Les Jornades Europees de Patrimoni, un èxit

Última revisió 16-10-2019 09:50
15/10/2019

El darrer cap de setmana del 12 i 13 d’octubre, tres visites guiades van servir per celebrar les Jornades Europees de Patrimoni d’aquest any 2019: dues van tenir lloc a la masia de Can Teixidor i, l'altra, a la Mina d’Aigua. Hi van participar un total de 77 persones i totes tres visites van esgotar les places que oferien per assistir-hi amb força temps d'antelació.

Va ser la primera vegada que l’Ajuntament oferia de forma oberta a la ciutadania la visita a Can Teixidor i la masia havia generat molta expectativa. Fins ara, només es podia visitar amb grups reduïts esporàdicament organitzats per Gent del Masnou gràcies a l’historiador local Joan Muray. Ell és qui feia les visites guiades, perquè tenia accés a la seva biblioteca i és l'autor del llibre Can Teixidor. XX segles d’història viva, del qual l’Ajuntament s’ha nodrit per donar contingut a la visita guiada.  

La masia de Can Teixidor és un dels edificis més destacats i desconeguts del Masnou. Situada en una posició preeminent, la seva arquitectura s’assimila a la d’un mas fortificat, amb dependències pròpies d’una explotació agrícola i residencial: casa, capella, celler i una gran bassa que donava l’aigua a un molí fariner.

Durant la visita es va agrair als marmessors actuals, descendents dels hereus de confiança que va nomenar l’últim propietari, Gaietà de Planella i de Fiveller (1776-1863), i que continuen administrant les rendes de la propietat, que obrissin a la ciutadania les portes de Can Teixidor.

Pel que fa a la visita de la Mina d’Aigua, que es programa cada mes però té les places esgotades fins a final d’any, aquesta vegada els visitants van poder conèixer el recentment inaugurat Centre d’Interpretació, on es recrea un safareig (reconstruït amb peces originals), es mostren objectes vinculats a la construcció d’aquesta xarxa subterrània per a l’abastament d’aigua i es pot veure l’audiovisual Les mines del Masnou, un patrimoni de tots i totes. 

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del patrimoni cultural programant activitats gratuïtes per apropar el patrimoni cultural català a la ciutadania.