El Consell Escolar s'adapta als nous reptes educatius de la pandèmia

Última revisió 30-10-2020 07:52
29/10/2020

El Consell Escolar municipal, a la sessió telemàtica del 27 d’octubre, va tractar diversos assumptes centrats en les circumstàncies especials d’aquest curs escolar en l'actual context de pandèmia de la COVID-19. I és que moltes de les propostes programades per a aquest any s’hauran d’adaptar a la situació d’excepcionalitat. Aquest és el cas del Consell Municipal d’Infants, que es mirarà de mantenir al llarg del curs.

L'impacte de la COVID-19 en l’educació també ha fet necessari més suport social i, com a novetat, es va presentar als membres del consell un nou recurs socioeducatiu: el  Servei d’Intervenció en les Famílies d’Infants i Adolescents en Situació de Risc (SIAF), per complementar l’existent Centre Obert.

Entre altres informacions que també es van avançar destaquen els tallers d’estudi assistit (TEA) als diferents centres educatius, la presentació d’un nou recurs atorgat per la Diputació de Barcelona per elaborar un projecte educatiu d'àmbit municipi, l’actualització del Pla d’actuació de confinament a les escoles i el protocol per lluitar contra la segregació escolar.

Quant a les propostes plantejades pels professionals de l’educació membres del Consell, es va posar sobre la taula, entre d’altres qüestions, la possibilitat de compactació de l’horari escolar. La competència referent a horaris dels centres escolars és del Departament d’Educació de la Generalitat, que actualment ja està duent a terme proves pilot en diversos centres, després del consens amb les famílies implicades.

La reobertura dels centres en matèria de seguretat, mobilitat i neteja d’aquest curs tan particular també es va valorar a la sessió. Es va fer un repàs de les actuacions realitzades per l’Ajuntament del Masnou: accions de mobilitat a les escoles, agents cívics per a les entrades i sortides, i reforç de la neteja als centres públics de primària.

Darrerament, també s’han dut a terme mesures per a la millora dels camins escolars existents al municipi. A fi de proporcionar als alumnes uns itineraris segurs i còmodes en els trajectes de casa a l'escola, a la sessió es va valorar la necessitat d'evolucionar en el plantejament inicial per enfocar-lo cap a una xarxa de mobilitat municipal a l’entorn els centres educatius. Una de les 15 propostes escollides com a finalistes als pressupostos participatius és la implementació d’aquesta iniciativa

Què és el Consell Escolar municipal?

És l'organisme de consulta i participació dels sectors interessats en la programació de l'ensenyament no universitari dins l'àmbit municipal del Masnou. El Ple és presidit per l'alcalde i la regidora d'Educació, que hi actua com a sotspresidenta. També en són membres els directors dels centres educatius, representants de les associacions de pares i mares (AMPA), i representants dels mestres i professors dels centres públics d'educació primària, de secundària i dels centres concertats, així com representants dels grups municipals del consistori.