrejar les dues festivitats amb la visita de la castanyera al barri, que va repartir castanyes torrades i moniatos mentre va fer dansar a petits i grans amb cançons populars, i la cercavila ambientada en el món del terror que va cloure a les pistes de Pau Casals amb un concurs de disfresses entre les persones assistents. L’activitat va comptar amb la percussió de la colla Sensatrons de l’Escola Rosa Sensat durant la rua.

En arribar dissabte, el terror es va apoderar dels participants al passatge ambientat i decorat amb la temàtica d’un corredor de la mort on diversos actors i actrius explicaven una història mentre espantaven els i les participants. L’activitat va tenir molt bona acollida i, després d’anys sense fer-se, els joves del Masnou van poder recuperar la tradició del passatge del terror a Ca n’Humet. Aquella mateixa tarda, també a l’equipament, es va fer un taller de cistells perquè els més petits poguessin recollir i guardar els caramels i les llaminadures durant la nit de Halloween. La manualitat va ser un èxit, ja que va esgotar i superar les places establertes pel límit d’aforament.

Un altre taller que va tenir molt bona acollida va ser el de carbasses tètriques amb una espelma a dins per fer efecte de llanterna, que es va portar a terme a l’Espai Cívic els Masovers diumenge al matí. Aquest ha estat el primer taller de molts organitzat a l’equipament municipal des de la seva inauguració.

Quan va caure el sol diumenge, un nou passatge del terror va provocar esgarrifances a les més de cinc-centes persones que van gosar endinsar-s’hi. Es tractava de la vuitena edició d’aquesta cita al Masnou Alt, enguany ambientada també en una altra sèrie, la d’American Horror Story. L’hotel, el manicomi, les nines i el circ van ser els protagonistes.

Les tres propostes de dilluns van tancar uns dies de gresca i diversió. La celebració de la festa de la castanyada es va fer tant al recentment estrenat Equipament Cívic els Masovers com al ja conegut Ca n’Humet. Ambdós van rebre la visita d’una castanyera. Als Masovers, l’activitat va incloure contacontes de la castanyera, xocolatada i castanyes amb moscatell, i, al pati de Ca n’Humet, a més de castanyes hi va haver un concert en directe i es va poder participar en balls populars.

Sens dubte, una de les activitats que va aplegar un major nombre de persones va ser el Castanyot, o el que és el mateix, la tradicional rua diabòlica de la Colla de Diables. Va omplir els carrers del poble de diables, diablesses, bruixes, bruixots i tota mena d’éssers de l’infern. La rua, que es va iniciar a la plaça d’Ocata, va tenir com a destí final els jardins dels Països Catalans, on va prendre el relleu el Casthaween, una nit de castanyada a l’aire lliure, amb servei de bar i dos concerts.

L’activitat que clourà aquestes celebracions serà la sortida del 6 de novembre al parc d’atraccions de Port Aventura i tindrà el terror com a protagonista. Si hi voleu anar, les inscripcions es poden fer a l'adreça electrònica activitats@aejuniors.com o al WhatsApp 683 384 900.

La celebració de la castanyada al Masnou ha comptat amb la col·laboració del teixit associatiu local, que ha participat en les activitats incloses en el programa d’actes. En concret, han organitzat activitats l’Associació de Veïns i Veïnes del Masnou Alt, Ple de Rol, Fem Fira el Masnou, La Teatral, Associació de Veïns i Veïnes del Bell Resguard, Lleureka Projectes Educatius, Colla de Diables del Masnou i l’Associació Esportiva Júniors.

El Cementiri torna a omplir-se per Tots Sants

El dia 1 de novembre, a les 12 h, al monument de la Creu de Terme del Cementiri del Masnou, va tenir lloc la cita ineludible per fer un reconeixement als masnovins i masnovines que van morir durant la Guerra Civil espanyola, així com als que van morir quan es trobaven fora de la seva terra. Hi van participar alguns dels membres del consistori actual i, també, l’exalcalde Azuara.

El Cementiri del Masnou va ampliar el seu horari amb motiu de la celebració i, com cada any, el dia 2 de novembre, a les 11 h, es va fer una missa per als difunts a la capella del Cementiri.  A més, un violinista de la Jove Orquestra de Cambra del Masnou (JOCEM) va acompanyar musicalment les visites al Cementiri del dia 1 de novembre, en la franja d’11 a 13 h.

Amb motiu de Tots Sants, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha publicat un article sobre cementiris on surt informació específica del Cementiri del Masnou. Es tracta d’un article dedicat a cementiris històrics, titulat “Les ciutats dels morts, espais plens de vida”. El podeu llegir clicant aquí.

Altres activitats d’aquests dies de festa

L’activitat cultural no es va aturar durant aquest pont. D’una banda, l’Espai Escènic Iago Pericot va acollir dos espectacles: un de dansa, El llac dels cignes, d'El Masnou Ballet i l'Associació de Dansa del Masnou, i un altre de teatre, Txema, The Postman, de Txema Muñoz.

També, l’1 de novembre va tenir lloc una ballada de sardanes amb la Cobla Flama de Farners. L'Ajuntament va organitza-la amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista El Masnou.