Una festa per descobrir la cultura popular masnovina i catalana a través del ball

Última revisió 29-09-2021 10:34
28/09/2021

Torna la sisena edició del Ple de Rauxa amb una gran celebració plena de mostres i exhibicions de la cultura popular catalana

Les pistes esportives de Pau Casals acolliran el dissabte 2 d’octubre, a les 18 hores, una nova edició del Ple de Rauxa. Enguany es farà la sisena edició d’una festa que va néixer per iniciativa de la Colla Bastonera del Masnou amb l’objectiu de donar visibilitat a la cultura popular a través del ball, així com incorporar altres elements i símbols de la cultura popular catalana i d’arreu.

Seran un munt d’entitats del municipi les que participaran en aquesta festa de la cultura, en què també assistirà l’ésser Novina, símbol recent de la Festa Major del Masnou. A més, hi haurà la tradicional exhibició d’una cultura popular convidada, que enguany serà una representació de dansa oriental a càrrec de Shankara.

 

Entitats participants

Colla Bastonera del Masnou Ple de Cops

Mostra de ball de bastons

Colla sardanista Violetes del Bosc

Mostra del ball de sardanes

Fergusons, els tabalers de l’Escola Ferrer i Guàrdia

Percussió

Sensetrons, els tabalers de l’Escola Rosa Sensat

Percussió

Ocatrons i Els Timbals de la Marina, els tabalers de l’Escola Marinada i de l’Escola Ocata

Percussió i elements de cultura popular

Colla Gegantera del Masnou

Mostra del ball de gegants

Colla de Diables del Masnou

Mostra pirotècnica

Atabalats del Masnou

Percussió

Shankara, representació de dansa oriental

Mostra de ball oriental

Colla de Diables de Premià de Mar

El nou Gafarró (ocell de foc)

Novina – bestiari del Masnou

Bestiari masnoví ornamentat amb foc

 

L’ésser Novina, símbol de festa i fantasia sense límits ni etiquetes

Dins la tradició de les festes i la cultura popular del territori, les feres fantàstiques hi tenen un paper destacat. Al Masnou, l'ésser Novina va néixer fa dos anys, per la Festa Major de 2019, però, en comptes de basar-se en cap tradició antiga que imposés una visió del món determinada, va néixer amb la voluntat de projectar-se al futur tot construint el present més immediat.

Per això, Novina és un ésser sense gènere limitat, sense etiquetes que limitin les seves possibilitats d'expressió i de sentir la vida en totes les seves manifestacions. L’ésser Novina deu el seu nom al municipi on va aparèixer, el Masnou, però també a la voluntat de tota una població que vol veure la millor essència dels éssers humans, sense classificar-los en estrictes paradigmes binaris. Novina és no binari, i té un present i un futur per endavant per viure'l i sentir-lo plenament.

L’acte s’ha adaptat a les mesures COVID

La sisena edició del Ple de Rauxa, organitzada per l’Ajuntament del Masnou amb la col·laboració de la Colla Bastonera del Masnou Ple de Cops, ha adaptat la celebració d’enguany segons les recomanacions sanitàries contra la COVID-19. Per aquest motiu, la mostra de ball serà estàtica i no hi haurà cercavila, però es farà una petita exhibició pirotècnica com a cloenda.

Pel que fa a l’assistència, hi haurà un registre d’entrada en el mateix acte per garantir el control del nombre de places i les persones assistents hauran de cedir el nom i telèfon a l’entrada. A l’acte serà obligatori l’ús de la mascareta.