L'Ajuntament insta ADIF a retirar el projecte d'instal·lar pantalles acústiques a les vies del tren

Última revisió 07-10-2021 09:52
06/10/2021

L’informe tècnic del consistori identifica defectes de fons i forma i avisa l’ens ferroviari que preveu emprendre accions legals si no l’atura

L’Ajuntament del Masnou ha enviat un informe tècnic i jurídic a ADIF en què deixa clara la seva oposició frontal al projecte de l’ens ferroviari d’instal·lar pantalles metàl·liques de tres metres d’alçària en un tram de les vies d’uns 100 metres de longitud per reduir la contaminació acústica, just davant de la residència geriàtrica Bell-Resguard. El document insta ADIF a retirar-lo i avisa que el consistori es reserva el dret d’emprendre accions legals si el projecte continua endavant. Aquest informe se suma a les al·legacions que va presentar l’Ajuntament a principis de setembre envers l’expedient d’expropiació forçosa que va iniciar ADIF per instal·lar aquestes pantalles.

En l’informe tècnic lliurat, s’argumenten motius de forma i de fons per instar ADIF a retirar el projecte. Pel que fa a la forma, s’han detectat errors en el procediment dut a terme per ADIF que fan concloure al consistori que s’ha considerar “nul de ple dret”. Quant al fons, s’argumenta que la instal·lació de pantalles no sols no és la solució més idònia per reduir el soroll que genera el pas dels trens, sinó que generarà perjudicis molt significatius al municipi, la ciutadania i els usuaris i usuàries dels combois.

L’Ajuntament considera que aquestes pantalles tindrien efectes negatius sobre el paisatge urbà, en impedir la visió del mar des del municipi i del carrer des del tren. També accentuarien l’efecte barrera que separa el passeig Marítim i la platja de la resta del municipi, incrementaria la sensació d’inseguretat i potenciaria la degradació urbana, ja que sovint les pantalles acaben sent un suport per a pintades i un allotjament per a la brutícia. A més, l’equip tècnic adverteix de l’ocupació d’espai públic, perquè ADIF preveu ubicar bona part de les pantalles fora de la plataforma ferroviària. Això entraria en conflicte amb el projecte de reurbanització de l’N-II que impulsa l’Ajuntament per fer-hi un passeig.

Per si tot plegat fos poc, aquest projecte pot suposar un malbaratament de recursos públics, tenint en compte l’elevat cost que implicaria i la seva poca eficàcia en comparació amb altres mesures preventives que permetrien actuar sobre els focus emissors del soroll: els trens i les vies. De fet, l’informe denuncia la priorització “clara i manifesta” d’ADIF per les pantalles (una mesura correctora d’eficàcia discutible), per davant de les mesures preventives, que només preveu de forma “nul·la o testimonial”. Se citen exemples d’altres països i estudis d’institucions internacionals que demostren que l’aplicació de mesures preventives sobre els trens i les vies són molt eficaces per reduir el soroll i milloren el confort de les persones que viatgen en tren, sense causar els perjudicis que comporten les pantalles.

L’informe també troba a faltar que ADIF no plantegi l’aïllament acústic dels immobles que teòricament pretén protegir dels sorolls. De fet, se suposa que l’ens vol reduir la contaminació acústica que pateix la residència Bell-Resguard –identificada erròniament per ADIF com a centre hospitalari. L’informe de l’Ajuntament censura el fet que ADIF admeti en el seu projecte que, tot i la instal·lació de les pantalles, la contaminació acústica que pateix aquesta residència continuaria superant els límits. Per contra, es proposa que ADIF plantegi la millora de l’aïllament acústic d’aquest edifici, com a una actuació molt més eficaç i econòmica. El Masnou forma part de la vintena de municipis catalans que resultarien perjudicats per aquest projecte d’ADIF. Aquests municipis s'han aliat i estan coordinant-se per aturar-lo.

ADIF pretén instal·lar pantalles al tram de vies situat davant la residència Bell-Resguard.
ADIF pretén instal·lar pantalles al tram de vies situat davant la residència Bell-Resguard.