Crònica Ple extraordinari de gener 2018

El Masnou aprova, inicialment, una rebaixa de l'IBI en el Ple extraordinari de gener

Amb els vots a favor de Ciutadans (3 vots), PDeCAT-Unió (5 vots) i PSC (2 vots), i en contra de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES, 6 vots), ICV-EUiA-E (1 vot, en absència d’una regidora) i la CUP-PA, (1 vot, en absència d’una regidora), el Ple extraordinari de gener va aprovar, inicialment, una rebaixa del tipus de gravamen de l'impost de béns i immobles (IBI) del 0,75%. El Grup Municipal del PP no va tenir representació al Ple, en absència del seu regidor.

L’aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre béns immobles (IBI) per a l'exercici de 2018 es va donar després d’un debat en què el Ple va rebutjar la proposta de l’Equip de Govern (que proposava una rebaixa del tipus del 0,786%) i les esmenes del Grup Municipal d’ICV-EUiA-E (en què s’instava a una rebaixa del 0,77%), i, per contra, va aprovar la proposta que incorporava les esmenes del Grup Municipal de Ciutadans, en què es demanava una rebaixa del 0,75%. 

Pel que fa a la proposta de l’Equip de Govern, l’alcalde, Jaume Oliveras, va explicar que, al seu dia, l'aleshores regidor d’Hisenda i ara regidor a l’oposició, Jordi Matas, va tramitar l’aplicació del coeficient d’actualització dels valors cadastrals que estableix la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018, amb un increment d’un 3%. “Per tal de compensar el coeficient aprovat (l’1,03), l’Equip de Govern va proposar reduir el tipus de gravamen general del 0,81% al 0,786%”, segons va explicar el batlle. El termini per aprovar i publicar el tipus de gravamen de l’IBI és fins a l'1 de març, motiu pel qual va venir derivada la urgència.

Aquesta proposta inicial de l’Equip de Govern va comptar amb esmenes del Grup Municipal d’ICV-EUiA-E i de Ciutadans, que van defensar la rebaixa del tipus del 0,77% i el 0,75%, respectivament. En segona votació, la d’ICV-EUiA-E no va ser aprovada, en comptar amb els vots a favor d’aquest grup (1 vot) i de l’Equip de Govern ERC-AM-MES (6 vots); en contra de PDeCAT-Unió (5 vots), Ciutadans (3 vots) i PSC (2 vots), i amb l’abstenció de la CUP-PA (1 vot). També en segona votació, va prosperar la proposta de Ciutadans, i es va donar per aprovada, inicialment, la rebaixa del tipus del 0,75% sobre l'impost de béns i immobles (IBI).

Quant a l’aprovació resultant, el portaveu del Grup Municipal de la proposta, Frans Avilés, va explicar que creien que “el superàvit era suficient per no posar en risc l’equilibri econòmic del Pressupost”. Per contra, tant el portaveu d’ICV-EUiA-E, Màxim Fàbregas, com l’alcalde, Jaume Oliveras, van coincidir a fer-ne una valoració negativa. Fàbregas va dir que “tot i que compartim la filosofia, si s'aplica el que proposen, provocaria una disminució d’ingressos massa elevada i cal ser respectuosos  amb els ingressos de l’Ajuntament”. L’alcalde va dir que “aquesta rebaixa trenca l’equilibri econòmic i financer de l’Ajuntament, i entenc que derivarà en un informe negatiu d’Intervenció”. 

En espera dels esdeveniments que es donin dins del termini per presentar-hi al·legacions, la sessió plenària va cloure amb una reflexió del batlle, que va reconèixer que lamentava “la poca coherència del Grup Municipal Demòcrata, que al Ple d’octubre es va manifestar en contra de la proposta de Ciutadans” que avui havien aprovat.

Abans d’aquesta sessió plenària, en va tenir lloc una altra d’extraordinària i urgent en què Mercè Aznar va prendre possessió del càrrec com a regidora del Grup Municipal Demòcrata (PDeCAT-Unió) després que Noemí Condeminas renunciés al seu c

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 31-07-2018 17:43